Orai Vilnius

Įsibėgėja stintų gaudymo sezonas

stintu zvejybaNors pavasaris ir vėluoja Rusnės sala pakvipo šviežių agurkų kvapu. Parplaukė sidabrašonės stintos. Sinoptikam prognozuojant oro atšilimą stintų turėtų tik daugėti, mano žvejai.

Nors stintmetis tik prasideda, vos tik saulė pasislepia už horizonto, Rusnės miestelis atgyja. Prasideda žvejų sujudimas.

Vieni žvejai gaudo meškerėmis, kiti graibštais, treti traukia tinklais. Pastarieji daugiau darbuojasi naktį. Dieną Atmatos upės uostelyje knibždėti knibžda žvejų mėgėjų. Jie gaudo meškerėmis nuo krantinės, ištvermingesni nevengia čia pasėdėti ir naktį. Žvejoja ne tik vyrai, bet ir moterys. Žvejų tiek daug, kad ne visi vėliau atvažiavę rado vietos meškerei užmesti.

"Keseliautojai", taip juos vadina rusniškiai, pradeda žvejoti vos sutemus. "Tai ne žvejyba - tai darbas" - sakė sunkiai graibštą traukiantis žvejas. Vienu ilgakočio graibšto traukimu stintautojai ištraukia 20-40 stintų. Būna, kad tenka ir pastovėti be darbo, nes kartais stintos ir nebūna, sakė žvejys.

Tiktai graibštais stintas gaudantys žvejai privalo įsigyti licenciją, vienai parai kainuojančią 10 litų (arba 50 Lt savaitei). Su tokiomis licencijomis leidžiama žvejoti tik Nemuno deltos regioninio parko teritorijoje ir jos parduodamos tik Šilutės rajono gyventojams. Beje, yra išimčių – Rusnės saloje arba iki upės 1 km atstumu gyvenantiems asmenims tokios licencijos kainuoja perpus pigiau. Kitų rajonų gyventojai, įsigiję licencijas, graibštais stintas Nemune gali gaudyti tik nuo tos vietos, kur baigiasi regioninio parko teritorija – maždaug nuo Galzdonų kaimo Jurbarko link.

Žvejai verslininkai, traukiantys tinklus, stebisi, kad šiemet į tinklus patenka labai daug "baltos" žuvies. Jie stebisi, kad atėjus į mūsų upes stintoms, "baltoji" žuvis dingsta, o šiemet jos daugiau nei pačių stintų. Pasigauna daug karšių, plakių, kuojų ir kitos žuvies.

Žvejai tikisi, kad už kelių dienų šviežiu agurku kvepiančios žuvies turėtų padaugėti. Kol kas tenka džiaugtis tik smulkia stinta ir mažais jos kiekiais, sakė tinklą betraukiantis žvejys.

Rusnėje už šviežių stintų kilogramą žvejai prašo nuo 6,50 iki 8 litų.

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea