Orai Vilnius

Kepurės pamušalas – avižėlių ekspozicija

n1Jei nepririšta prie valo avižėlė išsprūs iš pirštų, surasti ją puriame sniege bus labai keblu, bet svarbiausia, kad tai atsitinka žymiai dažniau, nei mano meškeriotojai, kurie visokiais būdais bando nuo tokio dalyko apsidrausti.

Ekspertai teigia, kad namie, tvarkant meškeres, avižėlėms rišti geriausia naudoti kabliukų laikiklį, pritaikytą muselininkų reikmėms. Jame įtvirtinamas kabliukas, o tada situaciją suvaldyti nesunku. Beje, tokiose šiltnamio sąlygose mazgus derėtų sumegzti ne iš sauso, o suvilgyto valo.

Kitas reikalas – lauko sąlygos, bet ir čia ekspertai siūlo išeitį: jei kuprius nuneš avižėlę ir teks rišti kitą tokią pat, nes ant panašių paprasčiausia nekimba, šią procedūrą patariama atlikti avižėlės kabliuką suėmus chirurginėmis replėmis. Toks instrumentas ne tik žūkladėžėje, bet ir kišenėje daug vietos neužima.

Patikimiausias variantas

Avižėlę reikia ne tik sugrubusiais pirštais išlaikyti ekstremalioje situacijoje, bet ir turėti jai, o tiksliau, visai kolekcijai patogią saugyklą. Turbūt patį originaliausią būdą nešiotis su savimi visą žieminių masalų ekspoziciją buvo sugalvojęs seniausias Lankupių kaimo meškeriotojas – avižėles jis laikė susegtas į ausinės pamušalą. Būdas patikimas, bet nelabai vykęs, nes tenka vaikščioti subraižyta kakta.

Geresnis variantas – susegti avižėles į kamščius iš vyno butelių, o juos sudėti į apvalią dėžutę nuo ledinukų. Saugykla patikima, bet ją reikia laikyti žūkladėžėje, nes kišenė nuo tokios masalinės labai išpampsta. Matyt, todėl labai dažnai matau, kad avižėlės laikomos subertos į plokščias „Nivea“ kremo dėžutes. Jos kišenėje beveik nejuntamos, tačiau iš jų išgraibyti reikiamą avižėlę – keblus reikalas.

masaline1

Pasitaiko žvejų, kurie avižėles laiko muselėms pritaikytose dėžutėse: vienose kabliukai įtvirtinami specialiose išpjovose, kitose prispaudžiami metaliniais liežuvėliais. Variantas – pusėtinas, tačiau pasitaiko, kad kartais kabliukai ištrūksta iš muselėms pritaikytų laikiklių ir, atidarant dėžutę, jos iškrenta į pusnį arba dar gražiau – į eketę. Antra, iš tokių dėžučių sugrubusiais pirštais išsegti avižėlę – nepatogu.


Lengvai išsegamos

Avižėles laikyti geriausia tokia masalinė, į kurią jas lengva susegti ir išsegti. Tokios yra muselių masalinės, išklotos korėtu ir minkštu plastiku. Deja, jos turi vieną esminį trūkumą – brangios.

Sunku užginčyti, kad lengviausia kabliukus įsegti į poroloną, o meškeriotojams patarčiau nepamiršti to, nes būtent minėta medžiaga išklotos masalinės – lengviausios ir į jas elementariai susegamos avižėlės. Lygiai taip pat lengvai – išsegamos. Tokią masalinę gana nesunkiai galima pasidaryti pačiam – tereikia išklijuoti tinkamo dydžio dėžutę porolonu. Paprastai per porą sezonų porolonas išsidrasko, bet perklijuoti – minučių reikalas.

masaline2

Nors savadarbis variantas – pigus ir patikimas, bet pati parankiausia masalinė – pasiūta iš tvirto ir storo audinio, iš pirmo žvilgsnio primenanti piniginę, nes, norint ją atverti, reikia atsegti užtrauktuką. Masalinės vidus išklotas taipogi porolonu, nes geresnę medžiagą (lengva ir pigi) sunku rasti. Masalinės viduryje įsiūtas brezentinis skirtukas. Tokiose masalinėse patogu laikyti ne tik avižėles, bet ir blizgutes. Žodžiu, variantų yra, galima pasirinkti.

Linas Marukas

 

Meskeriotojas 2011 02 vasaris

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea