Orai Vilnius

Viena spraga verta milijonų

"Pagavai-paleisk" - labai pagirtinas ir netgi būtinas mūsų gamtai žūklės principas. Pirma: išsaugomi esami žuvų išteklių resursai Lietuvos vandenyse, antra: paleidžiamos žuvys tikrai pasinaudos Dievo dovana dar kart išneršti ir dovanos savo išsiritusius palikuonis ežerui ar upei, kartais nustebindamos savo kibimu busimą Lietuvos žvejų kartą.

karpiai

Vienas mano draugas iš Olandijos, užklaustas dėl pagavai - paleisk mados, atsakė panašiai taip: nėra kito būdo išsaugoti žuvis suši..toje civilizacijos Olandijoje, kur gyvena 16 milijonų gyventojų. Jis nežinojo statistikos apie imigrantų skaičių, kaip ir nežinojo apie tai, jog dauguma lenkų ir lietuvių dėjo skersą ant jų tradicijos.

Yra viena taisyklė Olandijoj, kurios privalu laikytis, tai yra parašyta mėgėjiškos žūklės įstatyme. Yra ribojami imamų žuvų dydžiai, bet yra ir dar kai kas, praėję pro mūsų taisyklių kūrėjų mintis. Jei oficialiai "legalią" suvalgymui žuvį ruošiesi pasiimti, privalai ja nedelsiant užmušti ištraukus, jei ne, tai privalai paleisti į tą patį telkinį, kuriame žuvis sugauta. Buvo ir kuriozinių atvejų Vokietijos ar Olandijos teisinėje sistemoje: pvz. vienas žvejys Vokietijoje gavo lygtinį  teistumą ir baudą už fotosesiją su žuvimi, nes gyvūnijos apsaugos agentūra tai įvertino kaip žiaurų elgesį.

Kuom tai siejasi su Lietuva? Ogi tuo, kad dabartinis licencijuotos žūklės "pavyzdys"- Ilgio ežeras Druskininkuose, yra ne kas kita, kaip toliaregių „biznierių“, laiku suvokusių didelio karpio vertę, Europos kontekste, išdava. Tiek šitas ežeras, tiek Vabalių tvenkinys yra įžuvinti pavogtais karpiais ir šamais. Jie pavogti iš "tarybiniu laikų paveldo", todėl kaip ir niekieno. Galbūt esate skaitę apie didžiausią žuvų kontrabandą iš Lietuvos. Pasienyje su Anglija sustabdytas autofurgonas vežė tik stambius gyvus karpius, kurių rinkos vertė buvo apie 5.000 Anglijos svarų (apie 20.000 litų) už vienetą. Tie karpiai, kuriais įžuvintas Ilgis ir keli kiti telkiniai, buvo visu mūsų paveldas, likęs nuo SSSR laiku. Geroji medalio pusė būtų ta, kad bent jau daugumas karpių išvengė keptuvės ir pritraukė, netgi Rusijos žvejus, pas mus treniruotis. Bėda ta, kad tas ežeras, kuriame tu ar aš, sėkmingai gaudėme karpius pernai, nebetoks žuvingas, dėl dviejų priežasčių - keptuvės ir išvežimo.

Kas moka skaityt tarp eilučių, paskubėkite, šis pavasaris gali būti paskutinis. Olandijoje privatūs tvenkiniai bus užimti visą sezoną, jei juose yra šansas sugauti kelis 15kg sveriančius karpius, nors pagrindinis laimikis yra kilograminiai. Visa tai, kas vyksta vakarų Europoje, po metų ar kitų ateina ir pas mus. Todėl paskubėkime, kol dar galime atlikti „Karpininkų sąjungos“ verta žygį - imt iš vieno ežero, traukt iš kito ir suleisti į savo balą. Ateitis žada dividendus. 

Žilvinas Žitkus

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea