Masalas rudeniniams karpiams

karpis6Nors manoma, kad rudenį karpiai nekimba, tačiau šiais laikais prisiekę karpininkai žvejoja juos ne tik spalį, bet ir lapkritį, kai vanduo visai atšąla. Vakarų Europoje, kur klimatas šiltesnis, šios žuvys upėse gaudomos net žiemą. Spalį, pučiant šiltesniems vakarų, pietvakarių vėjams, dar turime nemažai galimybių susikauti su didžiaisiais karpiais. Neaišku, kodėl taip yra. Galima manyti, kad šiaurės ir rytų vėjai labai greitai atšaldo vandenį ir dėl to žuvys ilgam nustoja maitintis. Pradėjus pūsti šiltesniam vėjui, jos vėl sujuda, vėl ieško maisto. Žinoma, tik ne taip intensyviai kaip šiltuoju metu laiku.
Žymus anglų karpininkas Simonas Krau ( Simon Crow), dažnai žvejojantis karpius net vėlyvą rudenį, teigia, kad kai nuo medžių nukritę lapai nusileidžia į nedidelio negilaus vandens telkinio dugną, žuvims prasideda nelabai linksmi laikai. Lapai pūva, išsiskiria anglies dvideginis ir vandenyje gerokai sumažėja deguonies. Karpiai , o ir kitos žuvys , vengia tokių vietų, kur dugnas nuklotas lapų, ieško plotų, kur būtų palankesnės gyvenimo sąlygos.
Neretai rudenį meškeriotojai susiduria su viena problema – kur ieškoti karpių. Dažnai šių žuvų neranda , nes jos paprastai susirenka žvejui sunkiausiai pasiekiamose vietose, kur daug įvairiausių kliuvinių. Tokiose vietose, pasak anglo, karpiams saugu. Rudens gale, kai baigiasi šių žuvų maitinimosi laikas, ten gali susirinkti visi didieji vandens telkinio karpiai.
Meškeriojant rudenį, labai daug lemia orai. Dėl netikėtos šalnos sumažėja karpių maisto. Kadangi žuvys prieš žiemą turi sukaupti atitinkamą kiekį riebalų, todėl pagal S. Krau, po tokių šalnų jos visada ieško maisto ir dažnai užkimba.

Geriausias masalas karpiams žvejoti šiuo metų laiku yra baltymingi kukuliai , kurių pagrindinis komponentas yra žuvies miltai. Į kukulius dedama nemažai žuvies taukų. Iš pradžių žuvies taukų pilama į tešlą, iš kurios gaminami baltymingi kukuliai, o vėliau, prieš žūklę, į maišelį su masalui skirtais kukuliais įlašinama dar šiek tiek žuvies taukų tam , kad jie skirtųsi nuo jaukinimo kukulių. Žuvies taukai gerai sklinda vandenyje ir tampa puikiu viliokliu. Rudenį anglas karpius žvejoja kukuliais, pagamintais pagal tokį receptą:
karpis5100 g karpinių žuvų miltų,
50 g jūrinių žuvų miltų,
150 g manų košės,
25 g kiaušinių miltelių ,
75 g sojos miltų.
Kad tešla būtų tinkamos konsistencijos, į ją įmušami 6 kiaušiniai, sumaišyti su 20 ml žuvies taukų ir 5 ml braškių kvapo. Kukuliai verdami 2 min.
Rudenį labai svarbus ir jauko kiekis. Tokiu metų laiku padėtis vandenyje labai dažnai keičiasi, todėl jaukinti pradedama labai mažomis porcijomis, po truputį jas didinant. Kuo arčiau žiema, tuo jauko kukulių skaičius turi būti mažesnis.
Rudenį labai svarbi ir sistemėlė. Ant dugno daug lapų ir masalas tarp jų gali tiesiog pasislėpt, todėl rekomenduojama žvejoti skęstančiais kukuliais. Geriau meškerioti plaukiančiais kukuliais, ir tai tik tokiais, kurie pakelia nuo dugno ir kabliuką (plaukiantys kukuliai – tai paprasti skęstantys kukuliai, iškaitinti mikrobangų krosnelėje). Kiek turi būti nuo dugno pakilęs kukulis, priklauso nuo nuosėdų, esančių ant dugno. Tačiau rudenį kukulis tikrai neturi būti žemiau nei 3 cm virš dugno. Taip pat negerai, jeigu kukulis plauks aukštai virš dugno ir judės nuo bangų sukeltos srovės. Užmetus masalą, nereikėtų truktelėti jo savęs link, nes tada už kabliuko gali užsikabinti ant dugno gulintys lapai.
Žvejų patirtis ...