Orai Vilnius

Įžūli afera ar tik pasinaudojimas įstatymo spraga?

Istatymas titoKol projektų autoriai laužo ietis dėl naujojo įstatymo ir jo postulatų, yra kas tokia situacija naudojasi.
Tai sena kaip pasaulis istorija – kol vyksta revoliucija dėl šviesesnio rytojaus, kažkas uždirba abiem pusėms pardavinėdamas amuniciją.

Redakcija sulaukė pasipiktinusių skaitytojų skambučių. Žmonės piktinosi, kad po Kauno žūklės reikmenų parduotuves vaikšto Kauno medžiotojų ir žvejų draugijos vardu prisistatantys veikėjai, kurie pardavinėja ar siūlo platinti šios institucijos išduotus metinius leidimus į … Nemuno, Nevėžio ir Neries upes Kauno rajono ribose. O kad būtų tikriau, netgi oficialų raštą su antspaudais bei Kauno medžiotojų ir žvejų draugijos vadovo pono Ignatavičiaus parašu prideda, kuriame dėstomas šis pasiūlymas. Skaitytojams priminsiu, kad pagal Seimo priimtą naująjį įstatymą, nuo 2013 metų sausio 1 dienos visos upių nuomos naikinamos, ir jose galios valstybės išduotas meškeriotojo bilietas.

Visa ši istorija man priminė prieš mėnesį ar du iš Algio Kalinausko girdėtą istoriją apie Pravalo ežero buvusį nuomininką, kuris įsigudrino net ir nenuomodamas ežero ne tik dar trejus metus pardavinėti į jį žvejams leidimus, bet ir organizuoti taisyklėms prieštaraujančią „licencinę“ žūklę – leisti draudžiamu laikotarpiu ežere nuo ledo vėliavėlėmis gaudyti lydekas.

Todėl gavęs minėtą raštą, iškart jį persiunčiau mūsų žurnalo bičiuliui Vilmantui Graičiūnui, Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Gamtos išteklių skyriaus vedėjui, kuris šį kartą atsakė oficialiai, kaip šios institucijos pareigūnas, komentarus palikdamas pasidaryti patiems.

„Iki Mėgėjų žvejybos įstatymo įsigaliojimo (šių metų gruodžio 20 d.) žūklės plotų naudotojai turi teisę išduoti žūklės leidimus į vandens telkinius, į kuriuos jiems išduoti leidimai naudoti žūklės plotą. Todėl Kauno žvejų draugijos valdybos pirmininko įsakymas nepažeidžia teisės aktų reikalavimų. Mėgėjų žvejybos leidimų išdavimo tvarkos aprašo projekte numatome, kad žūklės leidimai ir licencijos, nustatyta tvarka išduoti iki 2012 m. gruodžio 20 d., suteikia teisę žvejybai iki juose nustatyto termino, bet ne ilgiau kaip iki 2013 m. gruodžio 20 d. Žvejai, įsigiję leidimus žvejybai iš Kauno žvejų draugijos žvejoti Neries, Nemuno ir Nevėžio upėse Kauno r. ir miesto ribose, turės teisę žvejoti šiose upių atkarpose iki leidime nurodyto termino, bet ne ilgiau kaip iki 2013 m. gruodžio 20 d.“

Taigi, kaip sakydavo vienos sovietinių laikų socialinės grupės veikėjai, – „vsio zakonno“ (dovanokit už nevalstybinę kalbą). Žiūrint vien tik iš verslo pusės (iš kurios, mano galva, minėta institucija žiūri jau daug metų) – viskas logiška. Jeigu tokia įstatymo spraga palikta – kodėl gi ja nepasinaudojus ir paskutinėmis dienomis prieš nuomos panaikinimą nepardavus kuo daugiau leidimų?

Įdomu tik, ar paprasti meškeriotojai susigaudys, kad pirkdami iš valstybės meškeriotojo bilietą jie ir taip nuo sausio 1 dienos įgyja teisę šiose ir kitose Lietuvos Respublikos upėse žvejoti nemokamai, nepriklausomai nuo miesto, rajono ar apskrities, pro kurią ta upė teka? Gal čia ir slypi visa gudrybė – kol tvarkos kaitaliojasi, ne visi žvejai stebi naujienas, ir tikriausiai nemažai atsiras tokių, kurie nusipirks abu leidimus – ir žvejoti į Lietuvos neišnuomotus vandens telkinius apskritai, ir į neišnuomotus upių ruožus… Kauno rajono ribose.

Ne veltui kaimynų rusų liaudies patarlė byloja, kad drumstame vandenyje geriau žuvys kimba. Nors būdamas žvejys su šiuo teiginiu ne visai sutinku, šiuo atveju įrodymas akivaizdus.

O kaip pilietis ir paprastas meškeriotojas, kviečiu meškerės brolius ir seses neužkibti ant šio apgaulingo kabliuko ir, jei tik turite galimybę, – nežvejoti Kauno Medžiotojų ir žvejų draugijai priklausančiuose tvenkiniuose, nepirkti nė vieno šios organizacijos išduodamo leidimo. Tegul Medžiotojų ir žvejų draugijos vardu prisidengę gudruoliai verslininkai nemano, kad mes, meškeriotojai, tokie kvaili ir taip lengvai leisimės vedžiojami už nosies.

Zvejok lapas tito

Zvejok 09 01-virselis tito

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea