Orai Vilnius

Priverstinis Mirglono ir Šyšos upių įžuvinimas

Praėjusį savaitgalį Degučių kaimo (Šilutės r.) bendruomenė patyrė didžiulį nuostolį – prarado tvenkinį, vienintelį šiose apylinkėse vandens telkinį, kuriame galėjo maudytis ir žvejoti.

Šilutės aplinkosaugininkai, penktadienio vakarą gavę pranešimą, kad šiame tvenkinyje sparčiai mažėja vandens lygis, nuvyko į vietą. Avarijos priežastis – gelžbetoninėje šachtinėje vandens pertekliaus pralaidoje atsiradusi kamuolio dydžio skylė. Buvo iškviestos priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos. Išmatavus ir apžiūrėjus prakiurusią šachtą nuspręsta, kad nėra galimybių staigiai kažką pakeisti ir kad reikia leisti vandeniui išbėgti iki atsivėrusios skylės. Tikėtasi, kad tvenkinyje dar liks pakankamai vandens ir žuvims užteks deguonies, kad nepradėtų dusti.

am.iz

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pradėjo nepertraukiamai budėti prie tvenkinio, kad, vandeniui nusekus, gyventojai nepradėtų neleidžiamais būdais ir įrankiais gaudyti lengvai pasiekiamas žuvis. Jiems talkino neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai.

Šeštadienio vakarą, vandeniui tvenkinyje senkant, pastebėta, kad žemiau skylės šachtoje žiojėja dar dvi panašaus dydžio skylės. Degučių užtvanka pastatyta 1976 m. ir iki šiol nė karto nebuvo iš pagrindų remontuota. Sekmadienio rytą, vandens lygiui dar labiau nukritus ir pakilus oro temperatūrai, pastebėtas žuvų dusimas.

UAB „Šilutės polderiai“ darbuotojai ir aplinkos apsaugos pareigūnai, talkinant žvejams mėgėjams, ėmė perkėlinėti dūstančias žuvis iš išdžiūvusio tvenkinio į Mirglono upelį, kuris išteka iš tvenkinio ir už kelių kilometrų įteka į Šyšą. Operatyviai organizavus jų perkėlimą, pavyko išgelbėti keliasdešimt tūkstančių įvairių rūšių žuvų, kurių bendras svoris siekė apie 1200 kilogramų. Jų dėka bus įžuvintos Mirglono ir Šyšos upės.

Šiandien apžiūrėjus tvenkinį pastebėta kritusių smulkių, nepatekusių į gelbėtojų rankas, žuvelių. Aplinkos apsaugos pareigūnai įvertins kritusių žuvų kiekį ir rūšinę sudėtį.

Visuomenės informavimo skyrius, tel.8~706 63660

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea