Orai Vilnius

Valo skaitiklis

fid

Gylio matuoklis  «depth finder — deepfinder — line counter»

Šis prietaisas nėra naujiena žvejybos pasaulyje. Jis sukurtas gylio matavimui ir  yra naudojamas gaudyme su spiningu, dažniausia jūroje,  kur reikia pamatuoti gylį ar pravedimo distanciją. Kai kurie gamintojai gamina rites,kuriose šis prietaisas jau yra įmontuotas. Bet pašnekam apie feeder’į,  nes ši tema mums yra aktualesnė.

Negaliu pasakyti ,kas šį prietaisą pirmas pritaikė  žvejyboje feeder’iu, bet daugiausia informacijos galima rasti rusiškuose tinklalapiuose. Teko ir pačiam stebėti, kaip su šiuo prietaisu dirba sportininkai iš Ukrainos ,Rusijos ir Baltarusijos  dalyvaujant varžybose Baltarusijoje  “Kubok Druzby  2011” , kur ir pats dalyvavau su klubo “Fideris” komanda.  Kaip paprastai ir greitai šio matuoklio pagalba sportininkai nustato užmetimo distancijos nuotolius  ir “perkelia “ juos atsarginiams fideriams. Visa tai privertė sugrįžus nusipirkti šį prietaisą ir pačiam  suprasti  bei išmokti juo naudotis. Savo ispūdžiais ir ta nedidele patirtimi ,kurią įgijau dirbdamas su šiuo prietaisu, norėčiau pasidalinti su Jumis.

Pasirodo, kad mūsų žūklės rinkoje buvo visai nesunku surasti šį prietaisą, netgi buvo iš ko rinktis. Radau Spro ,Behr ir Daiwa firmų matuoklius. Spro ir Behr — vizualiai atrodo identiškai ir jų kaina svyruoja nuo 30 iki 60 Lt. Matuoklis Daiwa kainavo 100 Lt. ,tačiau jis buvo atmestas  dėl savo kainos ir mechanizmo, kuris iš pažiūros pasirodė nelabai patvarus, lyginant su anksčiau išvardintų firmų gaminiais. Nusipirkau  firmos Behr  matuoklį , apie kurį toliau ir papasakosiu šiame straipsnyje.

Matuoklis turi tvirtinimo mechanizmą, kurio pagalba galima lengvai  jį pritvirtinti prie bet kurio koto. Tvirtinimo plastmasinės dalys yra padengtos guma, kad išvengtume  fiderinio koto grafitinio arba stiklinio paviršiaus subraižymo.

Matuoklis yra sukonstruotas tokiu principu: kai jį pritvirtini prie koto, skaitiklio  rodmenys yra atsukti į žveją. Kai valą su kokiu nors svoriu nuleidi ar meti, tai  skaitiklis pradeda skaičiuoti išvynioto valo ilgį metrais (arba pėdomis) nuo 0 į didėjančią pusę. Tačiau to  žvejyboje feeder’iu  yra svarbiau žinoti tikslų išvynioto valo ilgį, t.y. atstumą nuo šėryklos kritimo vietos iki ritės fiksatoriaus ( “klipsos”). Norint ,kad mums skaičiuotų metrus ir skaitiklis rodytų skaičius nuo 0 ,  o ne nuo 999 ,reikia teisingai praverti valą tarp suktukų ir pagrindinio rato .

1.Praleisti valą tarp pagrindinio rato ir suktukų.

fid1

2. Apsukti valą apie pagrindinį ratą.

fid2

3. Praleisti valą tarp rato ir suktukų.

fid3

4. Praleisti valą virš suktuko.

fid4

Tada, po metimo, užfiksavus valą ant ritės, tempiant švininį svarelį ar šėryklą, skaitiklis rodys metrus didėjančia tvarka  nuo 0 ir toliau.

Žinoma ,kad gaudymo atstumas   žvejyboje feeder’iu  yra labai svarbus dalykas. Taip pat  svarbu  nepamesti taško, kuriame visą laiką jaukinote ir  gaudėte žuvį,  kuomet  nutrūksta valas ar gaudymo sistemėlė. Jei jūs su šiuo prietaisu atsimatuosite  ir žinosite  tikslų atstumą ,tai visada valo nutrūkimo ar kitais atvejais, galėsite atstatyti šį atstumą iš naujo ir vėl gaudyti prarastame taške.

fid5

fid6

Kaip atmatuoti ir sužinoti savo užmetimo atstumą?

Procedūra paprasta ir tokia pati, kaip  matuojat atstumą pagal ritės apsisukimų skaičių ir po to perkeliant šį atstumą ant kitų kotų. Galima naudoti pagrindinį kotą, kuriuo žvejosite, arba markerinį -didelio užmetimo karpinį kotą. Pradžioje svarelio pagalba “prastuksename “ dugną (matuoklio galima nedėti, kad netrukdytų). Kuomet surandame tašką, kuriame nusprendžiame gaudyti žuvį ,fiksuojam valą ant  ritės būgnelio fiksatoriaus. Tvirtiname  matuoklį ,praveriame valą per guolius ir galime vynioti valą. Matuoklis automatiškai pradeda skaičiuoti metrus. Siūlau valą vynioti  vidutiniu greičiu Jei tai darysite greitai, yra galimybė, kad valas praslidinės ir atstumas bus netikslus. Kai svarelis pasiekia koto virsūnėlės žiedą, matuoklio skaitliukas rodys distanciją metrais nuo taško kur žvejosite iki prietaiso, kurį geriau pritvirtinti tarp priešpaskutinio ir paskutinio žiedų. Tuomet jau turėsime užfiksuotą valo ilgį iki reikiamos gaudymo vietos ir žinosim šį atstumą metrais.  Dabar jau galima paruosti kitą meškerę ir matuoklio pagalba nustatyti  reikalingą valo ilgį. Atkrenta būtinybė skaičiuoti ritės apsisukimus arba tempti valą ant kranto tarp dviejų pažymėtų taškų. Nebus sunkumų gaudant viena meškere ir tuo atveju,jei pamesite gaudymo tašką ar sugalvosite pakeisti gaudymo distanciją. Belieka atsiminti kiekvienos distancijos skaitiklio parodymus.

Kai mes jau žinome užmetimo distanciją, belieka ją nustatyti kitai meškerei.

Antra  paruošta meškere su švininiu svareliu ar šėrykla atliekame  užmetimą. Metame  pagal tą patį orientyrą , kuriuo naudojomės  užmetant pirmąja meškere. Stengiamės vizualiai pataikyti į mūsų pasirinktą vietą. Po užmetimo valą fiksuojame ant ritės būgnelio esančios klipsos. Toliau uždedame matuoklį ir nustatome užmetimo atstumą metrais. Geriau ,kad  užmetimo atstumas  būtų keliais metrais didesnis nei mūsų jau nustatytas taškas. Užmetame dar kartą .Užklipsuotas valas tiksliai nuleis mūsų svorį. Nuimame nuo klipsos valą ,uždedame matuoklį ir susukame valą tiek metru ,koks yra skirtumas nuo šios distancijos su mūsų pirmąja distancija ,kurią mes suradome pradžioje. Kai matuoklio skaitliukas parodo reikimą skaičių, užfiksuojame  valą ant ritės būgnelio klipsos . Pvz.:  surasto taško atstumas -  20 m. ,antra meškere užmetame 24m. Susukam 4 metrus , čia ir bus mūsų taškas - 20 m. Galima matuoklio skaitiklio parodymus nustatyti į pradinį tašką - 0  ir susukti valą, ir tuo patikrinti ar nustatyta distancija yra teisinga. Tokiu pat principu yra daromos atstumo korekcijos.

Naudojantis  šia sistema mes visiškai kontroliuojame savo žvejybą. Taškų gali būti ne vienas, o du,trys  ar daugiau. Svarbiausia, kad visada tiksliai  žinosime, kurioje distancijoje  mes gaudome. Jei šį prietaisą mes naudotume kartu su markerinės plūdės sistema ,tai mes žinotume  ne tik distanciją, bet ir gylį tos vietos, kurioje mes norime  žvejoti. Bet apie tai- kitame straipsnyje.

Aš tikiuosi, kad po mano aprašymo Jūs pamatysite ,kad šiuo prietaisu mes galime praturtinti savo žvejybą ir jinai taps dar įdomesnė.

Dimoska

Straipsnis paruoštas pagal žūklės klubo "Fideris" medžiagą .


viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea