Orai Vilnius

Neištraukta žuvis - didžiausia

400x300-Got-AwayDažnas žvejys mėgsta papasakoti apie žuvį, kurios jam nepavyko ištraukti. Įspūdžiui sustiprinti ir rankas skečia, kad parodytų žuvies ilgį. Dažnas tik pasijuokia iš to: „Ar čia tarpas tarp jos akių“? Mėgdavau ir aš iš tokių pasakojimų pasišaipyti, kol pats neįsitikinau, kad didžiausia žuvis - ta, kurios neištraukei.

Nukando pavadėlį

Mirkiau plūdurus Plinkšių ežere, kuris yra Mažeikių rajone, netoli Sedos, Plinkšių kaime. Niekas nekibo. Buvau prisigaudęs auksinių karosų, matyt, jie negundė vietinių plėšrūnų. Irsčiaus valtimi pagal žoles ir mėginau sugauti raudžių. Inkarą mėtyti ir traukti tingėjau, tai prisiiriu prie meldų, jų kuokštą prisėdu ir valtis nesiblaško. Vėjas - silpnas, pietvakarių, pats saulėtekis. Paklibino plūdę viena, kita raudelė. Matyt, labai smulki. Kertu - vis pro šalį. Šiaip taip keletą jų sužvejojau. Nusiyriau prie plūdurų - beveik visi nepajudinti, tik vieno aplink nematyti. Vėjas nunešti negalėjo. Nuplaukiau ieškoti. Ežeras ne iš mažųjų - apie 393 hektarus. Po pusvalandžio radau - įsivėlė į meldus. Valas nuvyniotas, bet laimikio nebuvo. Kažkoks krokodilas sugebėjo nukąsti kaproninę virvę virš 40 centimetrų ilgio metalinio pavadėlio. Be reikalo peikiau karosus, todėl raudėmis jų nekeičiau.

The-fish-got-away tito
Blizgė iš ežero

Nuo plūdurų per toli nesitraukiau, laikiau juos akiratyje. Netoliese mėčiau blizgę. Kelis kartus pratraukęs, išlupau iš dugno galą seno valo su didele savadarbe geležte. Geltona, jau šiek tiek aprūdijusi, viena pusė nutepta baltais ir raudonais dažais su dideliu dvišakiu kabliuku. Pamėginau tą sužvejotą blizgę pamėtyti. Kai niekas nesusigundė, pradėjau velkiauti. Neilgai patampęs po ežerą, pajutau smūgį. Iš pradžių maniau, kad sunki blizgė įsivėlė į dugno žolę. Timptelėjau sykį, kitą, ir „žolė“ sujudėjo. Pradėjo su visa valtimi tampyti po ežerą. Stengiausi nors kiek arčiau pritraukti prie valties, bet žuvis nepasidavė. Jei tik atleisdavau valą, tuoj pašėlusiu greičiu išvyniodavo. Žuvis stengėsi būti, kuo toliau nuo valties. Prasitampėme po ežerą gerą valandą. Niekaip nenuvarginau, paradui vadovavo laimikis, o ne žvejys. Netekęs kantrybės, pabandžiau iš visų jėgų tempti link valties. Kai jau pradėjo artėti link valties, staigiai sulenkė spiningą ir metėsi į šoną. Tiesiai į meldus. Iš ten jau nebeišviliosi. 0,35 mm valas pokštelėjo ir palikau it musę kandęs. Plinkšių ežeras atsiėmė savo blizgę. Gailėjausi, kad tos „Nesės“ net nepamačiau.

Dar valandą pabudėjęs prie plūdurų, tuščiomis namo negrįžau. Karosu susigundė dviejų kilogramų lydys. 

Jeronimas Kaubrys

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea