Orai Vilnius

Atplaukia lašišos - saugokime jas

lasius1Rugpjūčio mėnesio antroje pusėje prasidėjo lašišų ir šlakių migracija iš Baltijos jūros į Kuršių marias, Nemuną. Intensyviausia migracija  - rugsėjo antroje pusėje ir spalio mėnesį. Spalio pabaigoje lašišos ir šlakiai atplaukia į nerštavietes Minijos, Neries, Žeimenos, Šventosios upėse. Migracijos ir neršto metu lašišos tampa lengvu grobiu brakonieriams. Šiuo laikotarpiu jos nesimaitina ir griebia blizgę ar masalą ne norėdamos maitintis, bet bevaikydamos priartėjusias prie lizdo ar slaptavietės kitų rūšių žuvis. Daug žuvų pakliūva į brakonierių pastatytus tinklus. Verta žinoti, kad jūroje lašišų raumenys yra gražios rausvos spalvos, bet migracijos ir neršto metu išbąla ir praranda delikatesinį skonį ir vertę. Po neršto lašišos ir šlakiai grįžta į jūrą. Lašiša gali išgyventi iki 8-9 metų amžiaus ir dažniausiai išneršia tik 2-3 kartus. Šlakiai, kaip ir lašišos, taip pat neršia tik kelis kartus. Todėl šiuo migracijos ir neršto laikotarpiu skiriamas ypatingas dėmesys siekiant užtikrinti šių žuvų apsaugą.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus įsakymu patvirtintas Akcijos „Lašiša-2012“ priemonių planas. Akcijos tikslas – užtikrinti lašišų ir šlakių migracijos kelių ir neršto apsaugą bei išaiškinti gamtosaugos įstatymų pažeidėjus. Akcijos metu bus organizuojami pastovūs budėjimai prie vandens telkinių kur migruoja ir neršia lašišos bei šlakiai, bus stabdomos ir tikrinamos įtartinos transporto priemonės, per žiniasklaidą informuojama visuomenė apie akcijos rezultatus, nustatytus pažeidėjus. Kauno regiono teritorijoje akcijos metu agentūrai talkins Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinė, Kauno policijos komisariato, Kauno žvejų draugijos darbuotojai. Akcijos metu bus fiksuojami pažeidimai ir kitose teisėtvarkos srityse.

Primename, kad lašišas ir šlakius vidaus vandenyse draudžiama gaudyti be nustatyta tvarka išduotų meškeriotojų kortelių. Draudžiama žvejoti kiršlius, marguosius upėtakius, šlakius, lašišas natūralios kilmės masalais, išskyrus lašišų ir šlakių žvejybą Baltijos jūroje. Mėgėjiška žūklė uždrausta nuo spalio 16 d. iki gruodžio 31 d. Dubysoje nuo žiočių iki Lyduvėnų tilto (Raseinių r.), nuo spalio 1 d. iki gruodžio 31 d. Dievogalos, Karklės, Kerupės, Ovos, Žvirgždės, Skirpstaujos upėse.

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea