Orai Vilnius

Naujasis įstatymas įsigalios gegužės 1 d. Bet nebūtinai

iesko.zvejo

Gruodžio 20 dieną turėtų įsigalioti naujas Seimo priimtas Mėgėjiškos žūklės įstatymas bei naujos žūklės taisyklės, dėl kurių ankstesnė žūklės tvarka gali labai pasikeisti. Trumpai priminsiu, kas iš esmės turėtų keistis.

Nuo 2013 metų sausio pirmos dienos stabdomos visos upių nuomų sutartys, ir upės be jokių išimčių pereina valstybės žinion. Todėl meškeriotojams, norintiems jose žvejoti, nebereikės ieškoti upės ruožo nuomininkų ir mokėti papildomai – pakaks įsigyti meškeriotojo bilietą, kurį laisvai galima gauti visuose „Perlo“ terminaluose, Aplinkos ministerijos svetainėje ALIS ir kitais būdais. Senieji leidimai, išduoti iki įstatymo įsigaliojimo buvusių nuomininkų, taip pat galios, bet ne ilgiau kaip iki 2013 metų gegužėas 1d. dienos.

Keičiasi leidimų išdavimo tvarka: iki tol vaikai, o gal tikriau – jaunuoliai nuo 14 iki 16 metų bei socialiniai pensininkai galėjo visur žvejoti nemokamai, dabar nemokamai galės žvejoti tik neišnuomotuose vandens telkiniuose, oišnuomotuose turės įsigyti leidimą su 50 % nuolaida. Vaikams iki 14 metų, kaip ir anks-čiau, mokėti už žūklę nereikės.

Uždrausta laisva prekyba tinklais ir kitais tinkliniais įrankiais – jų įsigijimą nuo šiol kontroliuos Aplinkos ministerija.

Uždrausta meškeriotojams pardavinėti savo sugautą žuvį.

Padvigubėjo baudos už brakonieriavimą, ichtiologiniuose draustiniuose pažeidėjams grės iki 3 kartų didesnės baudos.

Meškeriotojai nuo šiol turės teisę patekti prie vandens telkinių kirsdami privačią valdą (valdos savininkas įstatymiškai privalės užtikrinti teisę patekti prie vandens ne tik įvairiems pareigūnams – gaisrininkams, gamtosaugininkams, bet ir meškeriotojams), jei nėra kito kelio patekti prie vandens telkinio.

Iš neigiamų dalykų – naujajame įstatyme dingo deklaracija apie mėgėjiš-kos žūklės prioritetą prieš verslinę žūklę, įstatyme nėra reglamentuota, kad nuo
2013 metų turi būti sustabdyta verslinė žūklė Kauno mariose (tačiau ministro įsakymas vis dar tebegalioja, taigi, jei naujasis Aplinkos ministras jo neatšauks – Kauno mariose jau po mėnesio verslinės žūklės turėtų nebelikti).

Taip pat kalbama, kad pati Aplinkos ministerija siūlanti stabdyti sutartį su upių nuomininkais ne nuo 2013 metų sausio 1 dienos, kaip kad buvo nutarta, o vėliau – kaip realiausia data minima gegužės 1 diena.

Pradėdamas rašyti šį rašinį ne veltui paminėjau žodžių junginį „turėtų įsigalioti“, o ne „įsigalios“. Taip, anas Seimas šį įstatymą priėmė, tačiau iš neoficialių šaltinių pavyko sužinoti, kad pasikeitus valdžiai, naujasis įstatymas dar gali būti keičiamas, vėlinama jo įsigaliojimo data ar atsirasti kitų trukdžių. Taip pat kalbama, kad pati Aplinkos ministerija siūlanti stabdyti sutartį su upių nuomininkais ne nuo 2013 metų sausio 1 dienos, kaip kad buvo nutarta, o vėliau – kaip realiausia data minima gegužės 1 diena. Esą todėl, kad ministerija kitaip nespės pasiruošti pokyčiams.

Jeigu ši informacija pasitvirtins – manau, bus pasielgta labai nesąžiningai meškeriotojų atžvilgiu. Priėmus naująjį įstatymą ir paskelbus jo įsigaliojimo datą žiniasklaidoje, nemaža dalis upė-se žvejojančių meškeriotojų sąmoningai įsigijo iš valstybės meškeriotojo bilietą, o ne prasitęsė senus Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos leidimus, kad jų pinigai nueitų mūsų vandens išteklių atkūrimui ir gamtosaugos tikslams, o ne kaip anksčiau nusėstų tarybinius laikus menančių funkcionierių kišenėse. Dėl šios priežasties ne vienas žvejys netgi pasibaigus senojo leidimo galiojimui sąmoningai nežvejojo išnuomotose upėse, laukdami sausio pirmosios, kada įsigalios nauja žūklės tvarka. Jeigu šis įstatymas bus atšauktas ar nukeltas į gegužės
1 dieną – tie žmonės tikrai pasijus apgauti. Bent jau mano pažįstamų sąmoningų meškeriotojų ir piliečių akyse tikrai kris pasitikėjimas tiek pačia Aplinkos ministerija, tiek ir kitomis valdžios institucijomis. Bijau, kad nemaža dalis sąžiningų žvejų, nusivylę tokiais sprendimais, papildys ir taip gausų cinikų ratą ir
apskritai jokių leidimų nebepirks.

Kitas dalykas – naujosios valdžios politiniai oponentai, teigdami, kad naujajame Seime viršų paėmė buvę nomenklatūrininkai ir privatizuotojai, norintys
tik susigrąžinti ir išplėsti valstybės sąskaita turėtas privilegijas, po tokio sprendimo veikiausiai, bent jau meškeriotojų akyse, įgytų svarių argumentų.

Norėčiau, kad šios kalbos ir liktų kalbomis ar kuluariniais žaidimais, kurių, kaip visada, vykstant valdžių kaitai netrūksta. Naujasis įstatymas tikrai turi silpnų ir taisytinų vietų, kurias galima ir reikia keisti. Laikui bėgant tai galima padaryti poįstatyminių aktų ar kitu pavidalu, tačiau, mano nuomone, ne apskritai stabdant visus teigiamus pokyčius ir paliekant senąją tvarką.

Nepaisant visų šių kalbų, naujasis įstatymas dar neatšauktas ir turėtų įsigalioti gegužėas 1 dieną.

Zvejok 09 01-virselis tito

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea