Orai Vilnius

Per visuotinį reidą – ypatingas aplinkosaugininkų dėmesys Kuršių marioms

Daugumai šalies vandens telkinių pasidengus pakankamai stora ledo danga, į poledinę žūklę išsiruošia vis daugiau žvejybos mėgėjų. Siekdami patikrinti, ar jie yra įsigiję žvejybos leidimus, ar turi specialias apsaugos priemones – smaigus, kurie yra privalomi žvejojantiems ant ledo, aplinkosaugininkai ateinantį savaitgalį visoje šalyje rengia reidą. Jiems talkins neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, Žuvininkystės tarnybos prie ŽŪM darbuotojai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie VRM pareigūnai.

IMGP0157

Reido metu ypatingas dėmesys bus skiriamas žvejybai Kuršių mariose, kur bus sutelktos bene gausiausios aplinkos apsaugos inspektorių pajėgos. Čia dirbs mažiausiai penki jų ekipažai. Ne mažiau kaip keturi ekipažai kontroliuos žvejybą ir Kauno mariose. Daugiausia vandens telkinių numatoma patikrinti ežerais nusagstytame Utenos regione – 92. Per pusšimtį ežerų ir tvenkinių savo teritorijose planuoja patikrinti Kauno ir Marijampolės, apie 40 – Klaipėdos ir Šiaulių, apie 30 – Panevėžio, Alytaus ir Vilniaus regionų aplinkos apsaugos departamentai.

Į reidą Vilniaus regione kartu su aplinkos apsaugos inspektoriais vyks ir aplinkos ministras Valentinas Mazuronis. Jis ragina visus žūklės mėgėjus įsigyti leidimus žvejybai ir primena, kad už parduotus leidimus gautos lėšos naudojamos vienam tikslui – žuvų ištekliams šalies vandens telkiniuose išsaugoti ir gausinti. Vien šiemet žuvims šalies ežeruose įveisti Aplinkos ministerija numatė skirti daugiau kaip milijoną litų.

Įsigyti leidimą žvejoti yra labai paprasta ir patogu – tereikia prisijungti prie Aplinkosaugos leidimų išdavimų sistemos (ALIS). Jį taip pat galima įsigyti loterijos „Perlas“ terminaluose. Leidimas dviem paroms kainuoja 5 Lt, mėnesiui – 20 Lt, metams – 50 litų.

Neturintiems žvejybos leidimų ar kitaip pažeidusiems Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisykles gresia įspėjimas arba bauda nuo 25 iki 200 litų. Priklausomai nuo pažeidimo pobūdžio gali būti konfiskuoti ir žvejybos įrankiai bei priemonės, o už neteisėtai sugautas, mažesnes, nei nustato taisyklės, žuvis ar didesnį, nei leidžiama sugauti, žuvų kiekį teks atlyginti nustatytą žalą.

Susiruošusiems į poledinę žūklę aplinkosaugininkai primena, kad tik storesnis kaip 7 cm ledas laikomas tvirtu – toks jau išlaiko žmogų. Tačiau kad išlaikytų grupę žmonių, jis turi būti ne plonesnis kaip 12 cm. Šiandien, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, ledo storis Kuršių mariose ties Vente siekia 21 cm, Kauno mariose –17 cm, Tauragno ežere – 19 cm.

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea