Orai Vilnius

Po­le­di­nės žūk­lės var­žy­bos „Il­gis 2013”

Šeštadienį jau septintą kartą vykusios respublikinės poledinės žūklės varžybos laimėti UAB „Fanatikai“ ir laikraščio „Alytaus naujienos“ taures baigėsi, tačiau kalbos apie laimikį ir prizus netils ilgai. Po varžybų žvejai juokavo, kad ant Ilgio ledo – kaip pas tolimą giminaitį prie Kūčių stalo – su jauduliu, bet gera nuotaika, ir taip kiekvienais metais.

228

Oro iššūkis atlaikytas

Ankstyvą šeštadienio rytą susirinkusius žvejybos fanatikus teigiamai nuteikė ne tik troškimas laimėti, įrodyti savo gebėjimus ir pranašumą, bet ir ramus oras. Ilgio pakrantės švendres pleveno švelnus vėjas, o žvejų rankos nežvarbo nuo vos keleto laipsnių šaltuko. „Idealus oras“, – vos paskelbus varžybų startą pamanė žvejai. Jų nuomone, toks oras pranašauja aktyvesnį kibimą, o juk to čia ir iš Alytaus, ir iš Druskininkų, ir iš Vilniaus, Utenos ir net Panevėžio atvyko poledinės žūklės garbintojai.

Apmaudu, tačiau gero oro viltis varžybų dalyviams greitai teko nustumti į šalį – jau po poros valandų žvejybos oro sąlygos pasikeitė. Žvarbus vėjas, gausus sniegas sunkino žvejybą ir mažino viltis iš eketės ištraukti laimikį, garantuosiantį šaldytuvą ar piniginį prizą. Teisėjai juokavo, kad tai – išbandymas žvejams, pasiųstas iš viršaus. O žvejai atsakė: „Geram žvejui ir blogas oras nemaišo.“

Varžybose – dvi moterys

Kaip ir ankstesnės varžybos, taip ir šios pritraukė gausų poledinės žūklės mėgėjų ir profesionalų būrį – dalyvavo 122 žvejybos entuziastai. Anot vieno iš varžybų organizatorių, laikraščio „Alytaus naujienos“ redaktoriaus Romo Burbos, profesionalių žvejų kasmet dalyvauja apie 10–15 procentų. Tačiau vietinių žvejų mėgėjų, atvykusių iš Alytaus, Druskininkų ar Merkinės, gerai pažįstančių Ilgį, šansai laimėti taip pat dideli. Antai alytiškis Tomas Cibulskas, žvejojantis nuo mažumės, sakėsi gerai pažįstantis šį ežerą, todėl jeigu ne šaldytuvą, tai piniginį prizą norintis ištraukti.

Prizai skatino žvejus ne tik pačius pasistengti, bet ir sekti kaimyno laimikį – konkuruoti. Gausus mėgėjų ir profesionalų meškerės brolių būrys buvo padalytas į du sektorius, bet žinia apie ištrauktų laimikių svorį gretai pasiekdavo žvejus. „Ištraukiau 200 gramų ešerį!”, „O aš 60 gramų didesnį!”, „Anam gale lydeka yra – vilčių nebėra“, – iš lūpų į lūpas ežero ledu sklido žinia. Tądien daugiausia traukti ešeriai, mekšrai.

Poledinės žūklės varžybų rimtį ir tvarką sergėjo teisėjai. Vyriausiam teisėjui Tomui Būdui talkino net septyni teisėjai. Dėl šios priežasties varžybų metu išvengta rimtesnių incidentų. Nors įspėjimo būta – už į vandenį paliktą įleistą meškerę. Po keturių valandų intensyvios žvejybos garsinis signalas persmelkė tylą – varžybos baigtos. Vieni modami ranka „Galėjau ir geriau“, kiti dainuodami „Mes esam vyrai – girių karaliai...“ patraukė pakrantės link.

035

Kol svėrė laimikį...

Sugrįžusius varžybų dalyvius pasitiko organizatoriai ir puode jau garuojančios virtos dešrelės – šįsyk ne karšta sriuba, o rimtesnis ir sotesnis maistas. Pietų Lietuvos sporto klubų asociacijos prezidentas, varžybų organizatorius Vytautas Lučinskas išgyveno, jog ryte žvejams žadėjęs karštą šernienos sriubą pažadą sulaužė. Tačiau ne iš piktos valios, o dėl to, kad sriubą nepagailėjusios acto pagadino pačios šeimininkės.

Žvejai juokavo, esą dešrelės po intensyvios žūklės dar sotesnis maistas, – svarbiausia, kad skrandis nuramintas, o ir atvyko jie ne valgyti, o pažvejoti ir gera nuotaika pasidalyti. Visgi pasistiprinę žvejai patraukė išbandyti jėgų papildomose rungtynėse – eketės gręžimo ir masalo mėtymo.

Štai Seimo narys Raimundas Markauskas, nepamirštantis alytiškių netgi po rinkimų, greičiausiai eketę išgręžusiam žvejui padovanojo, juokauta, net ir po trijų išpardavimų 100 litų kainuojantį peilį, kiti keturi finalininkai apdovanoti avižėlių meistro Dainiaus Mitrulevičiaus gamintomis avižėlėmis.

Žiūrovais virtę žvejai šmaikštavo, kad jeigu būtų seniausio grąžto varžybos, laimėtų daugiausia ovacijų sulaukęs Egidijaus Didžiulevičiaus iš Alytaus grąžtas – jis paveldimas iš kartos į kartą ir skaičiuoja jau 60-us metus. Tačiau penkiolika konkurentų įveikė, greičiausiai eketes išgręžė iš Utenos atvykęs žvejys profesionalas Algis Kalinauskas, ne tik dažnas varžybų nugalėtojas, bet ir rašantis apie žvejybą. Po rungties vyrai juokais prašė: „Algi, parduok grąžtą.“

Rankos miklumą masalo metimo rungtyje išbandė net 30 varžybų dalyvių. Taikliausias buvo Rimantas Čepukaitis iš Alytaus, kuris varžybose 2011 metais už ištrauktą 326 g ešerį laimėjo „Snaigės“ šaldytuvą. Šiemet žvejys tenkinosi laimėjęs keturių guolių „Schimano“ ritę, kitiems rungties prizinių vietų nugalėtojams D.Mitrulevičius taip pat įteikė savo gamybos avižėlių.

Už laimikį – vertingas prizas

Žvejams lūkuriuojant ir jėgas bandant rungtyse, varžybų teisėjai, prižiūrimi pagrindinio varžybų rėmėjo UAB „Fanatikai“ direktoriaus Virginijaus Lukoševičiaus, intensyviai svėrė laimikį. „Ilgio 2011“ varžybose puikiai pasirodęs (ištraukė 263 g ešerį) ir šaldytuvą „Snaigė“ laimėjęs Zenonas Kontautas ir šiemet į savo kolekciją priėmė šaldytuvą. Šiais metais prizą jam užtikrino pagauta 520 g lydeka. Antrą šaldytuvą laimėjo Deivydas Sabonis iš Alytaus – jam užkibo 465 g lydeka. Žinoma, pagal varžybų nuostatus, gražuolės lydekos buvo paleistos atgalios į ežerą.

372

Į varžybas atvykusios trys komandos iš tolimo Panevėžio taip pat apdovanotos. Joms su kvietimu sugrįžti į Dzūkiją įteiktas specialus rėmėjų prizas – poilsis kaimo turizmo sodyboje „Dvarčėnų dvaras“.

Pirmas tris vietas komandinėje įskaitoje pelniusioms komandoms skirti piniginiai prizai, diplomai, medaliai ir taurės. Pirma vieta atiteko komandai „ZM“ – Z.Kontautui ir Mindaugui Ieškai, jie sugavo 4 kg 824 g laimikį ir už tai gavo 700 litų. 500 litų „sužvejojo“ ir antrą vietą užėmė Rimas Seilius ir Modestas Atmanavičius – jų laimikis svėrė 4 kg 183 g. Trečia vieta atiteko komandai „Varėnis“ – Vladui Knieziauskui ir Irmantui Ivoškai, jų 3 kg 996 g laimikis garantavo 400 litų prizą. Ketvirtos ir penktos vietų laimėtojai apdovanoti piniginiais 300 ir 200 litų prizais. Ketvirtą vietą pelnė komanda „Alytaus kotas“ – Mindaugas Leonas ir Artūras Skvirba, jų laimikis svėrė 3,935 kg, o penktoji atiteko „No fear“ komandai iš Alytaus – Martynui Mikelioniui ir Elvinui Miglinui – laimikio svoris 3,778 kg.

Asmeninėje įskaitoje geriausiai pasirodė M.Mikelionis – laimikis svėrė 3 kg 27 g, antra vieta atiteko Z.Kontautui – 2 kg 419 g, o trečia M.Ieškai – 2 kg 405 g. Nugalėtojams įteikti žvejybos reikmenų parduotuvės „Auksinis lynas“ įsteigti prizai – ritės ir D.Mitrulevičiaus avižėlės.

Nepamiršta pasveikinti ir jauniausio žvejo – poledinės žūklės entuziasto keturiolikmečio Dovydo, jam „Meškeriotojo“ redaktorius Audrius Blinstrubas įteikė žurnalo prenumeratą. Po poledinės žūklės varžybų laimėti UAB „Fanatikai“ ir laikraščio „Alytaus naujienos“ taures dalyviai neskubėjo skirstytis – kas atgal ant ledo patraukė, kas dalijosi įspūdžiais su kolegomis žvejais, kas prizais džiaugėsi. Tačiau nugalėtojai sutartinai juokėsi, kad šįsyk žmonos nebars – iš žūklės jie grįš be laimikio, bet su prizais, pinigais ir gera nuotaika.

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea