Orai Vilnius

Ministras: jei nemoka baudų, brakonieriai turi sėsti

Aplinkos ministerijoje prasidėjo diskusijos dėl galimybės taikyti brakonieriams baudžiamąją atsakomybę.

„Tai padaryta susipažinus su baudų, skirtų brakonieriams, išieškojimo statistika. Ji mūsų visiškai netenkina, išieškojimas stringa. Alternatyva baudoms galėtų būti viešieji darbai visuomenės ir aplinkos labui, tačiau tam būtinas pažeidėjo sutikimas. Deja, praktika tokia, kad dažniausiai pažeidėjai nei moka baudų, nei sutinka eiti dirbti viešųjų darbų“, - apibendrina aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

kalejimas

Ministro žodžiais, susidariusi situacija, kai piktybiniai brakonieriai gali nesukti sau galvos dėl atsakomybės, yra skubiai keistina. Todėl atsakingiems ministerijos pareigūnams pavesta išanalizuoti baudžiamosios atsakomybės įvedimo galimybes ir pasiūlyti sprendimus, kurie leistų sutramdyti piktybinius pažeidėjus.

„Vienas iš variantų – tie patys viešieji darbai. Siūlysime pataisas, kurios leistų skirti viešuosius darbus asmeniui be jo sutikimo. Kitas variantas – administracinio arešto už piktybinį baudų nemokėjimą įteisinimas. Gal bent žinojimas, kad nesumokėjus baudos teks pasėdėti, atgrasins pažeidėjus“, - teigia V. Mazuronis.

Jis primena, kad pasiteisinusių pavyzdžių jau yra: 2005 metais įteisinta baudžiamoji atsakomybė už elektros prietaisų naudojimą gaudant žuvis. Per kelis metus tokių pažeidėjų skaičius sumažėjo iki minimumo, tuo tarpu kai iki 2005-ųjų jie buvo skaičiuojami dešimtimis.

Aplinkos ministerijos vadovas tvirtina, jog taip pat svarstoma apie baudžiamosios atsakomybės įteisinimą už pasikartojančius brakonieriavimo atvejus, kilpų naudojimą, žvejybą tinkliniais įrankiais, žvejybą neršto metu, žvejybą saugomose teritorijose ir t.t.

„Turime eiti tokiu keliu, kuris duotų realius rezultatus ir išspręstų problemą. Esu tikras, jog būtent to iš mūsų tikisi visuomenė: sprendimų, kurie apsaugotų aplinką ir pažabotų pažeidėjus“, - sako ministras V. Mazuronis.

Aplinkos ministerijos informacija, tel. 219 1968

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea