Orai Vilnius

Į Pesčius viliojo žvejyba, žuvienė ir pramogos

pesciai titoNors žiema šiemet sniego nepašykštėjo, vasario pradžia išgąsdino tradicinės Žvejų šventės, vykstančios ant Pesčių tvenkinio ledo, organizatorius. Dienomis iš už debesų išlendanti saulutė, pliusinė oro temperatūra ir lietus grasino ištirpdyti ledą, tačiau žiema parodė, kas šiuo metu laiku yra šeimininkas, ir Žvejų šventės dalyviams leido džiaugtis renginio malonumais. Šia švente Salantų krašto žmonės pradėjo Vasario 16 – osios – Lietuvos valstybės atkūrimo dienos – renginių ciklą.

FOTO: Taip pergale džiaugėsi žūklės nugalėtojai „Gėmbelės“ komanda.

Varžėsi 19 komandų
Vyriausias žvejas Antanas Rozgus ir jauniausi žvejukai Lukas bei Marius pakėlė Lietuvos bei Žemaitijos vėliavas, visi dalyviai sugiedojo „Tautišką giesmę“, rajono meras Juozas Mažeika bei jo pavaduotojas Vytautas Ročys palinkėjo „nei žvyno, nei uodegos“. Šventė prasidėjo.
19 žvejų komandų pasklido ant tvenkinio ledo, ieškodami pačių laimingiausių vietų, ir ėmėsi įvairiausių technikų bei gudrybių, kad „alkanas alkaną priviliotų“.
Jau tuoj gyvavimo dešimtmetį švęsianti Žvejų šventė šiemet vėl sulaukė didžiulio ir žvejų, ir smalsuolių dėmesio. O kaip gi kitaip... Visų šventės dalyvių laukė gardžios vaišės ir daug atrakcijų. Respublikinio žuvienės virimo čempionato prizininkas virėjas Petras Stonkus ir jo pagalbininkai išvirė gardžią žuvienę ir kareivišką košę. Verdamos žuvienės ir košės kvapas, susimaišęs su dūmų aitrumu, sklido tolokai ir viliojo visus prie improvizuotos virtuvės, tad čia greitai nusidriekė eilutė norinčių paragauti šių skanumynų.


Saldainiai iš dangaus
Smalsuoliams, susirinkusiems pažiūrėti, kaip žvejai iš išgręžtų ekečių traukė nedidukes žuveles, nuobodžiauti neteko. Juos linksmino Salantų kultūros centro linijinių šokių šokėjos, o vadovė Alma Preibienė visus kvietė išbandyti jėgas smagiose estafetėse ir asmeninėse rungtyse. Teko ir įspūdingomis slidėmis penkiese čiuožti, ir su rogutėmis vienas kitą vežti, ir trinką kuo toliau nusviesti, o ir virvę traukti ant ledo buvo smagu. Vieni dalyviai laiką leido sukdamiesi pestiškio Juozo Žilinskio įrengtoje sukynėje, kiti mielai pasivėžino arkliukų traukiamomis rogėmis ar pajodinėjo žirgais. Žvejų šventėje pramogas žirgais jau ne pirmus metus dovanoja klausgalviškis Liudas Augaitis. Daug smalsuolių sutraukė ir į padangę pakilusi skraidyklė, kurią „pilotavo“ juodupėniškis Aurimas Stanius. Iš dangaus pažiro Lietuvos trispalvę simbolizuojantys spalvoti popierėliai, o vaikams buvo džiaugsmo gaudant iš padangių besileidžiančius saldainius.
Žvejams sugrįžus nuo ledo su laimikiu, ledą „okupavo“ keturračių ir krosinių motociklų vairuotojai, jų lenktynės abejingų nepaliko: vieniems gniaužė kvapą, kiti entuziastingai palaikė savo favoritus, treti pavydėjo ir norėjo būti jų vietoje, o dar kiti žavėjosi vairuotojų drąsa.


Suvienytos jėgos – puiki šventė
Šventės sumanytojas, pagrindinis organizatorius, žodžiu, renginio siela – Stasys Kaniava džiaugėsi, jog jau ketvirtus metus ši šventė organizuojama pasitelkus jungtines pajėgas. „Kad renginys būtų įspūdingas ir vyktų sklandžiai, pečius suremiame kartu su Salantų kultūros centru ir Imbarės seniūnija. Kasmet sulaukiame gausaus entuziastų, norinčių ir galinčių savo sumanymais, darbu ir lėšomis prisidėti rengiant Žvejų šventę, būrio. Nuo pirmųjų švenčių gyvuoja nenuilstanti pagalbininkų komanda, kurioje – Juozas Žilinskis, Antanas Rozgus, Valerijonas Einikis, Jonas Tertelis, prisijungė ir Arvydas Vyšniauskas. Kad žuvienės būtų daug ir gardžios, pasirūpina UAB „Nokvėja“ vadovas Raimondas Preibys. Kasmet šventė sulaukia vis gausesnio rėmėjų būrio, todėl ir žvejus, ir „sirgalius“ galime apdovanoti prizais ir pavaišinti. Daugelio žmonių nesavanaudiška pagalba buvo tikras išsigelbėjimas sprendžiant organizacinius reikalus. Kai šalia yra tokia patikima pagalbininkų ir rėmėjų komanda, jokios problemos nebaisios“, – aiškino S. Kaniava.


Pestiškio idėja sulaukė didelio susidomėjimo
J. Žilinskis šiemet įgyvendino jau kelerius metus brandintą idėją – į žemę įkastas aukštas medinis stulpas, kurio viršūnėje – prizai. Pavyko įsliuogti į viršūnę – pasirinktas prizas tavo. Šiemet drąsuoliai varžėsi dėl labai unikalių prizų. Stulpo viršūnėje kabėjo narvas su gyvu gaidžiu, iš toli kvepėjo didelė rinkė rūkytos dešros, kabėjo sportiniai „kedai“ ir moteriški aukštakulniai bei pliušinis ančiukas. Vyrų būta nežioplų. Visi prizai buvo nukabinti, o laimėtojai neslėpė gerų emocijų. 
„Labai vertinu, kai norima suburti draugėn žmones, dovanoti jiems gerų emocijų. Tikrai negalėjau nepasiūlyti savo pagalbos šventės organizatoriui S. Kaniavai. Dalyvavau visame pasiruošimo šventei etape ir mačiau, kokia darbų ir rūpesčių našta teko Stasiui, kurio iniciatyvos ir darbo dėka kiekvienais metais galime susirinkti į tokį vis didesnį atgarsį rajone ir už jo ribų įgaunantį renginį“, – kalbėjo J. Žilinskis. 


Priviliojo 14 kg žuvyčių
Tris valandas ant Pesčių tvenkinio ledo žvejai įvairiausiais būdais stengėsi prisivilioti laimikį: gręžė eketes, šėrė žuvis, ieškojo pačios geriausios vietos bei ėmėsi kitokių gudrybių, kad laimikis būtų kuo gausesnis. Ko gero, solidesnis skaičius būtų buvęs, jei būtų buvę suskaičiuota, kiek vienetų žuvelių ištraukta iš po ledo. Deja.... žuvys buvo sveriamos. Teisėjai Saulius Alonderis ir Antanas Valinskis kruopščiai pasvėrę nustatė, kad žvejai priviliojo bemaž 14 kg nedidelių žuvyčių, o pernai laimikis buvo dvigubai didesnis.


Labiausiai šiųmetėje šventėje pasisekė komandai „Gėmbelė“, kurioje Paulius Narmontas, Valerijus Krasulinas ir Aivaras Martišius. Jie ištraukė pusantro kilogramo žuvies. Antri šiemet liko „Daukšiniai“ (Virginijus Daržinskas, Rimantas Valinskis, Aurimas Daukša), sugavę 1,340 kg laimikio, trečia vieta atiteko Salantų medžiotojų klubo žvejams (Antanas Rozgus, Jonas Galdikas ir Artūras Rozgus), kurie labai mažai nusileido antros vietos laimėtojams – jų sugauta žuvis svėrė 1,315 kg. Nugalėtojai buvo apdovanoti Imbarės seniūno A. Turauskio įsteigtomis taurėmis ir rėmėjų dovanomis. Visi žvejai dovanų gavo po specialų Salantuose veikiančios kavinės „Elektrėnė“ užsakymu pagamintą ženkliuką.
UAB „Švyturio laikraštis“ direktorius Voldemaras Kesminas laikraščio prenumeratomis apdovanojo šventės organizatorius ir rėmėjus – Juozą Žilinskį, Saulių Alonderį, Joną Tertelį, Antaną Rozgų, Algimantą Venckų, Valerijoną Einikį, Sigitą ir Arvydą Vyšniauskus, Virgilijų Stanių bei Kazimierą Maksvytį.

pesciai2 tito

pesciai3 tito

pesciai4 tito

Straipsnis pagal svyturio-laikrastis.lt

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea