Orai Vilnius

Plakis (Blicca bjoerkna) 1758m.

plakis TitasPlakio kūnas aukštas, šonai suspausti. Panašų į karšį kuprotą plakį lengva atskirti iš rykliadančių, kurie yra dvieiliai, taip pat ir iš šakotų spindulių kiekio pelekuose – nugariniame peleke jų yra 8, analiniame – 19 – 23. Žvynai, ypač arti galvos, stambesni ir storesni, akys didesnės ir šviesesnės už karšio. Pelekų galai pilki, krūtininiai ir pilviniai pelekai rausvi. Uodeginio peleko skiautės beveik lygios. Nugara tamsi, mėlynai žalia, šonai melsvi, sidabrinio atspalvio, pilvas baltai sidabrinės spalvos.

Plakiai paplitę panašiame areale kaip ir karšiai, tik šiaurinė paplitimo riba yra piečiau. Jie taip pat pateko ir į Azijos vandens telkinius. Lietuvoje plakiai gyvena daugelyje ežerų ir lėtos tėkmės upėse, Kuršių mariose. Atsparesni negu karšiai deguonies trūkumui, todėl gyvena ir kai kuriuose užpelkėjusiuose ežeruose.

Minta plakiai dugno gyvūnija (vabzdžių lervomis, moliuskais, kirmėlėmis), vėžiagyviais, vabzdžiais, augaliniu maistu, taip pat naikina  žuvų ikrus. Vandens baseinuose, kur trūksta maisto, plakis duoda lėtai augančias formas. Kryžminasi su karšiais, žiobriais, raudėmis, aukšlėmis ir duoda hibridus. Plakiai turi mažą ūkinę reikšmę, nes maži, kaulėti, todėl žuviena nelabai vertinga.

Plakiai užauga iki 35 cm ilgio ir daugiau nei 1 kg svorio, bet dažniausiai sugaunami 50-100 g. Neršia gegužės-birželio mėn., kai vanduo sušyla iki +16°C.

Stovinčiame vandenyje arba silpnoje srovėje plakį galima gaudyti ir plūdine, tačiau šis gaudymo būdas nėra našus. Masalą plakis ima staigiai, iš karto plūdę panardindamas po vandeniu. Kartais jis plūdę nardina labai lėtai arba ją kiek pakelia, o kartais vos pakreipia į šoną. Plakis gaudomas ir žiemą iš po ledo. Geriausia gaudyti praėjus 15 – 20 dienų po pirmojo ledo.

Gerus rezultatus duoda jaukinimas. Šiam reikalui pavasarį ir rudenį tinka sliekų gabaliukai, sumaišyti su moliu, ir uodų lervos, patalpintos į trūklinę. Vasarą geriau tinka duona, šutinti kviečiai, avižos, traiškytos avižinės kruopos. Pašaras sudedamas į tinklelį, kurio akutės yra 5×5 mm dydžio, ir pririšamas prie kuolelio, kuris įbedamas į dugną 1 – 2 m atstumu nuo valties. Gaudant nuo kranto, kuolasn įbedamas už 1 – 2 m nuo gaudymo vietos. Plakis jauką pajunta iš tolo ir priartėjęs ilgai prie jo išbūna.

Lytiškai subręsta 3-4-aisiais gyvenimo metais. Neršia gegužės-birželio mėnesiais ant priekrantės augalų. Plakių mailius labai panašus į karšiukų. Neršiant gali susimaišyti su karšiais, raudėmis ar kuojomis.

plakis 1

 

 

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea