Orai Vilnius

Lašišos ir tvenkinių augintiniai

Daug keblumų pirkėjui gali iškilti, kai jis nusprendžia įsigyti lašišos. Ką turėtume žinoti apie šią žuvį? „Lašišų būna įvairių. Geriausia būtų rinktis sertifikuotą lašišą MSC sertifikatu, kuri yra pagauta prie Aliaskos krantų. Aišku, čia susiduriame su kita problema - transportavimo. Kiek ekologiška yra tokį atstumą atgabenti žuvį, tačiau jos ištekliai ten yra dideli ir gerai prižiūrimi. Baltijos lašiša įrašyta į Raudonąją knygą. Visai tikėtina, kad jos galite nusipirkti žvejų turguose ar parduotuvėje, bet geriau jos nesirinkti.

ferma

Jei kalbėtume, apie dirbtinai veisiamas lašišas, tai čia jau pirkėjų sprendimas. Jų Skandinavijos ūkiuose auginama labai daug. Jos šeriamos produktais, pagamintais iš kitų žuvų, pavyzdžiui, šprotų, silkių, ančiuvių. Kitaip tariant, vienas žuvis gaudome, mažime jų išteklius, tam kad sušertume kitoms žuvims. Ar tai protinga? Ir jų maistinė vertė mažesnė, be to, ten, kur tokia žuvis auginama, kyla ekologinių problemų - tose vietose dėl žuvų parazitų mažėja natūrali lašišų populiacija. Kadangi fermose yra daug suaugusių žuvų, jos turi daug parazitų. Ūkiai dažniausiai įsikūrę upių žiotyse, todėl, kai paaugusios lašišaitės migruoja iš upių į jūrą, jos apsikrečia parazitais, pasklidusiais iš šių ūkių, kuriems jaunos lašišos nebūna atsparios. Taip pat tose vietose pasireiškia taršos problemų.

Mažiausiai aplinkai kenkia uždaro tipo ekologiniai žuvų ūkiai. Tokių ūkių vanduo neišeina į aplinkinius vandenis arba yra filtruojamas. Tačiau tokie ūkiai reikalauja didelių investicijų, nes reikia juos valyti, priešingu atveju,  tvenkinys uždumblės. Uždarose sistemose auginami šamai, erškėtai, plačiakakčiai karpiai. „Nors manoma, kad žuvis turi labai mažą skausmo slenkstį, tačiau matyti, kad žuvys nesijaučia gerai žuvų fermose. Jos nukramto viena kitai pelekus. Todėl visą dirbtinai užaugintą žuvį mes rekomenduojame rinktis atsargiai ir labai gerai pagalvoti prieš jas įsigyjant", - sakė Lietuvos gamtos fondo specialistas R. Staponkus. Geriausia, kai žuvis yra žvejojama natūraliai su meškere, tačiau ne per dažnai. 

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea