Orai Vilnius

Ichtiokulinarija, arba gero apetito, ponai karšiai !

perlines

Dabar vasara, kad ir ne itin šilta, bet vis dėlto vasara - karpinės žuvys (o gal žvejai?) pereina prie vegetariškų patiekalų: blynų, šutintų žirnių, bulvių, kruopų, kviečių grūdų, kukurūzų, makaronų… Šutintų žirnių, perlinių kruopų, kukurūzų, kviečių galima nusipirkti kiekvienoje žūklės reikmenų parduotuvėje, o kai kuriose - net ir legenda tapusių jau paruoštų makaronų "Žvaigždučių". Kainos tikrai nedidelės, bet ir čia galima taupyti - pačiam pirkti kruopas ar makaromus parduotuvėje, pačiam virti, šutinti, keiktis, kad šis "kulinarinis eksperimentas" nepavyksta, gauti velnių nuo žmonos už prišnerkštą virtuvę, neįprastus kvapus ir prisvilusį mylimiausią puodą. Bet kiek džiaugsmo būna, kai jūsų pastangos nenueina veltui, o įvairios mažos gudrybės privilioja solidesnį nei pakrantės kaimyno laimikį, kai šalia pavyduoliai piktai šnibždėdami (kaip tikri broliai lietuviai!), pasak vieno anglų žvejybos metro, jus įtarinėja vos ne kosminių "technologijų" kūrimu, o viskas juk taip paprasta… Puodas, ugnelė, o toliau… Tik rankų miklumas ir įgūdžiai…

Perlinės kruopos

Perlinės kruopos - universalus ir masalas, ir jaukas karpinėms žuvims gaudyti. Tinkamai paruoštos jos neblogai laikosi ant kabliuko, gerai vilioja žuvis, ypaš jeigu prieš užmesdami meškerę į tą vietą šiūptelėjote porą sausų smulkesnių kruopyčių. Be to, perlinės kruopos gerai suklijuoja birų jauką. Šias kruopas, kaip ir visas kitas kruopas ar grūdus, reikia virti uždengtame puode ant lėtos ugnies. Vandens (pagal tūrį) turėtų būti tris ar keturis kartus daugiau nei kruopų. Kruopas beriame į verdantį vandenį. Kai tik viralas pradeda kilti ir putoti, viryklės liepsną sumažinama kiek tik įmanoma, puodą uždengiame dangču, o po 20-25 minučių viryklę visai išjungiame ir paliekame visą šį "kulinarijos šedevrą" toliau šusti ir brinkti valandą kitą. Kuo daugiau vandens, tuo minkštesnės ir didesnės (labiau išbrinkusios) kruopos. Jeigu norite "Ko nors ypatingo, kas žuvims patinka, o žmonai galbūt ir ne", t.y. kruopas nudažyti ar pagardinti kokiais egzotiškais kvapais, šiuos produktus supilkite prieš išjungdami viryklę, o dar geriau - kol kruopos palengva burbuliuoja, tada kvapai, dažai ar prieskoniai tolygiai pasiskirsto, o kruopoms brinkstant įsigeria.
Praėjus valandai ar pusantros, kai išjungėme viryklę, jeigu vandens nepadauginote, tai nukėlę puodo dangtį pamatysite gražų vaizdą: puodas bus pilnas sausų, bet minkštų stambių kruopų. Tiesa, sausos jos bus tik paviršiuje, o šlapios ir sulipę arčiau puodo dugno. Taigi kruopas reikės išplauti šalto vandens srove. Iškart keli zuikiai vienu šūviu - ir kruopos nesulipusios, ir ataušinamos, o gerai saujoje suspaudus sulimpa ir jauką klijuoja. Be to, dabar jos baltos kaip sniegas, taigi jūsų svajonių žuvis kruopą su visu kabliuku dugne suras labai lengvai. Dabar išvirtas, nuskalautas ir jau ataušusias kruopas teliko palikti kuriam laikui kiaurasamtyje, kad išvarvėtų vanduo, ir suberti į medvilninį ar drobinį maišiuką, nes polietileniniame maišelyje laikomos kruopos rasoja, drėksta, vėl sulimpa į gumulą ir greičiau prarūgsta.

Kviečių grūdai

Šutintais kviečių grūdais Nemuno karšius jaukina Kauno žvejai, beria juos į vandenį maišais. Geras jaukas, geras masalas, tačiau žvejų parduotuvėje pirkti šutinti kviečiai yra kiek kietoki, geriau grūdus pirkti kilograminiais pakeliais parduotuvėje ar turguje ar pas kokį ūkininką pusmaišį įsigyti, o pasiruošti juos pačiam, taip išeis ir daug pigiau.
Grūdus vertėtų parai užmerkti šaltame vandenyje, tada trumpiau juos reikės šutinti puode. Kviečius suberiame į verdantį vandenį ir uždengtame puode kokią valandą šutiname ant labai lėtos ugnies. Vėliau, išjungę viryklę, paliekame juos porai valandų pabrinkti dangčiu uždengtame puode. Jeigu koks trečdalis grūdų puode bus susprogę, labai gerai - vadinasi, jaukas paruoštas ir tinkamas žvejoti. Grūdus nusunkiame, keik palaikome kiaurasamtyje, kad išvavarvėtų vanduo, ir suberiame į medžiagų maišiuką.

kukuruzai

Kukurūzų grūdai

Kukurūzų grūdai, kuriuos perkame žvejybos reikmenų parduotuvėse, būna tinkamai paruošti, ir nors šutinti juos pačiam daug pigiau, tam reikia paaukoti nemažai laiko. Visų pirma grūdus reikia užplikyti verdančiu vandeniu ir palikti puode parai dviem, kad išbrinktų, o tada greitpuodyje šutinti gerą valandą ant lėtos ugnies, paprastame puode - triskart ilgiau, "kosminių technologijų" (turiu omenyje "Zepter", "Bauer" ir panašius puodus) puoduose - valandą, pusantros. Išvirtus grūdus vertėtų perskalauti šaltu vandeniu.
Miežių, kviečių, sorų, kruopos
Kauno marių asai šių smulkių kruopų koše jaukina karšius. Košė turi būti sausoka, net kieta, tačiau vandenyje greitai pabirti atskiromis kruopelėmis. Verdama kiek kitaip nei perlinės kruopos ar grūdai: kruopos suberiamos į puodą, užplikomos verdančiu vandeniu (vandens reikia tiek pat kiek ir kruopų, gali būti ir mažiau, tada košė bus kietesnė), šis puodas (uždengtas dangčiu) įstatomas į didesnį pripildytą karšto vandens puodą ir kaitinama ant lėtos ugnies valandą dvi. Taip verdama košė neprisvyla, išbrinkusi būna kieta.

Kukurūzų kruopos

Šių kruopų košė naudojama kaip priedas jaukams. Verdama taip pat kaip ir miežių ar kitų smulkių kruopų košė, tik ji sulimpa taip, kad pasidaro panaši į geltono betono luitą, todėl išvirusi košė praskiedžiama vandeniu, gerai išmaišoma, kad atsiskirtų visos kruopytės, o tada košiama per marlės ar kito retoko audinio gabalą ir sausai išsunkiama. Ir pagaliau…

zvaigzdute

Makaronai "Žvaigždutės"

Svarbiausia nusipirkti tinkamų makaronų, nes ne visos jų rūšys tinka, ne visos yra patvarios, pvz., lietuviški "Gintariniai" labai greitai praskysta. Gerai paruoštos "Žvaigždutės" būna kaip guminės ir porą valandų laikosi ant kabliuko. Geriausias "Žvaigždutes" gamina italai, ispanai, visai neblogos būna ir čekiškos.
Makaronus reikia ne tik apvirti, bet ir kiek apkepti karštame aliejuje. Saujelė "Žvaigždučių" suberiama į verdantį vandenį, verdama 1-2 minutes pamaišant, kad makaroniukai visą laiką nardytų kunkuliuojančiame vandenyje ir nenusėstų ant dugno, vėliau išverčiami į kiaurasamtį. Paskalauti šaltu ar verdančiu vandeniu nebūtina, nes vos nusivarvėję makaronai verčiami į gerai įkaitintą keptuvę su aliejumi, lengvai sukratomi, galima ir atsargiai išmaišyti, svarbu jų nepaleisti ir neperkepti - vos tik "Žvaigdučių" kraštai pabąla, vėl jas verčiame į kiaurasamtį. Kepama apie 30-40 sekundžių. Dar karštus makaronus sudedame į kokį indą su dangteliu, smulkiai įpjaustome skiltelę česnako (karšti makaronai labai greitai prisigeria česnako kvapo ir ilgai jį išlaiko, aišku, galima dėti ir česnako miltelių ar granulių, tačiau tik šviežio česnako gabaliukai makaronus ne tik prikvėpina, bet ir konservuoja - šaldytuve taip paruoštus makarous galima išlaikyti porą savaičių. Jeigu norima "Žvaigždutes" paskaninti cinamonu ar kitais kvapiais priedais, tereikia jų žiupsnelį įberti į dar tuščią indelį, gerai sukratyti, kad kiek apsiveltų indo sienelės, tada išberti likutį lauk, suberti į indą karštus makaronus ir įdėti labai nedaug kvapaus priedo (cinamono ar kokio kito prieskonio), tada indą uždaryti ir palaukti, kol atauš, - kvapas bus gerai įsigėręs ir laikysis ilgai.

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea