Orai Vilnius

Taikomasi uždrausti dar vieną žvejybos būdą

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis po trečiadienį vykusio Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdžio GRYNAS.lt atskleidė, kad ruošiamasi skelbti karą dar vieno žvejybos būdo mėgėjams. Šįkart nusitaikyta į povandeninę žvejybą.

Povandeninę žūklę ketinama riboti

V. Mazuronio teigimu, Aplinkos ministerija komiteto posėdyje dėl povandeninės žvejybos priėmė bendrą sprendimą – atėjo metas šį žvejybos būdą uždrausti arba bent jau riboti.

Apskritai, povandeninė žūklė yra vadinama sportu, o šio sporto pasekėjai – povandeniniais medžiotojais, kurie naudoja povandeniniai žūklei skirtus specialius pneumatinius ir arbaletinius šautuvus.

ate

Anot ministro, dabartinė tvarka yra per daug liberali, todėl nuspręsta ją kur kas labiau sugriežtinti:

„Mes turime peržiūrėti povandeninę žūklę. Mano manymu, žvejybos būdas su žeberklais yra artimas brakonieriavimui. Gali būti paliktas vienas kitas vandens telkinys, kur tokiu būdu būtų leidžiama žvejoti. Bet taip, kaip šaudoma dabar, - netvarka. Mes įsipareigojome tai keisti ir mes jau pradėjome tą procesą. Komitetas palaikė mūsų iniciatyvą.“

Taip pat V. Mazuronis teigė, kad komiteto posėdyje svarstyti vandens telkinių įžuvinimo klausimai. Jo žodžiais tariant, iki šiol šis procesas vyko chaotiškai, todėl Aplinkos ministerija norėtų turėti daugiau įtakos.

„Sutarėme bendradarbiauti su Žemės ūkio ministerija dėl įžuvinimo, kadangi iki šiol tokios aiškios ir efektyvios politikos nebuvo. Šie procesai vyko chaotiškai. Aš, kaip ministras, pasakiau, kad kalbant apie gėlus vandenis, mes (Aplinkos ministerija – red. past.) esame pasirengę būti pagrindiniais koordinatoriais. Manau, kad ministerija su tuo susitvarkytų“, - tikino ministerijos vadovas.

Povandeninės žūklės mėgėjas: įsivaizduoja, kad žuvį susirenkam kaip grybus

Povandeninės žūklės entuziastus subūrusio tinklapio freediving.lt atstovas Vitalijus Kasputis Aplinkos ministerijos pasiūlymą riboti šios rūšies žvejybą įvertino kritiškai. GRYNAS.lt jis sakė, kad povandeninė medžioklė jau ir taip leidžiama tik Baltijos jūroje, Elektrėnų mariose ir dar aštuoniuose ežeruose. Tiesa, jei iš valstybės išsinuomoję ir ežerus prižiūrintys žmonės leidžia, tokia žvejyba galima ir jų valdomuose vandens telkiniuose. O upėse tokia veikla draudžiama.

V. Kasputis sako, kad jau ir dabar šio sporto šakos entuziastai yra nepatenkinti esama padėtimi. Taip pat jie juokaudami teigia, kad visos žuvies ežeruose tikrai neišgaudys.

„Mes ir dabar esame labai nepatenkinti. O naujas pasiūlymas yra senosios kartos biurokratų nesupratimas. Mes esam rakštis minkštoj vietoj. Jie įsivaizduoja, kad nusileidžiame ir surenkame žuvį kaip grybus į krepšelį. Juk mums galioja žvejybos taisyklės. Tikrai negaudome ką norime ir kiek norime. Ir mes turim taisyklę, kad žvejojam be deguonies aparatų. Kiek užtenka oro, tiek po vandeniu ir išbūnam“, - teigė pašnekovas.

Prašo licenzijų po 500 litų

Be to, šią sporto šaką proteguojantis vyras aiškino, kad povandeninė žvejyba iš esmės trunka tik pusmetį – nuo gegužės iki užšąla vandens telkiniai. Anksčiau pavasarį taip medžioti neišeina, nes vanduo dar nebūna pakankamai nuskaidrėjęs.

Negana to, V. Kasputis įsitikinęs, kad daugiau žalos gamtai padaro tradicinės žūklės mėgėjai, kadangi jie nuolat prie vandens telkinių palieka šiukšlių. O dalis jų tuščius butelius sumeta tiesiog į vandenį - vėliau narai juos „skaičiuoja“ ežero dugne.

Povandeninės žūklės mėgėjas, siekdamas, kad nebūtų suvaržytos tokį hobį turinčių žmonių teisės, pasiūlė kompromisą – įteisinti licencijas.

„Aš manau, kad reiktų pagalvoti apie licencijas, panašiai kaip yra su lašišų žvejyba. Žmonės tikrai turi pinigų ir gali susimokėt. Na, kas neišgalės, tai nežvejos. Tai jau geriau, nei visai uždrausti. Metam galėtų kainuoti 300 - 500 Lt ta licencija“, - tikino žvejys.

Jis pridūrė, jog įsigyti visą povandeninei žvejybai reikalingą įrangą kainuoja apie 2000 litų, o pats V. Kasputis dar vysto ir tokių įrankių verslą.

Jo nuomone, vyrai, turintys tokį hobį, turi būti geros fizinės formos, medžiojant žuvis tokiu būdu grūdinamas organizmas. Po vandeniu panėręs žvejas turi vos minutę ar pora pastebėti žuvį ir ją nušauti, kadangi nardoma be deguonies balionų.

Pagal Grynas.lt informaciją.

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea