Orai Vilnius

MŽT pirmininko komentaras, dėl leidžiamo sugauti menkių kiekio

Žvejys mėgėjas, Vidas Vilčinskas, iniciavo Peticiją,  kad žvejojant Baltijos jūroje meškere per žūklę pagaunamas žuvies kiekis išvis neturėtų būti limituojamas.

menke6

Vido argumentus ir Peticiją rasite čia.

Mūsų redakcijai atsakė į šiuos argumentus Gamtos išteklių skyriaus vyr. specialistas Giedrius Ladukus. Atsakymą rasite čia.

Atsako Antanas Kontautas, Mėgėjiškos žūklės plėtros tarybos pirmininkas

„Reikia suvokti, kas tai yra mėgėjiška žvejyba. Jei jau kalbame apie meškeriojimą – tai ne ta žvejyba, kurios tikslas pasigauti kuo daugiau žuvies. Iš tiesų tai yra tam tikra laisvalaikio forma. Žvejų mėgėjų laimikiai visame pasaulyje yra gana sunkiai apskaičiuojami. Bet žvejų yra daug, tad ir jų laimikiai žuvies ištekliams daro visai nemažą įtaką. Todėl ir jų sugavimai praktiškai visame pasaulyje ribojami.

3

Mėgėjiška žūklė vertinama taip: šalyse, kurios yra dar tik besivystančios – žmogus su meškere gaudo žuvį maistui; tose, kurios laikomos jau šiek tiek išsivysčiusiomis – žmogus su meškere leidžia laisvalaikį ir šiek tiek žuvies pasiima maistui; na ir aukščiausio lygmens šalys mėgėjų žvejybą laiko tiesiog viena iš poilsio formų. Jei pažiūrėtumėte, pavyzdžiui, į Airijos lašišų žvejybos taisykles – ten galima žvejoti tik su masalais, kur yra vienas kabliukas ir tas pats kabliukas - be užkarpėlės. Kad žuvies nesužeistų. Tai kuriai šalių grupei priklauso Lietuva? Na, sakykime, kad visai neblogai ekonomiškai gyvenančioms. Tuomet manau, kad tikrai neturėtume galvoti, jog su meškere žmogus išeina „prisiplėšti“ žuvies.

Kadangi esu ir mėgėjų žūklės plėtros tarybos pirmininkas, tai galvoju, kad aš nežinočiau ką daryti su 15 kilogramų žuvies. Na dabar Jūs, po žūklės grįžtat, ką jūs su tiek darysit?

Mano šeimai užtenka vienos kilograminės menkės ir galime pasigaminti labai skanų patiekalą. O kur likusius 14 kilogramų dėt? Tai arba pardavinėji – kas yra verslas, arba dalini už dyką, bet tai irgi savotiškas verslas, nes vis tiek kažką greičiausiai už tai gauni.

Tai ir atsakymas, kodėl ta žvejyba ribojama. Juolab, kad vidaus vandenyse sugavimai dar labiau ribojami – iki 5 kilogramų. Šiuo atveju, 15 kilogramų – pakankamai daug.

Žvejas sako, kad iš menkės išeina tik galva ir uodega? Na, jūs galit pabandyt nusipirkiti menkę neskrostą, nuimti galvą ir tada pasverti. Bus tikrai daugiau, nei 50 proc. pirminio svorio.

Didesniais kiekiais nori gaudyti tie, kurie su laiveliais plaukia į jūrą, tuomet tos išlaidos nemažos.

Tą patį darė (traukė kuo daugiau žuvies, - red. past.) lietuviai Norvegijoje, bet norvegai pamatė, kas darosi, ir taip pat įvedė apribojimus. Ten galima turėti ne daugiau 15 kilogramų žuvies filė. Tai yra kiek daugiau, nei 15 kilogramų pačių žuvų, tačiau pagalvokite, kiek norvegai turi jūros.

Ir jei jus kur nors žvejyboje Norvegijoje sustabdytų, su didesniu kiekiu, laukia labai nemažos baudos“

Kadangi Mėgėjiškos žūklės plėtros tarybos pirmininkas Antanas Kontautas, vengia tiesiogiai atsakyti zvejams.lt redakcijai, tai šis pirmininko komentaras šiuo klausimu paimtas iš grynas.lt . Visą straipsnį rasite čia.

Vido Vilčinsko komentaras į pateiktus Mėgėjiškos žūklės tarybos pirmininko Antano Kontauto argumentus.

Jei, ponas Antanas, gyventų Vilniuje ir žūklėn važiuotų kartą per kelis mėnesius – jis lengvai suvartotų ir 15, ir 40 kg žuvies. Ir pasiliksiu prie savo nuomonės, kad menkės išeiga tesiekia 50 proc. Net jei 60 proc. – ką tai keičia? Jis pateikė vieną žuvies iškepimą kaip sisteminį požiūrį, kurio reikėtų laikytis. Primenu - egzistuojant verslininkų žūklei. O ką man daryti su p. Antano filosofija, jei žuvį noriu valgyti kas antrą dieną ir šeima iš 4 asmenų. O jei dar mamą ir seserį turiu? Tikriausiai mano, kad turiu pirkti pas verslininkus? Tai ir būtų atsakymas kam ponas Antanas dirba, vadovaudamas mėgėjiškos žūklės plėtros tarybai.

Norvegai vidaus pagavimui ir vartojimui neriboja. Suomiai taip pat. Riboja tik eksportą (išvežimą).

Visiškai nutylėtas faktas, kad pagavimus Baltijos jūroje su meškere apribojo tada, kai verslininkai ištraukia daugiau kaip 100 kartų daugiau dar skiriamų verslinei žūklei kvotų neišnaudoja.

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea