Orai Vilnius

Gaudome angliškai

fider.g1Šiame straipsnelyje norėčiau pasidalinti žūklės įspūdžiais  gaudant feeder meškere ir method šėryklomis, naudojant tikrus angliškus jaukus, kaip masalą kabinant granules (peletsą) ir mini boilius, bendrai paėmus gaudyti visomis mandrybėmis, kurias sugalvojo anglų žvejai.

Pradėsiu  nuo vandens telkinio. Šiai žūklei pasirinkau taip vadinamus ”Valinsko” tvenkinius, nes jie yra netoli Vilniaus ir kelionė iki jų neužima daug laiko. Šie tvenkiniai yra sovietinio tarybinio ūkio palikimas ir buvo naudojami pramoniniam žuvies auginimui ir tiekimui į taip vadinamus gastronomus (parduotuves). Pats vandens telkinių landšaftas įprastos geldos formos ir manau niekuom neišsiskiria nuo daugelio tų laikų statytų tvenkinių. Na, bet čia ne Anglija ir mes dar neturime tokių senų tradicijų žvejybai komerciniuose telkiniuose, kur  tvenkiniai išdailinti įvairiomis salomis ir kai kuriems iš jų jau yra po 60 ir daugiau metų. Valinsko  tvenkiniai, kuriuose aš susiruošiau gaudyti, yra gerai prižiūrimi ir plaukiojanti žuvis juose tikrai yra puikios formos ir jos ten yra daug.

Prie vandens atvykau apie 14 val. ir iš karto pradėjau ruošti jauką, o po to ir visą likusią įrangą. Naudojau šį kartą  Dynamite Baits Silver X  jaukus, kuriuos gavau už prizinę vietą varžybose. Tai buvo Pauliaus Korsako sukomplektuoti jaukai iš trijų sudedamųjų dalių: karpinis (žuvies kvapo ,raudonos spalvos), Speciment ir kanapinis jaukas. Be to, papildomai į komplektą įėjo braškės skonio aktyvatorius, bet jo nutariau ši sykį nepilti į jauką, o naudojau Martin SB scopex kvapą. Scopex kvapą dėjau į sudrėkintą jauką ir taip pat juo kvepinau granules (peletsą), kurias naudojau kaip masalą. Pirminiam  užšėrimui dar paėmiau šiek tiek kukurūzų ir Sensas (tai ne visai angliškas jaukas) granulių, tačiau nedėjau jokių gyvų masalų. Kaip jau minėjau masalui naudojau dviejų rūšių  Sonu Baits granules (peletsą):  žuvies ir šokolado skonio, o taip pat Ringers 8mm. boiliukus. Granules (peletsą) ir boiliukus kabinau ant plauko sistemos su gumyte ir Korum Nr.12 kabliuku be užkarpėlės.

fider.g2

Pavadėlinis valas 0,18 Stroft, pavadėlio ilgis -10cm. Pagrindinis valas – 0,20 Shimano Beast Master Mono.

fg3

Žvejybos metu naudojau šėryklas Preston method 30gr. su elastiku, o startiniam užšėrimui naudojau didelę Fox šėryklą. Kotą pasirinkau taip pat skirtą būtent method žūklei, tai 10ft ilgio Drennan Series7 Method Combo Feeder su 1oz viršunėle. Ritė Shimano Exage P4  3000 su galiniu stabdžiu ir taip vadinama ”vėliavėle”, greitam stabdžio atleidimui.

fider.g4

Taigi pradedu savo žvejybą mažoje įlankėlėje, bet gaunu iš tvenkinių šeimininko patarimą pereiti į kitą tvenkinio galą, kuriame, pasak jo, dėl vėjo krypties buvo pasitraukusi visa žuvis. Paklausiau šio žmogaus, ilgus metus prižiūrinčio šiuos tvenkinius, patarimo ir persėdu į jo manymu perspektyvesnę vietą. Darau pirminį užšėrimą ir 12 Fox (large) šėryklų lekia į vandenį, paskleisdamos jauką 2-3 kvadratinių metrų plote. Nereikia bijoti tokio, ne visai  viename taške sukoncentruoto jauko išsiskleidimo. Žuvų čia ne mažai, jų daug ir negaliu aš jas visas „surikiuoti į eilę“ prie šėryklos, kur jos stumdysis, norėdamos pirmos pagriebti mano pateiktą anglišką masalą ant kablio. Vasaros metu karpiai gana aktyviai juda ir maitinasi, todėl man yra svarbiausia juos užlaikyti savo pasirinktame žvejybos plote. Užšėrinėju neužklipsavęs valo. Tokiu pat būdu ruošiuosi gaudyti žuvį, nenaudodamas klipsos. Dauguma turbūt žino, kokie stiprūs ir „sportiški“ yra karpiukai, net 1-2 kg. sveriantis karpiukas laisvai “plėšo” 0.2 valą. Žūklės distanciją pasirinkau apie 20 metrų,kad daugiau mažiau pataikyčiau į tą pačią vietą, nes nesinaudojau markerine plūde, kaip orentyru. Jei būčiau pasirinkęs tolimą distanciją, tuo atveju tikrai tektų rišti dar vieną meškerę su markerine plūde ir, ją užmetus, palikti visam žvejybos laikui vandenyje, kad jaustum atstumą užmetinėdamas meškerę, kuria gaudau.

fider.g5

Ką gi, užšėrimas padarytas, keičiu šėryklą į method, kabinu masalą ir „startuoju“. Pirmojo kibimo ilgai laukti nereikėjo. Po kelėtos minučių matau agresyvų viršūnėlės lenkimą, imu kotą į rankas ir iš karto jaučiu stiprų pasipriešinimą. Gaudant method šėryklomis stipriai pakirtinėti žuvies  nereikia, nes žuvis, įsiurbdama masalą su plauko sistema iš method šėryklos ir nuplaukdama tolyn, pasikerta pati. Juk pavadelio ilgis tiktai 10cm. Taigi, pumpuoju pirmą žuvį, kuri stipriai priešinasi ir bando išsilaisvinti nuo kabliuko. Šiai žvejybai neatsitiktinai pasirinkau 0,18 diametro pavadėlius. Sakyčiau, kad galima būtų naudoti ir storesnius pavadėlius, nes apkrova tokiam trumpam valo ilgiui iš ties yra didelė. Nematau tikslo karpiams palikinėti kablių lūpose. Be to, karpiai, gaudant plauko sistema, valo nei jaučia nei mato. Pirmasis karpiukas vis dar bando priešintis, bet patikimi įrankiai ir šėrykloje esantis elastikas puikiai ”gesina” jo smūgius. Pirma žuvis svėrė apie pora kg. Padarau permetimą ir 10 minučių bėgyje dar vienas kibimas ir antras panašaus dydžio karpiukas jau krante.

Žuvį iš karto paleidinėju, nes taip daryti paprašė tvenkinio šeimininkas. Vasarą  vanduo tvenkinyje pakankamai šiltas, be to ir žuvis nemaža, nesinori karpių kankinti, jie ir taip streso patiria nemažai. Žvejyba įsibėgėja ir su kiekvienu kibimu ištraukiu į krantą vis stambesnę žuvį. Jaukai dirba, masalai taip pat. Įpusėjus žūklei darau dar vieną užšėrimą, kad prilaikyti karpius gaudymo vietoje. Ištraukus žuvį, matosi, kad ji noriai maitinasi mano jaukais, nes visa „apsidirba“. Paturiu vėl smagų kibimą ir po atkaklios kovos ištraukiu 4kg karpį.

fider.g6

Man einasi viskas „kaip iš pypkės”, kibimų ilgai laukti nereikia. Aplinkui matosi žvejai ”nosis krapšto, rūko”, nors kartas nuo karto ir juos matau traukiant žuvį, tik ne visada jiems pavyksta karpius išprašyti į krantą. Žvejai kartais perdaug skuba, traukdami link kranto žuvį,o kai pradedi skubėti viskas dažniausia pakrypsta ne ta linkme ir tada pasigirsta daug ”gražių” žodžių. Bet štai prasideda lietus ir aš  nutariu baigti žūklę.

Viso pagavau 17 karpių, kurių svoriai prasidėjo nuo 1 kg. iki 4 kg. Bendroje sumoje žuvies kiekis siekė apie 35 kg., o gaudžiau 4 valandas. Adrenalino ir azarto apturėjau tikrai sočiai. Visa pagauta žuvis buvo paleista atgal į tvenkinį. Manau, kad žvejyba pasisekė ir angliškos mandrybės puikiai pasiteisino save ir lietuviškajame tvenkinyje. Masalai ant plauko sistemos ir jaukų pateikimas method šėryklose veikė tiesiog nepriekaištingai. Ypatingai nudžiugino paties meškerykočio Drennan Method Feeder Combo 10-11.6 ft.  darbas, kurio parabolės išlinkimo dėka aš sugebėdavau neįtikėtinai lengvai „ gesinti“ stiprių karpiukų pasipriešinimą. Realiai šį kotą pagal jo paskirtį aš išbandžiau pirmą kartą ir likau juo labai patenkintas. Shimano Exage 3000 ritei taip pat priekaištų neturiu, bet manyčiau, kad gaudant karpius, sveriančius virš kilogramo, geriau rinktis  4000 modelį, kuris turi daugiau galios.  Dar vienas dalykas, kuris paliko man gerą įspūdį, tai Korum kabliukai be užkarpėlių, kurie yra labai tvirti ir mažiau žaloja žuvį. Pasirodo, kad kabliukai be užkarpėlių, ypač karpiniai, Lietuvoje yra deficitas. Bet jei atsiras poreikis- bus ir pasiūla. Manau, kol kas mes nesame subrendę šiai naujovei, bet laikas bėga ir vis daugiau „mandrybių“ atsiranda kiekvieno žvejo įrankių dėžėje ir šiai naujovei anksčiau ar vėliau ateis laikas.

fider.g7

Siūlau ir jums pabandyti paeksperimentuoti komerciniame tvenkinyje. Tikrai smagu traukti didelę ir stiprią žuvį, nes mūsų upėse ir ežeruose retai kažką didesnio bepagausi, o kai užkibs, žiūrėk, jau ir pamiršęs esi, kaip ją iš to vandens iškrapštyti. Tad visiems gerų laimikių!

Marius  Stumburys

Straipsnis paruoštas pagal fider.lt medžiagą

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea