Orai Vilnius

Apie brakonierius reikia pranešti 112

Nuo 2014 kovo 13 d., apie deginamą žolę, brakonierius, aplinkos taršą ir kitus gamtos apsaugos pažeidimus Lietuvos žmonės galės pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

„Pradėjus priiminėti pranešimus apie niokojamą gamtą telefonu 112, pradės veikti ir visa mūsų sistema, kai kiekviename regione turėsime visą parą budinčius ekipažus. Jiems iškart ir bus perduodama informacija. Pagaliau padarysime tai, ką jau seniai reikėjo padaryti“, – per šiandien surengtą spaudos konferenciją sakė aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo aplinkos viceministras Linas Jonauskas, Aplinkos apsaugos agentūros direktorius Raimondas Sakalauskas, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM direktorius Remigijus Baniulis ir Bendrojo pagalbos centro viršininkas Jūris Targauskas.

5015

Ligi šiol apie aplinkosaugos pažeidimus žmonės turėdavo skambinti regionų aplinkos apsaugos departamentams. Tačiau keblu įsidėmėti jų telefonų numerius, o naktį pranešimas tik įrašomas į autoatsakiklį. Kurti visą parą veikiančią telefono liniją aplinkosaugininkams kainuotų labai brangiai, todėl buvo pasirinktas optimalus sprendimas – bendrasis pagalbos telefonas 112. Šiuo tikslu Aplinkos ministerija inicijavo bendradarbiavimo su Bendruoju pagalbos centru sutartį.

Šią sutartį šiandien pasirašė Aplinkos apsaugos agentūros direktorius Raimondas Sakalauskas ir Bendrojo pagalbos centro vadovas Jūris Targonskas. Pagal šią sutartį telefonu 112 žmonės gali pranešti apie brakonieriavimą, neteisėtą miško ar kitų želdinių kirtimą, laužų deginimą draudžiamoje vietoje, taip pat padangų, atliekų deginimą, teršiančių medžiagų išpylimą, miško paklotės ardymą, pavojingų medžiagų išsiliejimą, cheminius, radiacinius incidentus, rastas galimai pavojingas medžiagas, eismo įvykius su gyvūnais, pavojų žmonėms, turtui, aplinkai keliančius sveikus ar sužeistus gyvūnus, galimai sergančius gyvūnus, žuvų dusimą, kritimą, rastus nugaišusius gyvūnus.

„Vienas budintis ekipažas regione – katino ašaros, bet kol kas viską darome iš savo vidinių išteklių – persitvarkydami, taupydami, ir neprašome nei cento. Visi mūsų inspektorių automobiliai bus aprūpinti GPS. Kontroliuosime šių automobilių judėjimą. Tai leis racionaliai paskirstyti pareigūnų pajėgas, sutaupyti kuro“, – sakė Valentinas Mazuronis. Kadangi budėjimas vyks nenutrūkstamai visą parą, papildomam darbuotojų užmokesčiui numatyta skirti apie 350 tūkst. litų per metus iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos.

Planuojama, kad nuo liepos 1 d. Aplinkos ministerijoje bus įsteigtas analizės skyrius, kuris nagrinės visus gaunamus pranešimus apie gamtosauginius pažeidimus ir ieškos būdų, kaip greičiau ir veiksmingiau į juos reaguoti, kaip tobulinti darbą.

Ministro žodžiais, su dabartiniais ištekliais kalnų nepavyks nuversti, tačiau viską reikia pradėti nuo mažų žingsnelių. Dabar tik didelio darbo pradžia. Kol kas vienas budintis aplinkosaugininkų ekipažas teks keliems rajonams. „Po truputį ieškosime finansinių išteklių, etatų, kad sukurtume gerai veikiančią sistemą“ – sakė aplinkos ministras.

Visuomenės informavimo skyrius

2014-03-12

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea