Orai Vilnius

Skruzdėlė kaip masalas

skruzdele
Kai pradėjau žvejoti šoniniu metimu (tai buvo labai seniai), mano mokytojas buvo žmogus, kuris žvejojo šoniniu metimu su avižėle, naudodamas kaip masalą tik skruzdėlę ir daugiau nieko. Aš žinojau, kad prūduose, kuriuose dažnai žvejodavau, yra stambių žuvų, bet jas pagauti buvo labai sunku, nes vandens telkiniuose yra daug maisto ir gausu žvejų. Tokiomis sąlygomis žuvys “išmoko” būti ypač kaprizingomis. O mano mokytojui stambios žuvies pagavimas buvo įprastas dalykas. Nuo tada ir pradėjau naudoti skruzdėlę kaip masalą. Ir visos mano pagautos žuvys buvo sužvejotos būtent ant skruzdėlės. Manau, kad iš visų gyvų masalų skruzdėlė yra universaliausias masalas. Ant jos gaudau nuo ožkos iki starkio. Užkabinta ant kabliuko skruzdėlė, savo kojytėmis ir ūseliais atrodo labiau panaši į kokį nors vandens vabaliuką, nei į skruzdėlytę. Jos skleidžiamas kvapas pritraukia daug žuvų.
Kokią skruzdėlę naudoti?
Masalui naudoju trijų tipų skruzdėles. Pirmasis tipas – juodosios sodinės skruzdėlės. Dauguma jų gyvena soduose, bet nesunkiai galima rasti jų ir daržuose. Tokio tipo skruzdėlės stato skruzdėlyną po medžių, krūmų šaknimis arba po rąstais, nugriuvusiais medžiais. Šios skruzdėlės kultivuoja ir apsaugo amarą. Jis išskiria sultis, kuriomis skruzdėlės minta. Amaras paprastai gyvena ant krūmų ar medžių šakų. Todėl jei jūs pamatysite skruzdėles, kylančias į viršų ir į apačią medžio kamienu ar krūmo šakelėmis, žinokite, kad tai sodinės skruzdėlės. Jos yra tamsiai juodos spalvos, o ne pilkšvai juodos, kaip paprastosios daržinės skruzdėlės. Pagal dydį sodinė skruzdėlė yra truputi didesnė už daržinę. Išskirtinis sodinės skruzdėlės požymis – specifinis kvapas.
Antras tipas – tamsiai rusva miškinė skruzdėlė. Manau, kad ją žino visi. Jos iš eglių spyglių ir šapelių stato didelius skruzdėlynus. Šias skruzdėles galima rasti tik miške, todėl retai kada tenka ant jų pažvejoti.
Trečias tipas – sparnuotoji miestinė skruzdėlė. Liepos mėnesį, kai sušyla oras, galime stebėti kaip sparnuotosios skruzdėlės skraido ore, o dar daugiau jų ropinėja žeme. Šios skruzdėlės dar vadinamos “skraidančiosiomis skruzdėlėmis”. Didelės skruzdėlės yra motinėlės, o mažytės – patinai. Žvejyboje dažniausiai naudojamos motininės skraidančios skruzdėlės. Ant tokių skruzdėlių žvejojama ir plūdine meškere. Šiek tiek paskridusi, motinėlė nutupia, numeta savo sparnus ir pradeda ieškoti vietos naujam skruzdėlynui. Šiuo skruzdėlių išskridimo periodu nutūpimas ne visada būna sėkmingas. Labai daug skruzdėlių patenka į vandenį, kur jas prarija žuvys. Vienintelis minusas – skruzdėlė išskrenda tik vieną kartą (kartais du kartus) pavasaryje.
Kaip laikyti skruzdėlę?
Deja skruzdėlė praktiškai netinkama ilgam laikymui. Todėl geriausia jas rinkti prieš pat žvejybą. Miškinė skruzdėlė gyvybinga būna 2-3 dienas šaltoje, tamsioje vietoje.
Kaip uždėti skruzdėlę ant kabliuko?
Skruzdėlės kūną sudaro: galva, “liemuo” ir pilvelis. Būtent per pilvelį ir reikia užverti skruzdėlę ant kabliuko. Žinoma reikalingas kabliukas, atitinkantis skruzdėlę. Kabliuko smaigalys turi būti trumpas ir aštrus. Jei žvejojama sodine skruzdėle, ant kabliuko veriama nuo 2 iki 5 skruzdėlių, priklausomai nuo skruzdėlių dydžio ir kibimo. Žvejojant miškine ar sparnuotaja skruzdėle – maunama nuo 1 iki 3 vienetų. Sumuštinis Blogo kibimo metu arba dėl įvairumo galima sumaišyti skruzdėlę su mailiuku arba musės lerva. Kombinacija musės lerva + skruzdėlė dažnai duoda labai gerus rezultatus. Ant tokio sumuštinio gaudomos praktiškai visos žuvys.
Gamtos apsauga žvejojant ant skruzdėlių.
Skruzdėlių veikla atneša didelę naudą ėsdamos kenksmingus vabzdžius ir tuo pačiu kenkia apsaugodamos amarus. Skruzdėlės, naikindamos kenksmingus vabzdžius, daro miškams labai didelę naudą. NIEKADA nedraskykite miškinių skruzdėlių susirinkimo vietos – skruzdėlyno. Pakankamą skruzdėlių kiekį galima surinkti skruzdėlyno viršuje arba šalia jo, nepadarant jam jokios žalos. Mūsų surinktų skruzdėlių kiekis nedaro skruzdėlynui jokios įtakos. Surinktų skruzdėlių kiekis yra dešimčia tūkstančių (arba net šimtu tūkstančių) kartų mažesnis už bendrą skruzdėlių kiekį skruzdėlyne. Net jei jūs gaudote sodine skruzdėle, kuri yra kenkėja ir naikinama, vis dėlto nepatariu išdraskyti skruzdėlyno, nes jūs prarasite vietą, kurioje renkasi vienas geriausių masalų. Tiesa, tai gali nepatikti, pavyzdžiui, jūsų žmonai, jei šios skruzdėlės apsigyveno jos mylimiausiame krūme.
viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea