Orai Vilnius

Sterlė (Acipenser ruthenus) 1885 m.

acipenser-ruthenus2 TitasSterlė – viena vertingiausių žuvų rūšių. Nuo 1953 metų ji yra įveista Nemuno žemupyje, atskiri jos individai būdavo pagaunami Kuršių mariose. Sterlės tėvynė yra Rusijos didžiosios upės, kurios įteka į Kaspiją ir Juodąją bei Azovo jūras. Šiaurės upėse ji aklimatizavosi palyginti neseniai. Pas mus atvežta iš Šiaurinės Dvinos. Aklimatizuota ir Dauguvoje.
 
Sterlė priklauso eršketinių žuvų šeimai. Jos kūnas pailgas, su penkiomis išilginėmis kaulinių plokštelių eilėmis; šoninėje eilėje yra 57-71 plokštelė. Pagal šį požymį sterlę nesunku atskirti nuo atlantinio eršketo, kuris šoninių plokštelių turi mažiau – 24-36. Atlantinis eršketas kadaise buvo dažnas Nemune, į kurį neršti atplaukdavo iš jūros, bet dabar ši žuvis beveik visiškai išnykusi ne tik Baltijoje, bet ir visuose Vakarų Europos pakraščiuose.
 
Sterlė nėra praeivė žuvis. Ji visą gyvenimą praleidžia upėse. Ji žymiai mažesnė už atlantinį eršketą: jos ilgis siekia 100-125 cm ir svoris iki 16 kg; vidutinių sterlių svoris dažniausiai būna iki 6-6,5 kg. Veisiasi tik upėse, didelėje srovėje, pavasarį, kai patvinsta vanduo.
 
Minta smulkiais dugniniais gyvūnais. Gerai auga ne tik upėse, bet ir tvenkiniuose.
 
Sterlė paprastai laikosi gilesnėse upės vagos vietose, kuriose yra stipri srovė ir smėlio, žvyro arba žvirgždo dugnas. Vakare ir naktį ji lankosi seklesnėse vietose, tarp žolių, prie krantų, įvairiuose pakraščių įdubimuose ir olose. Esant šiltam orui, sterlė kartais iškyla į vandens paviršių ir, apsivertusi pilvu aukštyn, gaudo krintančius į vandenį vabzdžius. Bendrai sterlė mėgsta tėkmę ir švarų vandenį, vietas su rausvu smėliu. Sterlės daugiausia laikosi būriais.
 
Sterlė gaudoma vakare ir naktį dugnine nuo kranto arba iš valties ir šniūrais. Dugninei svarelis parenkamas sunkus, geriau slankiojantis, o pavadėlis – gyslelė; kabliukas vidutinis. Vienu metu ant atskirų pavadėlių galima pririšti iki 3 kabliukų. Masalas – kinivarpos, sliekai, vienadienių ir musių lervos. Sterlė ima masalą pamažu ir labai nerangiai, todėl meškeriojant naktį gana sunku stebėti jos ėmimą. Užkirsta sterlė nelabai priešinasi.
 
Lietuvoje labai reta introdukuota žuvis. Pirmą kartą įveista Mykolo Girdvainio Nemune 1885 m., tačiau nesiaklimatizavo ir yra galimai išnykusi.
 
acipenser-ruthenus Titas

 

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea