Orai Vilnius

Kuo jaukinti šaltame vandenyje?

pasaras tito(Vertėjo pastaba: straipsnis parašytas žvejybai plūdine meškere. Tačiau daug ką galima pritaikyti ir gaudymui dugnine meškere- fideriu)

Už lango šalta ir drėgna. Bet žvejoti vis tiek norisi!  Sako: Nemune ,”slaptose” vietose karšiai suaktyvėjo,  pasitaiko žiobrių ir šapalų, Riaubičiuose, kaip įprasta, gerai kimba kuojos ir plakiai, Minsko mariose taip pat gaudo. Taip kad žuvys nenustojo kibti!  Tik yra svarbu prisikviesti žuvį gaudymo į vietą. Apie tai ir pakalbėsim...

Atvykę į gaudymo vietą, mes negalime pritaikyti universalaus jauko recepto, kuris tiktų visiems gaudymo atvejams. Tačiau yra keletas neginčijamų tiesų , kurių reikia laikytis  ruošiant  jauką. Pagrindiniai reikalavimai ruošiant jaukus rudeninei žūklei:

  •    • naudojimas jauke gyvų komponentą
  •    • tamsi jauko spalva
  •    • smulki jauko frakcija
  •    • mažas jauko maistingumas
  •  

Smulkiau aptarsime kiekvieną reikalavimų punktą.

2 tito

Gyvi komponentai. Labai rekomenduojama pridėti  gyvus komponentus į ruošiamą jauką. Sutinku, kad galima gaudyti ir be jų, tačiau pridėjus į jauką gyvus masalus, jus tikrai pagausite daugiau žuvies nei jūsų kolega ,gaudantis „grynu“ jauku. Tikrai nebūtina dėti į jauką litrus lervų ar sliekų.  Tai net pakenks jūsų žvejybos rezultatui, nes peršersite žuvį. Net, pridėjus į jauką 50 gr. uodo trūklio lervų, suaktyvinsite  nedidelės žuvies kibimą. Suprantama, kad su šiuo  kiekiu gyvo masalo jūs neišlaikysite karšio gaudymo vietoje. Tačiau siūlyčiau apriboti gyvo masalo kiekį iki 0,5 ltr. net ir dalyvaujant varžybose. Gaudant vasaros metu didesnis gyvo masalo kiekis gali pasiteisinti, tačiau rudenį tai tik pinigų švaistymas ir didelis pavojus peršerti žuvį. Kaip pastebėjote, aš akcentuoju būtent uodo trūklio lervas, nes jos geriausia pasiteisina rudenį , o ypač žiemą. Musės lervos gali pasiteisinti nebent upėse, gaudant didelę žuvį. Kapoti sliekai pasiteisina toli gražu ne visur ir visada. Jei jūsų gaudymo tikslas- kuojos ir plakiai, uodo trūklio lervos bus svarbiausias jauko komponentas.

3 tito

Tamsi jauko spalva - dar viena sėkmingos rudeninės žvejybos sąlyga. Rudenį, atšalus orams, vandenyje apmiršta mikroorganizmai, povandeninė augmenija. Vanduo praskaidrėja, o žuvis tampa žymiai atsargesnė. Skaidriame vandenyje žuvys darosi labiau pastebimesnės plėšrūnams ir jos bus labiau pastebimos  kontrastingose  dugno vietose. Todėl rudeninei žvejybai šviesūs jaukai netinka, žuvis vengs šviesių jauko dėmių dugne. Tiesa yra ir išimčių: pvz.:  Pripetės upės vanduo ištisus metus būna drumzlinas, karšių „ganyklų“ vietų gylis prasideda nuo 4metrų. Tokiomis sąlygomis šviesa dugno praktiškai nepasiekia, todėl šiuo atveju  sukti galvą dėl jauko spalvos visai nereikia. Bet ledynmečio tipo ežeruose, kur vandens skaidrumas siekia 5 ir daugiau metrų, pataikyti dugno spalvą jaukui- labai svarbu. Tamsinti jauką galima 3 būdais:

  •    • imti  juodos spalvos jaukus ( pvz.: kai kuriuos Traper serijos Secret  ir Gold  jaukus) . Galima sumaišyti paprastą jauką ir sumaišant su juodos spalvos jauku, gauti patamsintą jauką.
  •    • naudoti specialius jaukui  juodus dažus
  •    • tamsinti jauką, pridedant į jį juodžemį arba juodą molį.

Smulki jauko frakcija. Dar viena reikalavimas rudeninei žvejybai. Rudenį žuvis daugumoje atvejų nedomina stambios jauko dalelės, išskyrus uodo trūklio lervas.Smulkios  jauko dalelės sudaro aromatingą terpę, kurioje žuvis, ieškodama maisto, neprisisotina. Tiesa, tai sąlygoja žuvies rūšis ir vandens telkinio tipas: upė ar stovintis vanduo. Ežere, gaudant kuojas, kai vandens temperatūra neviršija 5C, geriausia dirba smulki jauko frakcija. O stambesnei žuviai upėje esančios stambesnės ir kontrastiškesnės jauko dalelės tikrai nepakenks. Norint paruošti smulkios frakcijos jauką galima:

  •    • persijoti jauką smulkiu sietu, išmetant likusias stambias daleles
  •    • naudoti smulkios frakcijos jaukus ( pvz,: Traper Explosive ). Tegul jūsų netrikdo užrašas: „ „Jaukas skirtas aukšlėms“. Šis jaukas puikiai tiks kaprizingų kuojų ir plakių gaudymui šaltame vandenyje.

Mažas jauko maistingumas. Tai sudėtinga ir nevienareikšmė sąvoka. Žemoje vandens temperatūroje žuvų maisto virškinimo apykaita sulėtėja, jos mažiau maitinasi. Jų racioną pagrinde sudaro gyvulinis maistas, nes augmenija tokiu metu yra apmirusi. Bet tai tik teorija. O praktikoje  yra viskas sudėtingiau. Yra 3 būdai, kurie garantuoja, kad jūs nepermaitinsite žuvies:

  •    • naudoti jauką minimaliais kiekias ( kaip tai darote poledinėje žūklėje)
  •    • naudoti jaukus,kurių sudėtyje yra daug žemės (grunto)
  •    • naudoti abiejų būdų kombinacijas

Kuris būdas yra geriausias, tai pagrindinis klausimas. Pavyzdžiui, žiemą Vileikos tvenkiny plakiai puikiai kimba ant augalinės kilmės masalų, nes jie yra pripratinti prie jų. Tas pats vyksta ir rudenį, atvirame vandenyje. Kituose stovinčio vandens kanaluose  pilnai užtenka 2-3  nedidelių rutulių mažai maistingo jauko. Įmesite daugiau- liksite aplamai be kibimų. Būna ir kitaip: Prilepskos užtvankoje lapkričio mėn. varžybų nugalėtojas per 3 val. sunaudojo 15 ltr. jauko be grunto.

Todėl atvejų būna įvairių. Kad pasirinkti teisingą sprendimą, jums reikės intuicijos , paremtos jūsų patyrimu. Arba teks eksperementuoti, kokio maistingumo jauką naudoti. Bendros taisyklės būtų tokios. Jeigu gaudote kuojas, neįsijauskite į grunto naudojimą, nes dauguma firminių kuojinių jaukų nėra labai maistingi. Čia reikia įvertinti, ar aktyvi žuvis, ar jos yra daug. Naudojant jauką mažais kiekiais, jūs niekuo nerizikuojate. Gaudant plakius, verta jaukinti didesniais kiekiais, bet jauko  pagrindą turi sudaryti gruntas.

Upėje peršerti žuvis (ypač didesnes) mažai tikėtina. Bet galima prarasti suskviestas žuvis, jei jauką  upės srovė nuplaus iš gaudymo vietos. Todėl jaukinti upėje reikia pastoviai ir gausiai, net ir esant šaltam vandeniui. Neverta į jauką dėti kukurūzų, perlinių kruopų.

4 tito

 

Paplitę neteisingi teiginiai

„Jaukas šaltam vandeniui turi būti sūrus“.Tai tikrai neteisingas teiginys. Druska yra pigiausias konservantas todėl daugelis jaukų gamintojų ( ypač belgai)  ją deda  į augalinės kilmės jaukus.Bet druska neigiamai veikia jauko gyvą komponentą- uodo trūklio lervas. Nuo druskos uodo trūklio lervos žūsta ir nebemasina žuvies. Juk žuvis jaučia gyvų uodo trūklio lervų judėjimo virpesius vandenyje. Todėl, jei jūs nusipirkote jauką ir norite būti tikras, kad jame uodo trūklio lervos nežus, prieš drėkinant jauką paragaukite ar jis nesūrus. Viena iš priežasčių, kodėl aš pasirinkau firmos Traper jaukus, yra ta , kad Traper jaukuose nėra konservantų ,kurie galėtų pražudyti uodo truklio lervas. Tačiau , koks bebūtų jaukas, uodo trūklio lervas reikia dėti į jauką tik prieš šėrimą, o paskui dėti į jauką nedidelėmis porcijomis. Atminkite, uodo trūklio lervos geriausia išsilaiko mišinyje su moliu.

5 tito

 

„Į jauką šaltam vandeniui būtina įdėti džiuvėsių, nes aštrus atraktorių kvapas gali nubaidyti žuvis“Tai dar vienas klaidingas teiginys. Iš tikro, pernelyg aromatizuotas jaukas gali sėkmingai nubaidyti žuvį ir žvejojant šiltu metų laiku. Girdėjau  fideristų pasakojimus, kad įdėjus į šėryklas gryno atraktanto ir užkamščiavus jauku, po eilės tokių užmetimų žuvis nustodavo kibti. Kibimas atsinaujindavo tiktai po to, kai  šėrykla būdavo užpildyta kitu jauku. Todėl šioje vietoje neverta ieškoti ryšio su vandens temperatūra, verčiau parinkite dirbantį atraktorių ir jo vartojimo dozę. Yra eilė pavyzdžių, kai žuvies kibimą šaltame vandenyje nemažina aromatizatorių panaudojimas. Štai pavyzdys iš 2012m . Viačeslavo Serovo memorialo. Oro temperatūra varžybų metu nukrito iki 0 laipsnio. Vanduo atšalo, balta žuvis nustojo kibti. Kibo tik ešeriukai. Rusijos sportininkas Aleksandras Lančikovas, kurio gaudymo sektorius buvo šalia manojo, į jauką supylė du buteliukus aromos. Jis sugavo 2,1 kg žuvies. Mano laimikis svėrė 1,9kg. , nors aš į savo jauką nedėjau jokio aromatizatoriaus. Galima prisiminti praeitų metų memorialą, kuomet oras taip pat buvo vėsus.  Andrejus Klečko, pridėjęs į jauką tuo metu Europoje populiarų aromatizatorių Leszcz Belge, sugavo nemažai stambių karšių. Dar vienas pavyzdys : 2012m. žiemos čempionatas Kazachstane kuomet Baltarusijos komanda užėmė pirmą vietą. Mūsų komanda naudojo Traper Gold Series Concours  ( geltonos spalvos ) jauką, švarų, be jokių „skiediklių“. Žuvis ilgai laikėsi mūsų jaukinimo vietose. O jauko „Concours“ kvapas yra ryškus, išsiskiriantis iš kitų jaukų kvapų. Jeigu ir norite į jauką dėti džiuvėsių, tai tikrai ne dėl to, kad jie sušvelnintų jauko kvapą.

Keletas receptų

Aš visą laiką koreguoju jaukų receptūras. Tai šiek tiek subjektyvu ir tai priklauso nuo paskutiniųjų mano žvejybų. Reikia pabrėžti, kad nurodyti jaukų kiekiai yra skirti mėgėjiškai žūklei. Sportinių varžybų metu, šie kiekiai automatiškai didėja. Šiai dienai mano baziniai jaukų receptai yra šie:

Stovintis vanduo, gylis 2-3 metrai, kimba kuojos iki 100gr.

Jauko sudėtis:

  •    • Traper Magic (juodas) – 500gr.
  •    • Traper Competition (juodas), arba Explosive (jei žvejyba sunki) – 500gr.
  •    • Paukščių mėšlas ( Odchody golębie) – 200gr.
  •    • Nekepintos maltos kanapės – 200gr.
  •    • Aktyvatorius Vanilla Extra – 100gr.

 

6 tito

Į šio jauko sudėtį, reikalui esant, įdedu juodžemio. Skirtingai negu molį, juodžemį maišau su jauku prieš drėkinimą. Atminkite, juodžemis turi būti „riebus“ , be smėlio priemaišų. Juodžemio kiekis: 20 - 50 proc. nuo viso sudrėkinto jauko kiekio. Jei žvejyba žada būti sunki (žuvis kaprizinga), sudrėkintą jauką persijoju sietu, kurio akutės dydis 2 mm. ir visas stambesnes daleles išmetu. Tai labai svarbus momentas. Smulkių uodo trūklio lervų reikės nedaug, pakaks  50-100gr. Startiniam užšėrimui pakanka 6 -8 kiaušinio dydžio rutuliukų, kurie turi ant dugno suirti per 5-10 min. Optimalų tolesnį šėrimo kiekį ir intervalą pasirenku gaudymo procese. Paprastai tai 1 ar 2 jauko  rutuliukai per 5- 20 min.

Stovintis vanduo, gylis 4-5 m., kimba plakiai iki 500gr.

Jauko sudėtis:

  •    • Traper Expert – 500 gr.
  •    • Traper Competition (juodas) – 500 gr.
  •    • Epiceine (medaus skonio biskvitas) – 200 gr.
  •    • Atraktorius Leszcz Belge – 100 gr.

7 tito

Gaudant plakius  aš visada į jauką dedu molio ir nemažą kiekį. Santykis jauko ir molio kartais siekia 1/5 , bet dažniausiai santykis būna  1/1 arba 1/2  . Rudenį žuvis dažniausia kimba nuo dugno , todėl jauke privalo būti molio.  Aš naudoju sijotą per sietą  molį  Glina wiąžąca. Molis sumaišomas su sudrėkintu jauku. Paskui viskas persijojama sietu, kurio akutės dydis 3mm. Jauko  konsistencija pasidaro tolygi. Į jauką dedama 100- 150 gr. uodo trūklio lervų. Kitų gyvų komponentų (karpytų sliekų, musės lervų )  aš paprastai nededu. Startinio ir tolimesnio šėrimo intervalai ir kiekiai gali būti tokie pat, kaip ankstesniame variante ( kuojų gaudyme). Noriu pabrėžti, kad nebūtina žvejybos metu sunaudoti visą paruoštą jauką. Galima jį parsinešti namo, užšaldyti ir išlaikyti iki sekančios žvejybos.


Upė, gylis 3-4m., kimba stambi žuvis (karšis, šapalas, žiobrys)

Jauko sudėtis:

  •    • Traper Competition (juodas) - 1kg
  •    • Traper Select – 1kg
  •    • Klijai PV-1 – 200 gr.
  •    • Piesciwo fluo – 2300 gr.
  •    • Aromatikas Select – 250 ml.

Šiam jaukui geriausia naudoti upinį molį ( Glina Rzeczna). Jauko santykis su moliu dažniausia imamaas 1/1 (turima galvoje sudrėkinto jauko kiekį ir molį ). Gali būti ir 1/ 2  jei žuvis išrenka iš jauko gyvus masalus. Gyvus masalus galima naudoti: smulkias ir stambias uodo trūklio lervas, musės lervas, kasterį. Tai priklauso  nuo to, kuri žuvis dominuoja. Karšiui labiau patinka uodo trūklio lervos ir sliekai, šapalams ir žiobriams labiau patinka musės lervos ir kasteris. 12 ltr. sudrėkinto jauko aš naudoju 250- 500 ml. gyvų masalų.

8 Tito

Startiniam šėrimui naudoju 8 apelsino dydžio jauko rutulius. Papildomai šeriu vidutiniškai  kas 10 min. po 1 – 2 mandarino dyžio jauko rutuliukais. Rutuliukai turi suirti ne greičiau kaip po 10min. Dalį jauko rutulių darau labiau suspaustus, kad jie srovėje suirtų per 30- 60min.

Pastaba: šie jaukų receptai yra pritaikyti  gaudymui plūdine meškere. Gaudant fideriu jaukus galima maišyti ir be grunto, nes šėryklos svoris atstoja grunto svorį, o nedideliu šėryklos jauko kiekiu jūs vargu ar peršersite žuvį. Tačiau yra svarbus  momentas : jei jūsų jauke bus uodo trūklio lervos, tai grunto naudojimas yra pageidautinas. Ir šiam tikslui geriau naudoti ne molį, o juodžemį (Zemia Czarna) nes jis žymiai lengvesnis

Autorius: Алексей Воличенко

Foto: Алексей Воличенко, Андрей Долгий

www.traper.by

Клуб ''Fideris'' благодарит Алексея Воличенко за разрешение разместить у себя эту статью .

 

Straipsnis pagal fideris.lt

 

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea