Orai Vilnius

Verslininkai naikina Luodžio ežere žuvis

Pastaruoju metu Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gauna daug nusiskundimų dėl vykdomos verslinės žvejybos Luodžio ežere (Zarasų r.). Žvejų mėgėjų nepasitenkinimas suprantamas, kadangi šis ežeras nuo seno pamėgtas spiningautojų, ypač rudenį, kai tuo tarpu pagal Verslinės žvejybos Lietuvos vidaus vandens telkiniuose taisykles nuo rugsėjo 1 d. verslinės žvejybos įrankiai vandens telkinyje gali būti visą parą.

br.verslininkai

 

Šiuo metu Luodžio ežere žuvį gaudo 3 žvejų verslininkų brigados, kuriems yra skirti žuvų sugavimo limitai pagal atskiras žuvų rūšis, o įrankių kiekis nelimituotas. Žvejybos įrankių limitus nustato Aplinkos ministerija, žvejybos įrankių kvotas paskiria Žuvininkystės departamento prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos generalinio direktoriaus įsakymu sudaryta Žvejybos kvotų vidaus vandenyse skyrimo komisija. Norėdami iki ežero užšalimo išnaudoti visą skirtą žuvų sugavimo limitą, verslininkai stato tikrai didelį įrankių kiekį, kuris siekia kelis kilometrus.

Štai ir priežastis, dėl ko žvejų mėgėjų  net iki keliasdešimt litų kainuojantys vobleriai ar kitos rūšies masalai atsiduria žvejų tinkluose ir žvejams tenka su jais atsisveikinti.

Š. m. spalio 15 d. Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija organizavo reidą, tikslu patikrinti kaip Verslinės žvejybos taisyklių laikosi minėti žvejai verslininkai. Pareigūnai vos tik pradėjus švisti buvo prie Luodžio ežero ir fiksavo žvejų verslininkų veiksmus. Buvo patikrintos visos trys žvejojusios verslininkų grupės, kurios žvejybą vykdė visą dieną iki pat sutemos.

Dviems iš jų aplinkosaugininkai pastabų neturėjo - visas laimikis pagal sugautas žuvų rūšis ir svorį atitiko įrašams žvejybos žurnaluose. Tai patvirtino atlikti kontroliniai svėrimai.

Tačiau trečiu atveju atsakingas už žvejybą pil. T. K. dalį laimikio, jo nepasvėręs ir neįrašęs į žurnalą, nusinešė nuo valties priplaukimo vietos prie kranto link automobilio, ką griežtai draudžia Verslinės žvejybos taisyklės. Už šį pažeidimą T. K. surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas, bus skirta administracinė bauda pagal LR ATPK 873 str. 2 dalį. Už neapskaitytą laimikį teks atlyginti ir gamtai padarytą 3475,20 Lt žalą. Bus sprendžiamas ir teisės žvejoti atėmimo klausimas.

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea