Orai Vilnius

Seimas iš naujo svarstys Žuvininkystės įstatymo pataisas

Seimas priėmė pakartotinai svarstyti prezidentės Dalios Grybauskaitės grąžintas Žuvininkystės įstatymo pataisas, kurias aplinkos ministras Valentinas Mazuronis yra pavadinęs korupcinėmis.

Už tai, kad praėjusiais metais Seimo priimtos pataisos būtų svarstomos iš naujo, balsavo 70 Seimo narių, prieš - 9 . Toliau pataisos bus svarstomos kitą savaitę.

verslas

Šalies vadovės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė teigė, kad Seimo nustatytos verslinės žvejybos taisyklės neužtikrina sąžiningos konkurencijos. Pasak jos, prezidentė pataisas Seimui grąžino ir pateikė kai kuriuos savo pasiūlymus, „siekdama sąžiningo verslo atėjimą į šią rinką“.

Prezidentė siūlo teisę į žvejybos kvotą suteikti ne ilgesniau nei penkeriems metams, o teisę į kvotą perleisti tik aukciono būdu.

Seimo praėjusių metų gruodį priimtomis pataisomis numatyta žvejybos kvotą ūkio subjektams išduoti 15 metų, su galimybe ją perleisti, be konkurso išnuomoti ar tiesiog paveldėti kitam ūkio subjektui.

„Per penkis metus žuvys neužauga, per tą laiką iškoš tą ežerą ir paliks tuščią kitiems“, - priekaištavo Kaimo reikalų komiteto narys socialdemokratas Bronius Pauža, o šio komiteto vadovas „darbietis“ Saulius Bucevičius teigė, kad 5-eri metai - per mažas laikotarpis telkinyje įveisti žuvis.

„Sumažinus iki 5 metų, negalėsime jokios apčiuopiamos naudos pamatyti - negalėsime pamatyti, kas padaryta įžuvinime“, - teigė parlamentaras.

Šalies vadovės veto V.Mazuronis pavadino išmintingu gestu, nes, pasak jo, sutrumpintu teisės į žvejybos kvotą terminu bandoma neleisti verslinės žvejybos kvotų perleisti į vienas rankas. „Čia galimas visų kvotų perėmimas į vienas rankas“, - teigė ministras.

Pagal prezidentės teikiamas pataisas, taip pat siūloma nustatyti griežtesnes taisykles, už kurių pažeidimą ūkio subjektas iš viso prarastų teisę į žvejybos kvotų įsigijimą.

Prezidentė taip pat siūlo atsisakyti būtinybės derinti Aplinkos ministerijos nustatytus žvejybos limitus su Žemės ūkio ministerija. Limitai esą turi būti nustatomi remiantis objektyviais mokslininkų atliktais žuvų išteklių tyrimais.

Seimas taip pat žvejybos gėluose vandenyse reguliavimą iš Aplinkos ministerijos perdavė Žemės ūkio ministerijai bei atstatė prieš metus buvusią kvotų skirstymo tvarką.

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea