Orai Vilnius

Laivavedys mėgėjas užplaukė ant "ledkalnio viršūnės"

E3

Rugsėjo 4 dieną Kauno mariose su dviem draugais nuosavu savos gamybos motoriniu laiveliu išplaukęs paplaukioti kaunietis Egidijus Saikauskas atsidūrė aplinkosaugininkų nemalonėje. Laivininkas užplaukė ant nepažymėtų tinklų, kaip tikras pilietiškas žmogus, apie akivaizdų brakonieriavimo faktą pranešė aplinkos apsaugai. Deja, susidomėjimo šiuo reikalu vyras nesulaukė, atvirkščiai, sulaukė pareigūnų abejingumo, tinklo savininkų grasinimų ir net kaltinimų turto sunaikinimu.

 

Apie įvykį jau rašė "Kauno diena" ir zvejams.lt

Lemtingas vakaras

Egidijus Saikauskas, jo bičiulis Daumantas Šatas ir pastarojo draugė rugsėjo  4  dienos  vakarą po sunkios darbo dienos nusprendžia pailsėti besisūpuojant Egidijaus laivelyje. Valtį nuo slipo nuleidžia Šilenavoje ir plaukia link Rumšiškių, po kiek laiko apsisuka ir plaukia atgal.

Netikėtai pasikeičia variklio skleidžiamas garsas, laivelis sustoja. Draugai pamato keistai raibuliuojantį vandenį ir iškėlus variklio sraigtą įsitikina, kad įsipainiojo į tinklą. Išsinarplioja, vėl plaukia, vėl įstringa.  Bando rasti tinklo žymeklius, tačiau jų niekur nematyti.

Susisiekę su pažįstamu žveju mėgėju gauna patarimą kreiptis į aplinkos apsaugos pareigūnus, nes nepažymėti tinklai - akivaizdus brakonieriavimo faktas. Taip ir padaro, pasinaudoję bendru pagalbos telefonu 112. Kauno aplinkos apsaugos pareigūnas Alvydas Glinskis pareiškia, kad šiuo metu niekas negali privažiuoti, nes dirbama kitoje vietoje. Dar pažada, kad gal ką nors atsiųs.

Vyrai patys išsivaduoja iš tinklų ir vos iškelia laivą ant kranto suskamba telefonas. Skambina vyriškis, kuris teigia, kad jų numerį davęs vyriausias. Paklausia ar viskas gerai, ar nieko nesusigadino. Dar bando įtikinti, jog tinklai legalūs ir žvejyba yra teisėta, taip pat pasiūlo užsukti žuvyčių.

Visi trys draugai nustemba tuo, kas ką tik įvyko. Kyla įtarimas, jog aplinkosaugininkai  bendradarbiauja su brakonieriais.

Įsipainioti į nepažymėtus tinklus pavojinga, nes gali būti apkaltintas jų sugadinimu

Įtardamas korupciją aplinkosaugoje kitą dieną Egidijus Saikauskas skambina Aplinkos ministerijos korupcijos prevencijos "Karštosios linijos telefonu" ir smulkiai nupasakoja  apie  įvykį. Vėlgi nustemba supratęs, kad telefonu atsiliepęs darbuotojas demonstruoja abejingumą ir netgi paklausia: "Ar galite sukonkretinti, ko jūs tiksliai norite, ką mes turime ištirti?"

Egidijus Saikauskas tikėjosi, kad viskas tuom ir pasibaigs. Bet... Dar kitą dieną, rugsėjo 6  jis ir jo draugas Daumantas Šatas iškviečiami į Girionių policijos nuovadą.  Abu važiuoja tikėdamiesi, kad galbūt bus pradėtas tyrimas ir jie kviečiami kaip liudininkai. Nuvykę į nuovadą gauna kaip šlapiu skuduru per veidą - jie kaltinami piktybišku tinklų sugadinimu.  Apstulbę E. Saikauskas ir D. Šatas smulkiai nupasakoja įvykius pareigūnui vyr. tyrėjui Ričardui Čepkauskui, tačiau dar labiau nustemba su pareigūno nenoru gilintis į situaciją. Pareigūnas atsako, kad jam tai neįdomu, kad jis turi pareiškimą ir privalo tirti, o aplinkybes tesiaiškina atitinkamos instancijos (vėliau paaiškėjo, kad tokio pareiškimo tuo metu nebuvo). Telefonu susisiekė su įmonės, žvejojusios minėtais tinklais, atstovu, dar išreiškė viltį kad gražiuoju visi susitars. Pasak E. Saikausko iš pokalbio buvo aišku, kad jie seni pažįstami, nes kalbėjo labai familiariai: sveikas, mes tavęs jau laukiam, jie jau atvažiavę.

Po kelių minučių į kabinetą įžengia minėtas pašnekovas. Egidijus Saikauskas prisimena, kad vyras jautėsi labai laisvai, šūkčiojo sveikinimus pareigūnams. Vyras neprisistato, tačiau savo pažintį pradeda puolimu. E. Saikauskas ir D. Šatas buvo kaltinami tinklų sugadinimu ir melu, ir, pasak jų, net buvo grasinama. Vyrai prisiminė skambias frazes: "pramušim per laivybos inspekciją, kas ten kur su kuo lakstė", "turėsit sumokėti už tinklus, sutvarkysiu teisme", "kam ten skambint gamtosaugai vos biškį, neturit ką veikti".

Kas įdomiausia, laivininkas ir jo draugas apkaltinami visišku tinklo sugadinimu, atseit, sugadinta virš 100 metrų, kai tuo tarpu patys spėja, kad laisvindami sraigtą galėjo sugadinti vos kelis metrus.

Kategoriškai nesutikę su kaltinimais ir atsisakę "tartis" vyrai palieka policijos nuovadą ir tiesiu taikiniu nuskuba pas pažįstamą teisininką.

E.Saikauskas teigia, jog iš kalbų policijos nuovadoje susidarė įspūdį, kad jeigu jis ir jo draugas kels problemas, jie ir patys jų gali turėti. Pasipiktinęs visu sistemos ydingumu nusprendžia nenuleisti rankų ir tą pačią dieną elektroniniu paštu išsiunčia Aplinkos ministerijai skundą dėl visų minėtų įvykių.

Jeigu, kaip teigia trys liudininkai, tinklai visgi nebuvo pažymėti, kodėl tuomet žvejai verslininkai tokie drąsūs? Nereikia būti genijumi, kad suprastum - turi "stogą".

Rugsėjo 12 dieną elektroniniu paštu praneša Policijos imuniteto tarnybai dėl galimai netinkamo policijos pareigūno elgesio ir Specialiųjų tyrimų tarnybai. Imuniteto tarnyba pradeda tarnybinį patikrinimą.

Aplinkos apsaugos agentūra netiki E. Saikausko parodymais

E2

Aplinkos ministerija E. Saikausko skundo aplinkybes paveda ištirti Vaidui Jusiui, kuris anksčiau daug metų dirbo Aplinkos apsaugos agentūroje (AAA). Vaidas Jusis patikslinęs keletą duomenų visą medžiagą perduoda Gyvūnijos naudojimo kontrolės skyriaus vyr. specialistui Andriui Girdžiušiui.

 

Spalio 2 dieną E. Saikauskas gauna atsakymą iš AAA. Va čia ir prasideda įdomioji istorijos dalis. Pranešime teigiama, kad nėra pakankamai įrodymų, jog minėti tinklai, priklausantys UAB "Vidora" buvo nepažymėti, agentūra labiau pasitiki savo pareigūno Arvydo Grybausko liudijimu, kuris teigia neva minėtą dieną stebėjęs teritoriją ir matęs, kaip toje pačioje vietoje žvejai verslininkai statė tinklus ir jie buvo pažymėti plūdurais su vėliavėlėmis. Taigi, atsirado liudininkas, o trijų žmonių plaukusių valtele, kuri įsinarpliojo į tinklus, liudijimai, pasirodo, nieko verti, nes AAA net nesivargino jų apklausti.

Ar Aplinkos apsaugos agentūra pamiršo apklausti dar du liudininkus šioje istorijoje (Daumantą ir Aušrą)? Ar tai buvo padaryta sąmoningai, o gal nematė jokio reikalo? Kaip sako atsakingas tarnautojas - tai ne jų darbas.

Andrius Girdžiušas į klausimą, kodėl netikima E. Saikausko parodymais atsakė, kad neturi įrodymų, o E. Saikausko pasakojimas nėra įrodymas. Anot jo Aplinkos apsaugos agentūra pasitiki Arvydo Grybausko liudijimu, kuris teigė matęs kaip tinklai buvo žymimi, o į klausimą apie tai, kodėl nebuvo apklausti dar du žmonės plaukę minėtu laivu, A. Girdžiušas atsakė, kad jie neprivalo to daryti, kad tie žmonės į juos patys nesikreipė, o kreipėsi tik E. Saikauskas.

Vaidas Jusis - Aplinkos ministerijos teisės ir kontrolės departamento vyr specialistas irgi teigia, kad kol kas nėra jokių įrodymų kuriais remiantis būtų galima teigti, jog tinklai buvo nepažymėti arba pažymėti netinkamai. Taip pat pripažino, kad nėra įrodymų, kurie tvirtintų,  kad jie buvo pažymėti, tačiau labiau linkęs manyti, kad žvejai verslininkai šį kartą yra nukentėjusiųjų pusėje.

Tiek vienas tiek kitas tarnautojai teigia, kad situacija buvo sudėtinga ir galbūt grėsė pavojus žmonių gyvybėms, tik dėl šios priežasties aplinkos apsaugos pareigūnas A. Glinskis ir kreipėsi pagalbos į žvejus verslininkus.

Tačiau liudininkų pasakojimai skiriasi nuo inspektoriaus A. Grybausko istorijos. Daumantas Šatas: "Matomumas buvo pakankamai geras, krantai puikiai matėsi, tikrai dar nebuvo sutemę. Būtų buvę kažkokie plūdurai, tikrai būtume pamatę. Ten nieko nebuvo, dairykis kiek nori. Gerai, kad lėtai plaukėme ir nieko blogo nenutiko. Po skambučio, kurio sulaukėme iš tinklų savininkų, važiavome namo ir kalbėjomės apie tai, mums buvo aišku, kad tai brakonieriavimas. Nesu žvejys, bet turiu draugų žvejų mėgėjų, iš jų pasakojimų žinau, kad žuvies mažėja. Niekam nepatinka tokie dalykai, ir aš, ir mano draugė jau davėme oficialius parodymus."

Atiduokit pinigus už sugadintą tinklą! Ir pletkai laivybos inspekcijoje

Spalio 3 dieną Lietuvos saugios laivybos administracija E. Saikauskui praneša, kad yra pareiškimas, kurį pateikė UAB "Vidora" direktorius Giedrius Krutulis. Pareiškimu  E. Saikauskas kaltinamas nepataisomai sugadinęs du tinklus po 75 m ilgio, kurių vertė 500 Lt.

Tuo tarpu Egidijus iš jo istorijai neabejingo žmogaus gauna stulbinantį liudijimą. Rimantas Znaidauskas praneša, kad laivybos inspekcijoje tvarkęs savo valties techninės apžiūros reikalus nugirdęs dviejų valdininkų pokalbį, pasak R. Znaidausko iš matymo pažįstami laivybos inspekcijos darbuotojai kalbėjo apie tai, kaip kažkoks veikėjas patvarkė jų bičiulio tinklus ir kelia triukšmą.

Ar gali būti, jog minėtas žvejys verslininkas ir laivybos inspekcijoje turi draugų...?

Pasibaisėjęs tuo, kas vyksta ir kas prieš jį rezgama E. Saikauskas pareiškimą apskundžia. Spalio 10 d. E. Saikauskas gauna Lietuvos saugios laivybos administracijos atsakymą, kuriame rašoma, jog administracija remiasi Aplinkos apsaugos agentūros pateikta informacija, o joje teigiama, kad minėti tinklai buvo pastatyti visai ne farvateryje, o 500 - 800 atstumu nuo jo. Tad būtent dėl šios priežasties pagal galiojančius teisės aktus jų žymėjimo reguliavimas yra Aplinkos ministerijos reikalas. Taigi Laivybos inspekcija teisiškai "nusiplauna".

Sugadinto tinklo istorija

Donatas Kulieša - žvejys dirbantis UAB "Vidora" ir lemtingą vakarą susisiekęs su laivininku ir jo draugais teigia, kad tą vakarą tinklo jau nebetikrino. Kad kažkas užplaukė ant tinklų sakė nenustebęs, nes tokie dalykai vyksta nuolat ir dėl to niekas nepyksta. Tą vakarą tinklo jau nebetikrino, bet patikrino kitos dienos ryte ir pasibaisėjo pastebėjęs, kad sugadinta ne tik ta dalis į kurią įsipainiojo valties variklio sraigtas, bet didžioji dalis tinklo perpjauta išilgai. Bendrovės darbuotojai nusprendė, kad tinklą bus sugadinę tie patys valtininkai, kurie iš vakaro įsipainiojo. Kitokių versijų jiems nekilo.

Ar galėjo tinklą supjaustyti kažkas kitas? Juk tokiais metodais su versline žvejyba ir ypač su brakonieriais mėgsta kovoti dažnas žvejys mėgėjas. Ar galėjo tinklą sugadinti patys verslininkai, norėdami pridengti brakonieriavimą? Ar galėjo tinklas būti sugadintas dar prieš įsipainiojant į jį. Visos versijos yra įmanomos, tačiau panašu, kad kol kas laikomasi tik vienos - tinklą sugadino laivininkas E. Saikauskas.

Ginčų komisija kol kas laivininko pusėje?

Egidijus Saikauskas daug laiko praleidžia studijuodamas atitinkamus teisės aktus, gilindamasis į spaudos archyvuose išlikusius straipsnius apie verslinę žūklę. Jam pamažu kyla vis daugiau įtarimų, kad viskas tarpusavyje susiję, visur sustatyti savi žmonės: aplinkos apsaugos agentūroje, aplinkos ministerijoje, laivybos daministracijoje.

Manydamas, kad verslinė žvejyba yra ydingas reiškinys valstybinių institucijų priedangoje veikianti  brakonieriavimo pagrindais E. Saikauskas nusprendžia, kad kelio atgal nėra ir spalio 11 d. Aplinkos apsaugos agentūros atsakymą apskundžia Vyriausiajai administracinių ginčų komisijai.

Spalio 27 d. E. Saikauskas gauna Vyriausios ginčų komisijos sprendimą, kuriuo komisija naikina Aplinkos agentūros spalio 2 d. pranešimą ir įpareigoja pakartotinai nagrinėti pareiškėjo skundą. Komisija pabrėžė, kad Aplinkos apsaugos agentūra atlikdama tyrimą neatsižvelgė į pareigūnų, žvejų ir E. Saikausko pateiktų faktų neatitikimus, neapklausė nei E. Saikausko nei su juo  plaukusių dar dviejų asmenų. Komisija išreiškė abejonę ir dėl to, jog stebėjęs tinklų statymą pareigūnas tikrai matė ar visi tinklai buvo pažymėti tinkamai ir kodėl inspektorius A. Glinskis nusprendė, kad tinklai apie kuriuos kalbama yra jo pažįstamų verslininkų, o ne kokie nors kiti tinklai, kuriuos galėjo pastatyti brakonieriai.

Aplinkos apsaugos agentūra pasiryžusi ginti savo poziciją

Aplinkos apsaugos agentūra nesutinka su ginčų komisijos išvadomis ir apskundžia jas Vilniaus administraciniam teismui.

Taigi, pagal aplinkos apsaugos agentūros logiką Egidijus Saikauskas yra ne visai pilno proto, nes užplaukęs ant pažymėtų tinklų, užuot tyliai šmyliai pabėgęs, nusprendžia apkartinti gyvenimą visiems kam tik įmanoma. Sugalvoja istoriją, kad tinklai buvo nepažymėti, paskambina pagalbos telefonu 112. Prieš tai (o gal ir po to) sumano dar prisidaryti sau papildomų problemų ir tinklą supjausto. Toliau įtikina du savo bičiulius Daumantą ir Aušrą esant reikalui melagingai liudyti. Nors niekas jam jokių pretenzijų nepareiškia, Egidijus dar labiau norėdamas problemų paskambina korupcijos prevencijos linija ir papasakoja apie tai, kad jam pasirodė labai labai keista, jog pareigūnai nematydami tinklo, neišsiaiškinę ar tai verslininko tinklas, ar brakonieriaus, nusprendžia, kad verslininko ir pastarajam praneša apie įsipainiojimą.  Pagal pareigūnų logiką Egidijui yra mieliau leisti laiką prie popierių krūvos besiknisant įstatymuose ir lakstyti po visokius posėdžius, negu džiaugtis neseniai išsipildžiusia svajone - plaukioti po marias savo paties rankomis pasigaminta retro stiliaus valtimi.

Sutrumpintai apie įdomiausius mistinius įvykius

Ričardas Čepkauskas - Girionių policijos nuovados vyr. tyrėjas pirmojo pokalbio metu su Egidijumi Saikausku ir Daumantu Šatu teigė, kad yra gautas pareiškimas dėl sugadintų tinklų. Kaip vėliau paaiškėjo, kad pokalbio metu toks pareiškimas nebuvo gautas.

Alvydas Glinskis - Kauno aplinkos apsaugos departamento gyvosios gamtos apsaugos viršininkas, gavęs D. Šato ir E. Saikausko skambutį apie įsipainiojimą į NEPAŽYMĖTUS tinklus, kažkokiu mistiniu būdu nusprendžia, kad tie tinklai visai ne brakonierių, o greičiausiai priklauso UAB "Vidora" ir jos darbuotojui praneša D. Šato telefono numerį.

Lauris Martišius - AAA gyvūnijos naudojimo kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotojas dienraščiui "Kauno diena" pareiškia, kad jie neprivalo apklausinėti visų liudininkų, nes turi ir kitokių tyrimo priemonių.

Arvydas Grybauskas - aplinkos apsaugos pareigūnas, A. Glinskio kolega, teigia matęs, kaip UAB "Vidora" žvejai statė tinklus ir juos pažymėjo plūdurais su vėliavėlėmis. Jo matymas visiškai priešingas Egidijaus, Daumanto ir Aušros matymui. Taip pat pareigūnas teigia matęs, kaip buvo nuleista E. Saikausko valtis ir joje plaukė 2 žmonės, bet tikrovėje joje plaukė 3 žmonės.

Verslininkų polinkis į brakonieriavimą niekam ne paslaptis

Taigi, aplinkos ministerijos tarnautojai vadovaujasi vienašališku žvejų verslininkų ir juos ginančio pareigūno liudijimu. O ką apie tai mano žvejai mėgėjai, kurie nuolat susiduria su brakonieriavimu?

Dalius Rakutis - žurnalo "Žvejok" redaktorius: "Situacija iš tikrųjų yra baisi, į redakciją kasdien ateina pranešimai iš Kauno marių: apie brakonieriavimą, apie žvejų verslininkų brakonieriavimą, apie korupciją aplinkosaugoje. Iš viso to informacijos srauto, kurį gauname susidariau maždaug tokį vaizdą: daugiausiai brakonieriauja žvejai verslininkai, o kitokio tipo brakonierių 10 kartų mažiau. Ir dar panašu į tai, kad aplinkos apsaugos pareigūnai nedirba to darbo, kurį turėtų dirbti."

Arnoldas Bonatas - sportinės žūklės klubo "Spiningavimas.lt" narys: "Kauno mariose tinklų pilna, ypač prie Kruonio talpyklos.  Apskritai, tinklų visur pilna. Kartą su vienu draugu nuvažiavome paspiningauti pavasarį į nedidelį tvenkinį, užkabinome tinklą, ištraukėme į krantą. Buvo jame žuvies, išrinkome ir paleidome į vandenį, o tinklą supjaustėme. Paskambinome gamtos apsaugai, atvažiavo Panevėžiuko pareigūnas su prabangiu sportiniu motociklu. Iš karto apkaltino mus, kad męs tinklą statėme, kad jis matęs per žiūronus. Priėjo prie to tinklo apžiūrėti, va tada buvo gražus vaizdas - veidas persikreipė, supratome, kad jis atpažino tinklą. Sunku pasakyti, ar ten buvo jo, ar jo pažįstamo daiktas, bet aiškiai matėme, kad jį tai sunervino. Po savaitės vėl atvažiuojame į tą pačią vietą žvejoti, su tuo pačiu automobiliu. Bežvejojant matome, kaip privažiuoja Golfas, išlipa keturi vyrai ir trinasi aplink mūsų mašiną. Mes, aišku, ilgai nelaukdami plaukiame kranto link, radome visas keturias padangas supjaustytas. Ar čia sutapimas, manau, ne. Kitas įvykis. Palemone nuomavau garažą valčiai  ir teko matyti kaip ten veikia prekybos žuvimi taškas. Atvažiuoja žvejai verslininkai ir pardavinėja žuvį perpardavinėtojams. Vieną kartą net paklausiau, ar nebijo, jog aplinkosauga sužinos, o jie atsakė, kad aplinkosauga gauna savo dalį ir nesikabinėja."

Juozas Paulėkas - sportinės žūklės klubo "Druskonis" vadovas, Lietuvos sportinės žūklės klubų lygos treneris: "Pastaraisiais metais brakonieriavimo mastai išaugo, praktiškai nebūna žvejybos, kai neužkabini kokio tinklo, visi ežerai tinklais apraizgyti, baisu, kas darosi. Žvejoju kas antrą dieną ir žinau visus Pietų Lietuvos ežerus, labiausiai kenčia didieji ežerai, kuriuose leidžiama verslinė žūklė: Daugai, Metelys, Dusia. Pavyzdžiui, Metely kas 50 metrų tinklas stovi, žvejoti beveik neįmanoma. Didžioji dalis tinklų nepažymėti, bet būna išsikeli užkabintą tinklą ir randi žymenis, supranti, kad tai verslininkų tinklai. O kad verslininkai dažnai pažeidinėja tvarką teko akivaizdžiai pačiam įsitikinti. Kartą su draugu Algirdu Viliumi (Buvusios TV laidos "Kibkit, žuvelės" vedėjas) atvažiuojame prie Metelio ir matome, kaip atplaukia valtis, privažiuoja automobilis ir iš valties kraunamos didžiulės dėžės pilnos žuvies. Supratome, kad žvejai verslininkai, nes tinklai buvo atitinkamai žymėti. Bet jie nei svėrė žuvis, nei pildė žurnalus, tada mes pradėjom klausinėti, kodėl nesilaiko tvarkos, tai jie tiesiog ėmė ir pabėgo. Algirdas pažįsta vieną aplinkos apsaugos pareigūną Alytuje, tad pasakė, kad iškvies jį, o šie atsakė, kad jiems vienodai."

Žvejai, Jūsų daug, gerokai daugiau nei brakonierių, tai ar ir toliau stebėsite kaip šis ir kiti panašūs įvykiai plaukia pro šalį, kaip už jūsų mokesčių mokėtojų pinigus gyvenantys valdininkai nesusitvarko su savo pareigomis, o gal jau laikas imtis veiksmų?

Vaida Tulabaitė

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea