Orai Vilnius

Žūklės ypatumai Viduržemio jūroje

Ispanija. Almenara. Negaliu sakyti, kad ten subtilybes perkandau. Net pasigirti, jog žvejojau negaliu. Šiek tiek paklausinėjau. Šiek tiek pamačiau. Gal kam nors tai padės pasiruošti žūklėn kokion Graikijon ar Italijon.

DSC00168

Taigi, žūklė nuo kranto.

Sąlygos: Sąlyga viena -kuo mažesnės bangos. Pliaže žūklė leidžiama nuo 20:00 vakaro iki 10:00 ryto. Metinis bilietukas Ispanijoje kažkas apie 17 EUR, bet prie jūros jų realiai niekas netikrina.

Masalai: Populiarūs trys masalai. Jūrinis smėlinis sliekas, amerikietiškas sliekas su 3 dantukais ir korėjietiškas sliekas. Dar kartais naudoja tokį kirminą Titu vadinamą. Kaip vamzdelis. Geriausiai kimba gal ant jūrinio slieko, bet jis šlykščiai plonas. Kartais net plonesnis už kabliuką. Pabandyk tokį ant kabliuko užverti. Veria su specialia adata. Grynas vargas. Kai kas tuos sliekus akvariumuose kažkiek paaugina. Tuomet jie tampa storesni. Šiaip masalai perkami tiesiog iš automatų pliažuose.  Ant virtos krevetės niekas net nebandęs. Tačiau aš kažkaip net neabejoju, kad ant jos kibtų. Mat vandenyje gausu tokių bespalvių vietinių krevečių.

Dar labai dažnai gaudo ant šaldytos sardinos. Kimba neblogai ir dažnai stambi žuvis. Kabina apie 10-12cm ilgio sardineles.

Žuvys: Nuo smulkiausios šušaros iki aštuonkojų. Kartais pakimba kažkas tokio, kad išvynioja 500m ir nueina. Sakė pavadinimus. Ir turguje mačiau, bet labai nesigilinau. Geriausiai kimba naktį. Dieną beveik nekimba. Yra zonos, kur kimba visokios maivos, vaipos, ir dar velniai žino kas. Yra zonos kur gaudo jūros ungurius. Nedideli, tiesa, po 2-5kg, bet realiai pagauna ir kartais net po kelis.

Kotai: Ne trumpesni kaip 4,20m. 4,60m irgi visai neblogai, bet nebūtina.  Žymiai labiau vertinami trijų dalių sudedami, nei teleskopiniai. Gerą vardą turi DAIWA. Žvejoji su DAIWA – tikrai kietas esi. Akcijinis trijų dalių anglies pluošto 4,20m 100-200gr užmetimo Daivos kotas vietinėse parduotuvėlėse apie 110EUR. Pasirinkimas - ne stebuklai, bet pakankamas. Draudžiama žvejoti daugiau kaip 2 kotais. Kotas turi būti tvirtas, kad 100 gr ir didesnį svorį užmestumėte virš 100 metrų. Privalumas – kiek minkštesnė viršūnėlė, bet ne per minkšta. Kotas turi būti greitos akcijos. Parduotuvėse pilna storų ir sunkių kompozicinių kinietiškų kotų po 25 eurus. Žvejoti ir mėtyti su jais grynas vargas, bet kas pinigų neturi – tenkinasi ir tokiais. Pirštais neužbadys.

DSC00169

Žvejojant kotas statomas stačias , netgi kiek atlenkus atgal. Yra parduotuvėse po 10 EUR specialūs plokšti aliuminiai stoveliai iš kampuočio, kurie gerai laikosi tiek smėlyje, tiek tarp akmenų. Užmetus valas įtempiamas. Jei pastebima, kad kuri nors meškerė atsileido – vadinasi kažkas apie masalą sukinėjasi. Įmetu foto kintiečių parduotuvėse parduodamų stovelių, kurie kainuoja tik po 2,50EUR, bet visai neblogi būtų meškerei pasistatyti prie Nemuno ar ežerų. Ypač  naktį, kai per kotus kaimynai įkalę vaikšto. Parsivežiau keletą tokių ir sau.

DSC00177

Valai: Pirmi 15 metrų prie masalo – taip vadinama „žiurkės uodega“. Parduodama ritelėse po 10 vnt už 10 EUR. Tai – kintamo diametro valas, kuris prie švino yra maždaug 0,6-0,7mm, o plonajame gale – mažiau nei 0,20mm. Storasis galas leidžia padaryti galingą mostą metant. Pati žiurkės uodega leidžia žuvį stipriau traukti prisivilkus ją į priekrantę. Pagrindinis valas apie 0,18. Ne storesnis nei 0,20mm. Storesnis metant vienareikšmiškai „suvalgys“ jūsų taip brangius užmetimo atstumo metrus. Beje, žiurkės uodegų 10 vnt parsivežiau. Bandysiu pritaikyti Nemune vėgėliaujant. Pintais valais nežvejoja niekas. Jo standumas neleidžia laikyti įtempus valą per bangas. Jos išjudina masalą ir tada nebematai kibimo. Kibimai šiaip nėra labai grubūs, bet su ežeriniais nėr ko lyginti. Kai ima – matosi gan aiškiai.

DSC00175

Kabliukai: Ilgakočiai 3-4 numerio, priklausomai nuo masalo. Virtai krevetei aš imčiau Nr.1 . Šiaip, manau, reiktų pabandyti pažvejoti ir su karališkomis krevetėmis.

Sistemos: Jokių subtilybių. Švinas keičiamas ant mažo karabinėlio ir stovi kietai. Jei paimsite karbuotus trikampius mūsų švinus ir išgręžę perversite jį per vidurį kembriku, apdeginę abu jo galus,  ir per kembriką perversite žiurkės uodegos valą – turėsite tobulą sistemą. Aš asmeniškai mėtyčiau su 3-4 uncijų švinu, bet kaip sakiau vietiniai labai nesismulkina.

DSC00176

Ritės: Beinercinės kinietiškos. Dažniausiai su 3 guoliais. Neaiškių firmų. Maždaug 6000 serijos – didelės ir masyvios. Svarbiausia – ilgas būgnelis. Ant ritės vynioja ne mažiau 200m valo, bet nemaišo ir visi 500m. Jūrinių ričių tiesiog apstu vietinėse parduotuvėse. Net Maximos tipo. Kainuoja dažniausiai apie 20-40 EUR.

DSC00174

Tokios tokelės......

Vidas Vilčinskas

Vidas.Vilcinskas1

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea