Orai Vilnius

Žvejams nusispjauti į perspėjimus

IMG-20121221-00516Ugniagesiai perspėja, kad vaikščioti ledu ant vandens telkinių atodrėkiu – pavojinga. Tačiau nereaguodami į perspėjimus žvejai atšauna, jog daugumoje vietų ledas jau pajėgus juos išlaikyti.

Rizikuoja dėl ešeriukų

Sekmadienį ant Kauno vandens telkinius sukausčiusio ledo buvo sutūpę dešimtys poledinės žūklės gerbėjų.

„Ant ledo nebaisu, nes jo storis jau apie 15 centimetrų. Reikia elgtis protingai. Visada turime peikenas. Stuktelime į ledą, jei pramuša, tuomet geriau neiti“, – rengdamasis namo po žvejybos Pažaislio vienuolyno pašonėje tikino ilgametis žvejys Aleksandras. 76 metų vyras žvejoja nuo 7 metų.

„Dar pavojinga prie Jaunimo paplūdimio, nes ten dar yra properšų“, – kolegai pritarė Eduardas.

Ryte šioje vietoje ant Kauno marių ledo buvo apie 70-80 poledinės žvejybos mėgėjų.

Beje, būtent Kauno mariose ir įvyksta daugiau nelaimių, nes čia ledas klastingas: vienoje vietoje gali būti 30 cm, o šalimais – vos kelių centimetrų storio, mat apačioje teka srovė.

Perpiet atvažiavęs žvejoti 32 metų Saulius per valandą jau buvo pagavęs apie 20 ešeriukų.

„Matosi, kad ledas pakankamai storas – per sprindį“, – nesibaimino nuo vaikystės meškeriojantis vyras.

Žvejai buvo apsėdę ir Nemuno pakrantės įlanką prie Marvelės bei Lampėdžių ežerą.

„Bet šiandien daugeliui žvejyba prasta. Kimba tik smulkūs ešeriukai“, – guodėsi ne vienas poledinės žūklės mėgėjas. Po Naujųjų metų ešeriai taip vangesni, tuomet jau bus laukiama kuojų, karšių.

Apie nelaimę Balsio ežere žinojo

Žvejai sutartinai tikino, kad gyvybe nerizikuoja, nes daug kur ledo sluoksnis siekia apie 12-15 centimetrų.

Apie penktadienį Vilniuje, Balsio ežere, nuskendusį žūklės mėgėją girdėjo daugelis. Tuomet, matydami, kad ežere skęsta žmogus, jam padėti suskubo du šalia sportavę vilniečiai. Pastarųjų plonas ledas taip pat neišlaikė, jie atsidūrė vandenyje. Tačiau jiems pavyko išsigelbėti, o medikų pastangos atgaivinti 64 metų žveją buvo bevaisės.

Šį gruodį tai jau antras atvejis, kai ugniagesiams teko vykti gelbėti žvejus. Statistikos duomenimis, šiemet ugniagesiai 27 kartus vyko ant užšalusių vandens telkinių, kur išgelbėjo 57 žmones ir ištraukė penkis skenduolius.

Ledas laikomas tvirtu, kai jo storis yra daugiau kaip 7 cm. Toks ledas gali išlaikyti žmogų. Kad ledas išlaikytų grupę žmonių, jo storis turi būti ne mažesnis nei 12 cm.

Paruošta pagal Kauno dienos informaciją.

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea