Orai Vilnius

Jaunoji menkės sesuo

Jaunoji menkės sesuo ir didžiausia žvejų mėgėjų gaudoma žuvis vasario mėnesį yra vėgėlė. Tai pati mistiškiausia ir keisčiausia žuvis mūsų krašte. Gaudoma tik vėlyvo rudens ir žiemos metu. Šaltą vandenį mėgstanti ir vasaros metu net nesimaitinanti plėšrūnė iš pažiūros yra tingi, nerangi ir lėta. Tačiau vėlyvą rudenį, nusileidus saulei ir pučiant šiaurės vėjui, kai dargana smelkia kiaurai ir visa, kas gyva, slepiasi nuo blogo oro, vėgėlė pakyla į medžioklę. Tas naktinis plėšrūnas pasižymi dideliu apetitu. Medžioja ne tik žuvis, vandeninių vabzdžių lervas ar moliuskus, bet nebijo priplaukti prie stataus patvinusios upės kranto ir pašniukštinėti įkritusių į vandenį sliekų ar žiemoti besiruošiančių varlių. Laiko turi ji nedaug. Maitintis pradeda vandens temperatūrai nukritus žemiau +6C. Tai paprastai būna spalio pabaigoje ar lapkričio pradžioje, o neršia gruodžio pabaigoje ar sausio pradžioje. Iki tol jai reikia užsiauginti kuo daugiau svorio, nes neršto metu nebus laiko rūpintis maistu. Meilė yra meilė.

vegele1

Tačiau po neršto alkis ją galutinai išveda iš proto. Kuršių mariose jos puola įvairiausią žuvų mailių, o ypatingai mėgsta neršti plaukiančias stintas. Įdomu yra tai, kad stintų tuntai skleidžia stuksėjimą primenančius garsus, kuriuos vėgėlė atpažįsta. Ataka prasideda nedelsiant. Ir visai nesvarbu, ar tai naktis ar diena, ar oras apsiniaukęs ar giedras.

Pavasarį nužydėjus alyvoms ir kai pušys barsto žiedadulkes, didžiosios vėgėlės traukia gilyn. Ten kur gausu povandeninių šaltinių, kur vėsu ir gaivu. Juk reikia ruoštis vasaros miegui.

A. Mažūno vaizdo įrašas apie tai, kaip pagauti vėgėlę - tinkle „You Tube”

">

Tačiau kaip jas pagauti ne visi žino. Jeigu daugelis meta gyvas žuveles ir tokių būdų jas vilioja, nes neįsivaizduoja, kad jas galima pagauti dirbtiniu masalu. Tai yra stuksenant didele blizge į dugną arba gaudant jas su galvakabliais. Ši žuvis ypatinga yra tuo, kad turi gerai išvystytą uoslę, o dar labiau išvystytą klausą. Todėl kiekvienu atveju, kada pasirodo stintų pulkai, o stintų pulkai turi dundinius, stuksenančius garsus, į tas vietas ateina ir vėgėlės.

Atvykdami gaudyti stintų, neužmirškite pasiimti didelių blizgių ir užsidėti gabalėlio stintos.  

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea