Orai Vilnius

Sturys (Atlantinis Eršketas) (Acipenser sturio) 1758m.


Acipenser sturio2 TitasSturys dar kitaip vadinamas atlantinis eršketas. Kūnas ilgas, 31-43 cm ilgio, geromis sąlygomis užauga net iki 5 metrų ir gali sverti iki 400 kilogramų. Pilvinė pusė plokščia, nugarinė – iškili. Šnipas ilgas, turi 4 ūsus. Nugara pilkšvai rusva arba pilkšvai rausva, o pilvas šviesus. Nugarinėje pusėje yra 9-14 kaulinių plokštelių, šoninėje 24-36, pilvinėje 10-12 labai stambių. Minta smulkiomis žuvimis ir bestuburiais.

Nerštui migruoja į Nemuno žemupį, todėl žuvis praeivė. Paplitusi Baltijos jūroje. Labai reta nykstanti žuvis, įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Suaugusios žuvys gyvena jūrose, šelfo zonoje, taip pat upėse per migraciją ir nerštą. Sturys aptinkamas šiaurės Atlante, Juodojoje, Viduržemio ir Baltijos jūrose, Ladogos ežere. Įplaukdavo neršti į daugelį Europos didžiųjų upių. Lietuvoje- į Nemuną ir jo intakus: Nerį, Merkį. Didesnėje arealo dalyje praktiškai išnykęs. 1939m. Nemune, ties Vilkija sužvejotas 250cm ilgio, 122kg sveriantis sturys. 1955m. Kuršių mariose pagauta 254cm ilgio ikringa patelė, sverianti 120kg. Gegužės pabaigoje- birželio pradžioje neršti plaukia į upes. Patinai subręsta 7-9, patelės 8-14metų. Neršia giliose ir srauniose upės vietose ant akmeningo ar žvyringo grunto, kai vandens temperatūra pakyla iki 14 laipsnių. Vislumas 0,2-5,7mln. juodų, lipnių ikrelių. Išneršusios grįžta į jūrą, o jaunikliai iki 3metų gyvena upėse. Auga greitai. Ilgis 3-5metrai, svoris 200-400kg.

Paskurinis rūšies arealo židinys, iš kur dar galima bandyti pagausinti sturius, yra Rionio upė (Juodosios jūros baseinas) ir šiaurės Atlantas ties Pirėnų pusiasaliu.

Lietuvoje sturių žvejyba uždrausta.

Acipenser sturio Titas

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea