Orai Vilnius

Aiseto ežeras

Aisetas1

Molėtų rajone, visai netoli Saldutiškio, išsidriekęs il­gas, siauras ir vingiuotas Aiseto ežeras. Jo plotas -501 ha, vidutinis gylis - 10,4 m, giliausia vieta - 40 m, kranto linijos ilgis - 41,5 km.

Aisetas – siauras, ilgas ir vingiuotas ežeras rytų Lietuvoje, Molėtų (2/3 ploto) ir Utenos (1/3 ploto) rajonuose, 2 km į pietus nuo Saldutiškio, 5 km į šiaurę nuo Labanoro. Plotas - 501 ha. Ilgis šiaurės rytų-pietvakarių kryptimi 16 km (vienas ilgiausių Lietuvoje), didžiausias plotis 0,6 km. Didžiausias gylis 40 m (rytuose, prie Gatakiemio), vidutinis gylis 10,4 m.

Aiseto kilmė – ledyninė, rininė. Aiseto rina yra ilgiausia Lietuvoje. Krantai vingiuoti (krantų ilgis 41,5 km), statūs, 8-15 m aukščio, apaugę mišku (pietrytiniame pakraštyje apaugę Labanoro giria). Kai kur yra terasų fragmentų. Vandens skaidrumas vasarą iki 3 m. Vandens temperatūra prie dugno ištisus metus apie 4–5°C, paviršinis šilto vandens sluoksnis vidurvasarį siekia apie 5 m gylį. Atabradai siauri, todėl nendrių ir meldų juostos yra fragmentiškos, išplatėja tik nuo vėjo izoliuotose įlankose.

Tai rininės kilmės ežeras su daubomis, pereinančiomis į sėklius. Daubos gilios, dažnai siekia 25-35 metrus. Giliausia rytinė ežero dalis ties Gatakiemio gyvenviete. Ai­seto krantai aukšti, iš visų pusių apaugę mišku, nes ežeras yra pačiame garsiosios Labanoro girios pakraštyje. Į Aiseta įteka penki upeliai, iš kurių didžiausias - Alne, atitekanti iš gretimo Alnio ežero. Iš rytų išteka Aiseta - dešinysis Žeimenos intakas. Ežeras sąsiauriu jungiasi su Galuonų ežeru. Aisetas - vienas gražiausių krašto ežerų.Privažiuoti prie Aiseto gana sudėtinga, todėl jis nėra gau­siai lankomas meškerio­tojų. Geriausia jį pasiekti iš Molėtų važiuojant Labanoro link iki Saldutiškio. Tie­sa, apie ežerą yra įvairių miško keliukų, tačiau jie klaidūs ir dažniausiai meškeriotojai pasiklysta.

Aisetas

Aisete gausu ešerių, kuojų, raudžių, plakių, aukšlių, lydekų, karšių ir šamų. Deja, ypač stambiais karšiais žvejai, meškeriojantys Aisete, pasigirti negali. Į ežerą buvo įleista nemažai ungurių ir sterkų. Aisetas priklauso neišnuomotiniems vandens telkiniams, todėl meškeriotojams reikia iš anksto pasirū­pinti Aplinkos ministerijos leidimu, suteikiančiu teisę žvejoti šiame ežere. Kadangi ežeras sunkiai pasiekiamas, stovyklauti ten­ka arba gražiose, sausose ir pušynais apaugusiose aikštelėse, arba važiuoti į Saldutiškį. Būtina vežtis ir valtelę, nes ją išsinuomoti nėra kur.

Aisetas3

Aisetas4

Aisetas2

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea