Orai Vilnius

Stintautojai užgulė marių krantines

stintu.zvejyba

Kuršių mariose pasirodžiusios pirmosios stintos prie uosto krantinių jau sutraukė minias žvejų mėgėjų. Kol kas žvejų laimikiai nėra itin gausūs, nes dar tik stintų kibimo pradžia.

Pirmąsias stintas žvejai mariose ėmė gaudyti jau praėjusią savaitę. Tačiau žuvų nėra daug – dažnam meškeriotojui per dieną pavyksta pagauti tik po puskibirį stintų.

„Ar stintų bus daugiau, priklauso nuo to, kokie vėjai vyraus. Jei pūs šiaurės ir vakarų vėjai, stintų galime sulaukti ir daugiau“, – aiškino Jūrų muziejaus Jūrų faunos skyriaus vedėjas Remigijus Dailidė.

Pernai pirmosios stintos mariose pasirodė spalio pabaigoje, šiemet jų sulaukta antroje lapkričio pusėje.

„Pernai stintos pasirodė rekordiškai anksti. Tačiau net sausį jos dar kibo. Yra buvę metų, kai stintas gaudydavome net vasarį“, – prisiminė R.Dailidė.

Pernykštį sezoną žvejai vadina rekordiškai sėkmingu.

„Kelerius pastaruosius metus stintų vis mažėjo, o pernai jų buvo pagauta kaip niekada daug. Net mokslininkai spėliojo, iš kur tiek daug stintų. Jos juk neprisiriša prie nerštaviečių. Pernai buvo spėliota, kad stintos nuo Skandinavijos krantų atplaukė“, – teigė R.Dailidė.

Jūrų muziejaus Jūrų faunos skyriaus vedėjas pastebėjo, kad priekrantės žvejai nesibodi gaudyti ir parduoti pačių didžiausių stintų, kurios turėtų išneršti.

„Jie renkasi specialius tinklus ir išgaudo tas stintas, kurios turėtų išneršti, o palieka mažas žuvis. Toks požiūris yra itin neatsakingas“, – tikino R.Dailidė.

Šiemet žvejai mariose stebėjo itin didelius būrius stintų mailiaus.

„Gali būti, kad kitais metais turėsime gausų stintų laimikį, nes stintos subręsta per trejus metus“, – sakė R.Dailidė.

Klaipėdos turgavietėse pasirodžiusių pirmųjų šviežiais agurkais kvepiančių stintų kilogramas kainuoja 12–13 litų.

Paruošta pagal Klaipėdos diena informaciją .

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea