Orai Vilnius

Lynų žūklė vasara

Atėjus vasaros karščiams, įšyla vandens telkinių įlankėlės, apauga ežerai vandens augalais. Vandens telkiniuose labai gausu natūralaus maisto ir lynų kibimas tampa labai nepastovus ir net kaprizingas. Pačios kibiausios paros valandos tampa, ankstyvas rytas ir vėlyvas vakaras. Dieną masalą ragauja maži lynukai ir labai atsargiai.

Panagrinėkime įvairias oro sąlygas ir kaip suvilioti lynus

Pirma situacija. Karštos dienos, nakties temperatūra apie 20 laipsnių , vanduo įšilęs iki 25 – 28 laipsnių. Lynai pradeda maitintis labai anksti – valandą, pusantros iki švintant ir baigia maitintis apie 5 ryto. Laikosi dažniausiai languose tarp vandens augalijos, kur susikerta žolės ir švarus vanduo, gylyje apie 1,5 metro.

Suspausta

Geriausias tokiu metu masalas – keletas smulkių sliekų, sliekų kuokštas, dvi arba trys musės lervos, rečiau vandens augalų viršūnėlės. Optimalus oras : debesuotas dangus be vėjo arba švarus dangus su lengvu vėjeliu.

Sekantis aktyvesnis, bet labai trumpas kibimas, pusvalandis iki pradeda kilti saulė ir temstant. Tokiu metu galima naudoti ir gyvulinės kilmės jaukus, bet labai nedideliais kiekiais – tai su moliu sumaišytos musės lervos, smulkinti sliekai, vabzdžių lervos. Vienas arba du, vištos kiaušinio dydžio, kamuoliukai – optimaliausia tokio jauko norma.

Žinoma kyla, pas žvejų klausimas, darytis žolėse langą ar ne ? Jeigu telkinyje, tarp žolių, yra neužžėlę langai, tai jokių papildomų langų darytis neverta. Pasikartosiu, bet lynai labai baikštūs ir jie labai atsargūs, jei atsiranda jų vaikščiojimo take nauji landšafto pasikeitimai. Maitindamiesi, jie keliauja, visada tuo pačiu keliu ir jei atsiranda jų kelyje pasikeitimai, jie tokias vietas apeina. Kadangi ir taip aplinkui, jiems maisto pakankamai.

Bet būna situacijų, kai jūs žvejojate be valties, o vandens augalija, mūro siena apjuosusi telkinio krantus.  Norite to ar ne, teks darytis langą ar koridorių.

Seniau, nežinodamas lynų žūklės niuansų, elgdavausi sekančiai: atsiveždavau su savimi grėblį, išsipjaudavau pagalį ir pilnai išvalydavau visą žolę, pasidarydamas sau pusmetrio pločio koridorių. Jaukindavau pasiruoštoje vietoje. Ir rezultatas ... Gerai, jei pavykdavo pagauti vieną arba du apie 100 gramų sveriančius lynukus. Eksperimentuodamas radau sprendimą.

Pirmiausia, labai svarbu, reikia rasti vietą kur daryti langą. Bet koks dugno reljefo pasikeitimas , duobutė, kalniukas – tai ta vieta kuri turėtu jūs sudominti. Todėl pirmiausia teks jums pabraidyti po seklumą ir surasti perspektyvią vietelę. Toliau, neišraukite visų žolių plikai. Išpešiokite žoles ir stenkitės, kiek įmanoma, nepažeisti dugno landšafto. Žolę išpešioti lygiai tiek, kiek reikia, kad užmetant išvengti kliuvinių ir kad masalas gražiai atsigultu ant dugno. Taip pasielgę, išsaugodami dalį augalų, jūs taip pat išsaugosite ir grunto gyventojus, kuriais maitinasi lynai. Dažniausiai lango diametro dydis nuo 1 iki 1,5 metro, priklausomai nuo tame vandens telkinyje sugaunamų lynų dydžio. Taip pat darote, kai reikia pasidaryti vandens augalijoje koridorių.

Viską pasidarius, pagaliau galite pradėti žvejybą. Bet būną ir nepataikymai – žūklės vietą pasidarėte, o kibimo nebuvo ir išvis nebeliko. Tada darykite sekantį langą, o jei reikia ir trečią. Vienu žodžiu, darykite tol, kol nerasite, lynų vaikščiojimo tako. Darbelis ne iš lengvųjų, bet su kaupu jums bus atlyginta, kadangi be lyno, galite tokiame lange sugauti ir trofėjinių karosų, plakių, karšių ar kitokios žuvies.

Antra situacija. Labai karšta vasara. Karščiai. Vandens temperatūra +28 laipsniai. Lynų žūklė vandens telkiniuose darosi ypatingai sunki. Vandenyje labai mažai deguonies. Dabar geriausia žūklės vieta bus, kur įteka upeliukas ir gylis daugiau nei 1,5 metro, bei molingu dugnu. Nuostabu jei radote, įtekanti iš žemės į vandens telkinį šaltinį.

Šaltiniuotas vietas, vandens telkinyje, galima rasti su gylmačiu (dar vadinamu „echolotu“). Skanuojant vandens temperatūrą ir radus vietas, kur vandens temperatūra yra ženkliai žemesnė nei įprastai, būtinai pasižymėkite tokią vietą. Esant tokiems karščiams, dažniausiai tik tokiose vietose, galima sulaukti dažno kibimo.

Trečia situacija. Normaliai šiltas vandens telkinio vanduo plius 20 – 23 laipsnių temperatūros. Pačios optimaliausios sąlygos gaudyti lynus, kurie maitinasi nuo 4 iki 6 valandų ryto ir vakare pusvalandis iki saulė nusileis iki pilno sutemimo.

Geriausias žūklės šalia žolių, kur baigiasi žolių siena ir prasideda telkinio švarus vanduo. Gylis nuo 1 iki 2 metrų. Geriausi masalai – musės lervos, kuokštas sliekų, sumuštiniai. Geriausios oro sąlygos, kai yra debesuota su nedideliu vėju.

Ketvirta situacija. Šaltas oras. Vandens temperatūra žemiau plius 18 laipsnių. Naktys šaltos ir seklumuose vanduo greitai atšąla.

Tokiomis oro sąlygomis, lynai kimba silpnai. Jie išeina iš žolių ir laikosi netoliese dumblėtų ruožų, gylyje nuo 1,5 iki 2,5 metrų. Žūklės laikas šiek tiek stumiasi. Geriausiai kimba ryte nuo 5 iki 8 ryto ir žymiai silpniau vakare nuo 21 iki 23 valandos.

Masalas – kuokštas sliekų, musės lervos, jei turite uodo trūkio lervos (jei yra galimybės jį išsaugoti). Geriausios oro sąlygos – saulėta, švarus dangus su lengvu vėjeliu.

Apibendrinant lynų vasaros žūklės niuansus, reiktu paminėti, kad lynų kibimas vasara yra labai kaprizingas. Tikėtis sėkmės, žvejojant parą, negalima. Labai daug reikia spėti padaryti: įvertinti oro sąlygas, susirasti ir pasiruošti žūklės vietą, susiorientuoti su žūklės taktika. Dvi arba tris paras žvejojant, tai jau pakankamas laikas, kad jūsų žūklė bus sėkminga.

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea