Orai Vilnius

Indai jaukams

image001hqy

Kad būtų galima tinkamai paruošti jaukus, būtina turėti tam tikrą komplektą indų. Pagrindiniai žvejybinės įrangos gamintojai siūlo standartinius kibirus jaukų maišymui, kurių talpa yra : 1725 ir 40 ltr. Pats populiariausias  yra 17 ltr. talpos kibiras. Nors šio kibiro pilna talpa siekia 20 ltr. , bet jis yra sugraduotas iki 17 ltr. To priežastis – ankstesnė paruošto jauko kiekio apribojimo reikalavimas plūdininkams (dabar šis apribojimas siekia 20 ltr.). „Septynioliktuke“ galima komfortiškai užmaišyti 1-2 kg jauko.

Didesniems jaukų kiekiams žvejai –sportininkai varžybų metu naudoja 40 ltr. talpos kibirus. Beje, varžybų metu šiuos kibirus, apvertus dugnu į viršų , patogu naudoti kaip staliukus. Bet kuriuo atveju kibiras jaukams privalo turėti pakankamai platų dugną.

Galima naudoti ir „minkštus“ brezentinius ar kitos medžiagos kibirus, kurie kompaktiškai susideda transportuojant ir užima mažai vietos. Tačiau šių kibirų trūkumas yra tas, kad jie nesuderinami su sieteliais jaukui.

Dar vienas įdomus variantas- 25 ltr. talpos kibiras. Kaip taisyklė, į jo komplektą įeina dubenis ir uždengimo dangtis. Dubenyje labai patogu tvarkytis su uodo trūklio lervomis, džokeriu , o kibiro dangtis labai praverčia, kai norime apsaugoti paruoštą jauką nuo saulės spindulių ar lietaus.

Gaudymo metu labai praverčia stačiakampio formos indeliai, kuriuose galima laikyti nedidelį  kiekį jauko ar masalus. Tai taip pat standartinių išmatavimų indeliai, kuriuos gamina žvejybos įrangos gamintojai. Jų dydis yra suderintas su sietelių gabaritais, kuriuos įdėjus į indelius , galima atskirti negyvas uodo trūklio lervas nuo gyvų ir tvarkytis su musės lervomis.

image002uu

Aš paprastai žūklėje naudoju mažiausia 3, o daugiausia 7-8 kibirus. Tai lemia gaudymo sąlygos. 17 ltr. kibire aš laikau vandenį jauko maišymui ir rankų plovimui. Dar  viename  inde maišau nedidelį kiekį vandens su aromatizatoriais arba melasa. Papildomi kibirai jaukų maišymui ir sijojimui. Jeigu ruošiu  2 jaukų mišiniai skirtingoms žuvims (pvz.: pagrindinis jaukas ir jaukas aukšlėms), tuomet reikalingas dar vienas kibiras.

40 ltr. talpos kibirą naudoju pagrinde gaudymui upėje, kai reikalingas didesnis jauko kiekis,  ir varžybų metu. Dabar , tikiuosi, jūs suprantate, kam žvejui- sportininkui reikia tiek daug kibirų.

Dar vienas svarbus momentas. Jei gaudant karštu paros metu jums reikia išsaugoti gyvybingas  uodo trūklio lervas, pravartu turėti 1 ltr. talpos mini-termosą. Į jo viršutinį dangtelį galima įdėti jau atšaldytą elementą. Iš šio termoso masalas išimamas nedidelėmis porcijomis ir maišomas su jauku. Būtina žinoti, kad negalima dėti visas uodo trūklio lervas į augalinės kilmės jauką, kuriame jos greitai žūsta.

image003owt

Ir pabaigai. Nesupraskite tiesiogiai, kad agituoju jus naudotis tik firminiais kibirais. Galima pasiieškoti ir alternatyvių variantų ūkinių ar statybinių medžiagų parduotuvėse. Tiesiog reikėtų atkreipti dėmesį: ar alternatyvaus kibiro plastmasė nėra per  kieta ir laikui bėgant neįtrūks, ar kibiro plastmasė neskleidžia nemalonaus kvapo, kuris persiduos jūsų maišomam jaukui.

image004pr

Autorinis vertimas  Алексея Воличенко

www.traper.by

Straipsnis paruoštas pasinaudojus medžiaga iš fideris.lt

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea