Orai Vilnius

Padidintos baudos davė rezultatų – brakonierių šalyje mažėjo

Aplinkos apsaugos agentūra pristatė naujausius gyvūnijos apsaugos kontrolės rezultatus. 2013 m. I pusmečio rezultatai nuteikia optimistiškai -  dabartinės gyvūnijos apsaugos priemonės pasiteisina.

shustrai

Per pirmąjį šių metų pusmetį suorganizuoti 1638 reidai, kurių metu nustatyti 2495 pažeidimai gyvūnijos naudojimo srityje. Tai 6 proc. daugiau nei 2012 m. tuo pačiu laikotarpiu (2343 pažeidimai). Daugelio regionų I pusmečio atliktų reidų skaičius jau dabar siekia ar viršija planuotą metinį skaičių.

 „Žinoma, kad tokie rezultatai džiugina, bet raginu nesustoti. Svarbiausia – ne pričiupti pažeidėjus ir išrašyti jiems baudos lapelį, o galutinis rezultatas – žalos atlyginimas, baudos išieškojimas. Kai pinigai už žalą gamtai pasieks Lietuvos biudžetą, tuomet darbas bus atliktas visiškai. Džiaugiuosi, kad brakonierių nutveriame vis daugiau, bet sistemą dėl žalos išieškojimo tobulinsime“, – pusmečio rezultatus komentavo aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Labiausiai yra nepaisoma žvejybos taisyklių. Iš viso išaiškinti 2238 mėgėjų žūklės taisyklių pažeidimai, iš jų naudojant draudžiamus žūklės įrankius – 212. Džiugina, kad tai tris kartus mažesnis skaičius nei 2012 m. per patį laikotarpį.

N1

Draudžiami žvejybos įrankiai „populiariausi“ Klaipėdos regione (58 pažeidimai), mažiausiai tokių pažeidimų Marijampolės regione – 5. Aplinkos apsaugos agentūros Gyvūnijos naudojimo kontrolės skyriaus vedėjo Kęstučio Motiekaičio teigimu, kas septinto reido metu yra aptinkama brakonierių pastatytų tinklų.

Pastebima, kad šiek tiek padaugėjo medžioklės taisyklių pažeidimų. Jų nustatyta 57: 5 pažeidimais daugiau lyginant su 2012 m. I pusmečio duomenimis. Didesnis pažeidimų išaiškinimų skaičius siejamas su aktyvesne aplinkosaugos pareigūnų veikla. „Labiausiai medžioklę reikia kontroliuoti po darbo valandų, kai padaroma daugiausia nusižengimų“, – teigė aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Medžioklės ir žvejybos taisyklių sugriežtinimas davė akivaizdžių rezultatų. Už gyvūnijos naudojimo reikalavimų pažeidimus skirta 320,1 tūkst. litų administracinių baudų – 55,7 tūkst. Lt mažiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį.

Už gyvūnijos ištekliams padarytą žalą pateikta 435 tūkst. litų civilinių ieškinių – dvigubai daugiau nei per tą patį 2012 metų laikotarpį.

Vis daugiau bendraisiais pagalbos telefonais gaunama pranešimų apie galbūt daromą žalą gamtai. „Džiugu, kad visuomenė taip pat pradėjo akyliau sergėti gamtą. Viešumas yra efektyvi ir mažai kainuojanti priemonė brakonieriams sutramdyti“, – sakė L. Jonauskas.

Visuomenės informavimo skyrius

2013-08-27

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea