Orai Vilnius

Vėgėlė - vėlyvo rudens taikinys

vegelesŠiuo metu už lango dažniausiai būna ne itin malonus oras, žema temperatūra, debesuota, vėjuota, lyja, o kartais netgi sninga, kur kas ilgiau būna tamsu nei šviesu. Tai oras, kai į lauką ir į gamtą ne itin norisi, tačiau būtent toks itin nemalonus oras labiausiai patinka vėgėlei. Taigi, šįkart laisvalaikio rubrikoje trumpai iš arčiau susipažinkime su vėlyvojo rudens taikiniu vėgėle.

Bendra informacija apie vėgėlę

Vėgėlė – vėgėlinių (Lotidae) šeimos žuvis. Galva didelė, plokščia iš viršaus. Kūnas buožgalviškas. Nugara tamsi, juodai ar rudai pilka. Šonai gelsvai žalsvi, išmarginti netaisyklingomis šviesiomis dėmėmis. Pilvas šviesiai pilkas. Žuvies spalva priklauso nuo dugno spalvos, todėl vėgėlės gali būti ir juodos spalvos ir tamsiai žalios su žalsvu, juodu atspalviu šonuose. Oda gleivėta, stora su giliai įaugusiais labai smulkiais redukuotais žvynais. Pelekai tamsiai rudi padengti juodomis dėmėmis, tik krūtininiai pelekai balti. Ant apatinio žando 1 ilgas ūsas, ant viršutinio ties šnervėmis – 2 trumpi. Akys mažos, burna plati, pilna mažų dantukų, apatinis žandas kiek trumpesnis.

Jos paplitusios beveik visoje Eurazijoje šiauriau Balkanų ir Pirėnų pusiasalių, Didžiojoje Britanijoje - tik rytinėje dalyje, Italijoje - tik Po upės baseine, jų nėra Kryme, Šiaurės Kaukaze. Lietuvoje vėgėlės gyvena tiek ežeruose, tiek upėse, bet visur jų nėra itin daug. Daugiau jų susirenka Nemuno žemupyje, prasidėjus migracijai prieš nerštą. 

Vėgėlė – plėšri žuvis. Tai vienintelė Lietuvoje gyvenanti gėlavandenė menkinių šeimos žuvis. Vėgėlės vadinamos slapukėmis, kadangi dienomis tūno slėptuvėse ir maitinasi išskirtinai tik tamsiuoju paros metu, kai nepastebimai prisėlinusi prie aukos puola plačiai išsižiojusi ir lėtai ryja. Aktyviausia būna šaltuoju metų laiku, kai vanduo jau atšalęs, itin mėgsta prastą orą ir tamsą. Laikosi giliau ir kur akmenuotas dugnas. Jaunos vėgėlės minta dugno gyvūnija, suaugusios yra plėšrios, jos puola įvairias žuvis, varles, vėžius, naikina nemažai žuvų. Plaukioja vėgėlė vingiuodama visu kūnu. 

Vienerių metų amžiaus vėgėlė yra maždaug 12 centimetrų ilgio. Užauga iki 1 metro ilgio ir sveria daugiau kaip 20 kilogramų, tačiau Lietuvoje jos žymiai smulkesnės, svoris neviršija 5 - 6 kilogramus. Dažniausiai sugaunama nuo 0,2 iki 1 – 1,5 kilogramų svorio. Vėgėlės subręsta ketvirtaisiais – penktaisiais gyvenimo metais, būdamos apie 35 – 45 centimetrų ilgio. Neršia žiemą, gruodžio – vasario mėnesiais, kur akmenuotas ir žvirgždėtas gruntas rausia lizdus. Patinai neršto metu tampa agresyvūs ir gina nerštavietes, puola pro šalį plaukiančias žuvis. Vislumas priklauso nuo amžiaus – paprastai išleidžia 33000 - 5000000 ikrelių.

Vėgėlių žvejybos sąlygos Lietuvoje

vegele2Remiantis Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2012 m. kovo 28.d. įsakymo Nr. D1-272 patvirtintų mėgėjiškos žūklės taisyklių redakcija, pagal mėgėjiškos žūklės režimo sąlygas, trylikto punkto (draudžiama gaudyti) 13.3. skyrių (mažesnes nei šių dydžių) - draudžiama gaudyti mažesnes nei šių dydžių vėgėles (Lota lota): Kuršių mariose 49 cm, kituose telkiniuose 40 cm.

Pastaba. Pagautos žuvys ir vėžiai, mažesni negu nustatyta šiame punkte, taip pat žuvys, kurias draudžiama gaudyti ar tuo metu draudžiama gaudyti, turi būti tuoj pat paleidžiamos atgal į tą patį vandens telkinį. Žuvys matuojamos nuo snukio pradžios iki uodegos peleko galo, vėžiai - nuo galvos smaigalio pradžios iki ištiestos uodegos plokštelės galo.

Pagal trylikto punkto (draudžiama gaudyti) 13.4. skyrių - remiantis Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2012 m. kovo 28.d. įsakymo Nr. D1-272 redakcija, vėgėles (Lota lota) draudžiama gaudyti nuo gruodžio 15 d. iki sausio 15 d.

Remiantis Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2012 m. kovo 28.d. įsakymo Nr. D1-272 redakcija, pagal mėgėjiškos žūklės režimo sąlygų aštuntą punktą (vienos žvejybos metu leidžiama sugauti), vienos žvejybos metu leidžiama sugauti ne daugiau kaip 5 vienetus vėgėlių.

Vėgėlių žvejybos ypatumai

Vėgėlė žvejojama tik esant šaltesniam orui, t. y. rudenį ir žiemą. Pats geriausias metas gaudyti vėgėles, kai vandens temperatūra nukrenta žemiau 6 laipsnių. Orui atšilus, vėgėlė visiškai nekimba. Vasarą ji pagaunama tik atsitiktinai. Vėgėlė yra naktinis grobuonis, todėl ji žvejojama tik naktį, ypač tamsią ir vėjuotą, lyjant ir sningant. Vėgėlė kibti pradeda nusileidus saulei, apie vidurnaktį kimba geriau, ir tai trunka beveik iki saulės patekėjimo. Anksti pavasarį ima masalą ir dieną. Masalą ima tik nuo dugno ir giliai nuryja.

Dienos metu vėgėlė paprastai lindi olose, po akmenimis, tarp kerplėšų, tarp medžių šaknų arba ramiai tūno dugne. Vėgėlė mėgsta molėtą dugną, apneštą žvyru arba nedideliu kiekiu dumblo vietas prie stačių krantų, kerplėšų, akmens, molio luitų, gilias duobes.

Vėgėlės, kol dar vandens telkinių nesukaustė ledas, yra žvejojamos dugnine meškere. Šių žuvų žvejybai dažniausiai naudojami naktiniai sliekai, nedidelės varlytes, nedidelės gyvos arba negyvos žuvytės ar jų gabaliukai.

Svarbiausia vėgėlių žvejyboje surasti jų buvimo vietas, na o pati žvejyba dugnine nėra itin sudėtinga, nes žvejybos įrankiams nėra keliami itin dideli reikalavimai, žinoma, jie turi būti patiki, be to būtinas nakties atributas - tai ant dugninės galiuko kabinami garsūs variniai varpeliai arba šviesos lazdelės. Labiausiai vėgėlės mėgsta tas vietas, kur į upę ar ežerą įteka šaltiniai. Šios žuvies kibimas nežymus. Truktelėjimas ir nežymus valo traukimas. Judėti žuvis pradeda tik pilnai prarijus masalą. Pajutus valo įtempimą ir kabliuko skausmą, vėgėlė stengiasi pasislėpti kelmynuose, tarp akmenų ar urvuose, kur ir baigiasi judesys. 

Atsižvelgus į dažniausiai vėgėlių žvejybos metu būnančias itin ekstremalias oro sąlygas, t.y. žema temperatūra, krituliai, vėjas, naktis ir tamsa, šių žuvų žvejyba tikrai nėra skirta kiekvienam. Jei jūs mėgstate iššūkius - vėgėlių žvejyba yra skirta kaip tik jums. Žinoma, tokiai žvejybai, kuri vyksta tamsoje, t.y. naktį ir esant ne itin palankioms oro sąlygoms, be jokios abejonės, jei norite jaustis komfortabiliai ir patogiai, reikia tinkamai ir profesionaliai pasiruošti.

Kol dar ledas nesukaustė upių pakrančių, ir kol dar dėl neršto neprasidėjo vėgėlių žvejybos draudimas, dar galite pabandyti pagauti šią žuvį.

Paruošta pagal traders.lt informaciją.

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea