Orai Vilnius

Dirbtinis karpių nerštas

Kasmet pavasarį apie tris savaites Žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos (toliau – Žuvininkystės tarnyba) Žuvivaisos skyriaus Laukystos poskyryje iš karpių reproduktorių imami ikrai ir pieniai. Paimama apie 3–3,5 mln. vnt. karpių ikrų, iš kurių išsirita 2,5–3,0 mln. vnt. tinkamų įveisti šių žuvų jauniklių. Laukystos poskyris yra įsikūręs Žąslių seniūnijai priklausančiame Mančiūnų kaime, Kaišiadorių rajone, strategiškai patogioje ir patrauklioje vietoje – pusiaukelėje tarp Vilniaus ir Kauno.

itfxr8731

Žuvų augintojai iš visos Lietuvos čia atvyksta įsigyti vertingų žuvų jauniklių: karpių, amūrų, karosų, lydekų, plačiakakčių, starkių, lynų.

Bendras šio poskyrio tvenkinių plotas yra 130 hektarų, tačiau čia karpiai veisiami tik įžuvinimo tikslams dirbtiniu būdu inkubatoriuose. Prieš nerštą motininiai karpiai apžiūrimi, rūšiuojami pagal subrendimo požymius, patelės atskiriamos nuo patinų. Ikrams imti atrenkamos 5– 8  metų karpių patelės.

idh6pb727

ie0abi730

Reproduktoriai prieš nerštą laikomi specialiuose 0,5 m3 talpos baseinuose (1,5x 0,5x 0,7 m). Paimti karpių ikrai ir pieniai vėliau maišomi įpilant filtruoto vandens ir supilami į Veiso aparatus, kur 45 min. maišomi naudojant kompresoriumi tiekiamą orą su karvės pieno bei vandens ir druskos tirpalu. Ši procedūra yra kartojama tol, kol ikrai praranda lipnumą.

idnb15728

iierp8729

 Veiso aparatuose ikrai inkubuojami 21 – 220 C temperatūroje apie 3 paras, kol iš karpių ikrų išsirita lervutės, kurios yra perkeliamos į paauginimo vonias. Šiose voniose lervutės laikomos 3–5 paras, tada perkeliamos į karpiams auginti paruoštus tvenkinius.

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea