Orai Vilnius

Keli pastebėjimai apie pavasarinę karpių žūklę

Pagrinde mėgėjiškos karpių žūklės sezonas prasideda pavasari, maždaug praėjus 7 – 10 dienų po jų neršto. Geriausiai jie pradeda kibti, pasiekus vandens temperatūrai plius 18 – 26 laipsniai. Telkinio temperatūrai mažėjant kibimas rimsta ir rugsėjo – spalio mėnesį pilnai baigiasi.

karpuks

Karpių nerštas vyksta gegužės – birželio mėnesį, esant vandens temperatūrai 16 – 19 laipsnių. Aktyviai karpiai maitinasi esant ne mažiau nei plius 14 – 15 laipsnių. Prie tokios temperatūros, kai kuriuose vandens telkiniuose, iki ikrų metimo, galima pastebėti ženklų šių žuvų maitinimosi suintensyvėjimą , tarp žvejų vadinamą „žorą“. Bet dažniausiai toks maitinimosi suintensyvėjimas, daugelyje vandens telkinių, praeina nepastebėtas.

Pavasari, karpis pradeda aktyviai maitintis, kai vanduo įšyla iki plius 14 -16 laipsnių. Kada tai įvyks priklauso – nuo oro sąlygų, vandens telkinio gylio ir dydžio. Negilūs telkiniai (1,5 – 2 m ) įšyla per 3 – 4 dienas, esant oro temperatūrai daugiau nei plius 20 laipsnių. Esant tokioms oro sąlygomis, galima sakyti, kad karpių sezonas – prasidėjo. Giliame telkinyje geriausiai karpius, sezono pradžioje, gaudyti mažuose gyliuose (0,5 – 2,0 m), čia vanduo ir greičiau įšyla, ir geriau prisisotina deguonies. Kad apsispręsti kurioje, konkrečioje vietoje gaudyti karpius pavasari, būtina stebėti vandens telkinį su žiūronais, kad pamatyti, kur karpiai ne tik šildosi, bet ir maitinasi.

Kai gamta atgimsta, po žiemos, lenktyniauti su ja, kvepinant jauką – beprasmiška. Vandenyje yra tiek visko, kad svarbiausia tampa, kitas kriterijus – labai kokybiška jauko bazė karpių žūklei pavasari.  Mišinyje turėtų būti labai daug kokybiškų proteinų, kaip ir žiemą, ir ypatingai, kai karpis neršia.

Jei vandens telkinyje nėra pratekančių upelių, tai žuvis būdama po ledu jautė didelį deguonies badą. Ledams ištirpus, ji bus labai vangi ir neaktyvi. Tokiomis aplinkybėmis „pridusęs“ karpis ne kibs, kol neatsistatys vandens telkinio deguonies rodikliai. Tai trunka maždaug 3 ar 4 savaites (kai kada ir daugiau).

Gaudyti karpį pavasari naktį labai neperspektyvu, daugiau šansų sugauti dienos metu. Geriausias oras – stabilus, šiltas ir saulėtas. Jeigu pavasario oras jums teikia malonumą esant ant kranto, tai tikėtina, kad ir karpiui jis patinka.

Masalas, gaudant karpius pavasari – stambūs sliekai, apsiuvos. Ant boilių karpiai kimba prasčiau pavasari, nei ant gyvulinės kilmės masalų.

Prūduose augantys karpiai labiau mėgsta augalinės kilmės pašarą, nei sliekus, apsiuvas, musės lervas, uodo trūklį. Pagrindinis karpių pašaras – pavasarį ir vasaros pradžioje – jauni meldų ūgliai ir kiti vandens augalai. Taip pat jiems nesvetima, suryti , kitų žuvų ir varlių ikrus.

Pavasari, karpių žūklė, sėkmingesnė šaltiniuotose vandens telkinio vietose, kur karpiai mėgsta būriuotis iki neršto.

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea