Orai Vilnius

Žuvims trūksta deguonies

deguonies-badas Tito2013-02-13 Pakruojo rajone buvo atliktas kontrolinis ištirpusios deguonies koncentracijos matavimas vandens telkiniuose. Įvertinant daugiamečius stebėjimus ir atsižvelgiant į šios žiemos ypatumus patikrinti vandens telkiniai, kuriuose esant nepalankioms sąlygoms gali vykti žuvų dusimas. Matavimai buvo atlikti Šukionių karjeruose, Laičių I, Padubysio, Plaučiškių ir Žvirblonių tvenkiniuose. Remiantis matavimų rezultatais Pakruojo rajono agentūros specialistai pateikė išvadas:

1.) Vandens telkiniai kurie yra maitinami upelių, didelio tinklo griovių ar uždarų melioracinių sistemų deguonimi aprūpinami gerai ir jo koncentracija vandenyje yra nemažesnė nei 7,5 mg/l (Laičių I, Plaučiškių, Padubysio tvenkiniai).

2.) Vandens telkiniai kurie yra maitinami nedidelio tinklo uždarų melioracinių sistemų deguonies koncentracija peržengė kritinę ribą 3 mg./l (Žvirblonių k. tvenkinys)

3.) Vandens telkiniai kurie nėra maitinami upelių ar griovių,  deguonies koncentracija labai maža (0.3- 0.47 mg/l) prasidėjo aktyvus aneorobinis procesas,  vandens gyvūnijai iškilopavojus (Šukionių karjerai, Žvirblonių senasis tvenkinys).

4.) Vykę oro atšilimai buvo  per maži, kad ženkliai padidėtų deguonies koncentracija vandenyje iki minimalios normos, todėl būtina imtis skubių techninių priemonių gelbėjant vandens gyvūniją.

5.) Žuvų kritimo atvejų neužfiksuota.

Organizuojami žuvų gelbėjimo darbai pasitelkiant savivaldybės specialistus, Pakruojo MŽD narius ir tvenkinių savininkus.

Pakruojo r. agentūros informacija (8 421)  51 312

Straipsnis pagal srd.am.lt

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea