Orai Vilnius

Jaukinimas žuvų žiemą

IMGP0008Grūsti ruginiai džiūvėsiai, smulkiai malti pyrago džiūvėsiai, smulkiai maltos kepintos saulėgrąžos, sausos sumaltos Herkuleso kruopos, bus puikus jaukas taikiai žuviai gaudant stovinčiame vandenyje ar esant nedidelei srovei. Darant jauką, rekomenduojama įdėti pakepintų, nelukštentų ir susmulkintų kanapių sėklų.

Jaukai žiemą, žvejojant karšius ar kuojas žūklės nesugadins tik tuo atveju jei rūpestingai parinksime jo sudėtį. Negalima žieminiuose jaukuose naudoti kruopų, ar grudų t.y. stambios frakcijos dalelių. Kaip jauko pagrindas geriausiai tinka džiūvėsėliai kadangi jie yra mažai maistingi. Tai pat galima pridėti šiek tiek kanapių išspaudų. Nemažai dedama į žieminį jauką gyvūninės kilmės masalo dažniausiai uodo trūklio lervų, taip pat galima įdėti truputi ir musės lervų. Į žieminį jauką būtina dėti druskos, kadangi po vasaros žuvys jaučia mineralų trūkumą. Patamsinti jauką galima juodžemiu.

Jaukindami nepersistenkite. Per didelis jauko kiekis, skylant - rūgsta, užteršia žūklės plotą ir nubaido žuvį. Per didelis jaukinimas, pridaro daugiau bėdos, nei apskritai, nebūtumėte jaukinę. Svarbu, prieš suberiant jauką, išsiaiškinti vandens telkinio dugno reljefą. Neįvertinus reljefo ir sumetus pašarą į neteisingą žūklės plotą, nejusite iš jaukinimo naudos.

Netikslingą berti jauką į srovę, ypač, kai srovė sukuria sūkurius.  Jei žvejosite upėje, tai geriausia keliais metrais aukščiau srovės nuleisti šėryklėle su jūsų paruoštu jauku, nei jūs žvejojate.  Ežere, geriausia šėryklėlę įleisti į vidurinę eketę. Rekomenduojama pirmą šėryklėlę išberti žūklės vietoje ant pačio dugno. Jei žuvis kimba aktyviai ir galima tikėtis didelio laimikio, tai šėryklėlę reiktu išberti 1 – 1,5 metro aukščiau nuo dugno. Tuo atveju, jauko dalelės pasiskleis didesniame plote.

Pasirinkta žvejybos vietą geriausia jaukinti vakare, jei žūklė truks kelias dienas tuomet tai kartokite kiekvieną vakarą. Stovinčio vandens telkiniuose šerti galima paprasta žiemine šėrykla, kurios pagalba pašarą išpilame ties pačiu dugnu. Į kiekvieną eketę reiktu suberti nuo 200 iki 500 gr. jauko. Norint, jog jaukas ilgiau išliktų ant dugno ir jo greit nesuėstų mailius, galima jį užšaldyti didesniais kubeliais, tiesa tuomet pašarą būtina pasunkinti žvyru, jog jis neplūduriuotu paviršiuje. Tokie pašaro kubeliai nuleisti ant dugno lėtai tirpsta, todėl ilgai vilioja žuvį.

Ryte atėjus į žūklės vietą neskubėkite jaukinti, geriau pirmiau pamėginkite apgaudyti jaukintas eketes. Į tas eketes kuriose pavyks pagauti žuvies įberkite uodo trūklio lervų arba jas tiesiog nuleiskite su šėrykla ir paskleiskite virš dugno. Žūklės metu nepamirškite patikrinti ir tų ekečių kuriose visai nekibo pirmaisiais bandymais, nes įdienojus ar vakarėjant ten gali puikiai kibti.

Prieš jaukinant būtina išsiaiškinti žuvies judėjimo kelius. Kad tai pažinti, sugaišite kažkiek laiko. Žinoma, geriau sugaišti tam laiko, nei nežinant pradėti žvejoti visiškai nevykusiam žūklės plote.

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea