Orai Vilnius

Kaip sekėsi saugoti lašišų ir šlakių migracijos kelius

Praėjusią savaitę baigėsi beveik tris mėnesius trukusi akcija „Lašiša 2013“. Nuo rugsėjo 2 d. iki lapkričio 20 d. saugoti lašišų ir šlakių migracijos kelius ir nerštą aplinkosaugininkams padėjo neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai bei Krašto apsaugos savanorių pajėgų nariai. Prie sėkmingo akcijos įgyvendinimo prisidėjo ir visuomenė.

lasisa5

Atlikus 408 reidus ir patikrinus 6 623 žvejus nustatyta, kad 223 iš jų neturėjo leidimų mėgėjų žvejybai. Jie sudaro vos kiek daugiau nei 3 proc. visų patikrintų žvejų. Toks mažas žvejojusiųjų be leidimo procentas rodo, kad pamažu suvokimas, kas yra mėgėjiška žūklė ir kaip ji turėtų vykti, kinta. Džiugina ir tai, kad iš akcijos metu užfiksuotų 414 administracinių teisės pažeidimų tik 51 buvo šiurkštus.

Akcijos metu nustatytas vos vienas elektros įrangos naudojimo žvejybai atvejis. „Dar prieš dešimt metų tokius ypač šiurkščius brakonieriavimo atvejus skaičiavome dešimtimis. Tai, kad jų kasmet mažėja, rodo, kad judame teisinga linkme. Ateityje ne tik nekeisime pozicijos, bet ir sieksime sugriežtinti administracinę atsakomybę taisyklių nesilaikantiems pažeidėjams“, – teigia aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Akcijos „Lašiša 2013“ metu nustatytų pažeidimų žuvų ištekliams padaryta žala siekia daugiau nei 146 tūkst. Lt. Didžiausias indėlis tenka dviem akcijos pradžioje ir pabaigoje sulaikytiems pažeidėjams. Sostinėje įkliuvo pažeidėjas, Vilnelės upėje ties Užupiu, neteisėtai sugavęs 33 šlakių ir 2 margųjų upėtakių jauniklius. Šio brakonieriaus žuvų ištekliams padaryta žala siekia 73 tūkst. litų. Kitas pažeidėjas sulaikytas Jurbarko rajone. Neleistinai sužvejojęs 10 lašišinių žuvų, jis gamtai padarė daugiau kaip 20 tūkst. Lt žalą.

Užkirsti kelią brakonieriams padėjo ne tik bendras aplinkosaugininkų ir kitų pareigūnų darbas, bet ir visuomenės aktyvumas. Juo ypač pasižymėjo žvejai mėgėjai. Pastebėję neleistinais įrankiais ar draudžiamas žuvis žvejojančius brakonierius, žmonės skambino aplinkosaugininkams ir dalijosi šia informacija.

Tai, kad akcija buvo sėkminga ir tokios apsaugos priemonės veiksmingos, geriausiai atspindi akcijai pasibaigus mokslininkų atlikta lašišinių žuvų nerštaviečių apskaita. Vienoje iš pagrindinių lašišinių žuvų migracijos ir neršto vietų – Žeimenos upėje – suskaičiuotas net 141 didesnis kaip 0,3 kv. m. ploto lašišų ir šlakių lizdas. Pernai šioje upėje jų rasta 111 arba 27 proc. mažiau.

Visuomenės informavimo skyrius

2013 11 28

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea